Thursday, October 13, 2016

My Wedding : A Retrospective Entry Part 1 : The Essential : Free Wedding Checklist

Hello beloved friends and family!

It has been soooooo long since I last updated my blog - I honestly think no one reads blog post anymore nowadays and if people do, I thought no one would read mine, anyway! But eventually I guess there's no harm putting up some notes here to help my fellow bride to be! 

My wedding preparation started as early as I could remember - before I even met my husband - I've been daydreaming and also pinning on Pinterest - and looking back and my boards - ewwwwww what was I thinking!!! 

Long story short, we planned to take it further and got engaged in December 2015.. Nothing fancy, I basically bought white baskets and flowers from Kaison with some ribbons and net clothing, and tadaaaa.. Settle our hantaran for bertunang which consist of food, food and more food. Pelamin pun takde... susun-susun bantal tekat perak je... Baju pun recycle baju konvo tahun 2014 je.. Very the jimat kan !!

 
exclusive ni uolz... kat fb takde sebab masa tu kan baru bertunang..

Ultimately it all starts with picking a date for the wedding - so that during engagement boleh la kita bagi anggaran tempoh pertunangan - we chose 16 September 2016 because I'm a houseman tak ada kemewahan nak bercuti kahwin, it's a long weekend and I cannot wait until after I finish housemanship sebab I need to submit my MO-ship placement form in August and I don't want to be thrown to Sabah Sarawak for being single.. :')

Then comes my wedding planner - or  actually my wedding checklist. I divide them into 4 sections, event details, checklist by item, timeline checklist - to make sure I'm on track, and list of vendors and expenditures to keep track of the payment and budgeting.


Tapi dalam dok pakai checklist tu, sampai sehari sebelum majlis checklist pun tak sempat nak tengok lagi dah.. Jadi I suggest better pengantin passover checklist masing-masing dalam sehari dua sebelum majlis.

The legal stuff fun fact :

  • Your sijil kursus kahwin is valid forever - lepas SPM terus nak pergi kursus pun takpe diknon.
  • HIV test - may be done as early as 6 months prior to your wedding.
    • Mesti buat di Klinik Kesihatan 
    • Bawa sendiri borang - print dari website SPPIM bagi bakal penganting dari negeri-negeri yang terlibat dengan SPPIM.
    • Jangan pergi Klinik Kesihatan berlenggang kangkung lepas tu mengamuk kenapa tak tahu kena bawak borang sendiri
  • Negeri yang terlibat dengan SPPIM : Negeri Sembilan, Kedah, Perlis, Perak & Melaka.
  • Meanwhile Selangor pulak permohonan online dibuat menerusi JAIS NCR
  • Pengantin lelaki mesti selesaikan dulu urusan permohonan kebenaran kahwin, lepas tu pengantin perempuan. Siapkan semua borang, bagi pada naib kadi untuk proses seterusnya.
    • sekarang ni saksi kena cari siap-siap orang yang confirm hadir, then bagi terus salinan IC pada naib kadi, sebab sijil nikah terus dapat lepas akad nikah.
Okay.. sampai sini dulu lah kot... to be continued...

2 comments:

Belle said...

kat penang borang hiv tu pjbt agama dh bg dh so bwk ja borang tu pi kk.

eh part 1 pendeknya, tulis sekali panjang2 sket nnt xdan nak kejar writing dah ada new life event dah ;)

teratai eima said...

heyyyy,sape ckap xde org bce...aku still bce...muahahaha...bg la tips2 skit..mne taw nnti sng aku nk buat jadi guideline utk mjlis aku plak nnti yg blum taw bile...hehehehe..