Thursday, April 30, 2009

if you feel what i feel

okay, it's been a long day. assalamualaikum all.

woke up this morning, went to new apartment and get ready for furniture shopping. super exhausting...and then we have to wait for the 5azzane to be put on. i even got myself a new place to store summaries for this semester. lol. my room was already paint pink. i intended to paint my room white and make some black stensil, but i dont think i'd do it in the nearest time. hell i can't wait to move out... hahahah... (not that i dont like the current CSI- i love it! because it is reaaaaaly near to zamzam and we somehow think the place is safe)

anyway. what i'm trying to say tonight is about what i feel after the boycott. well, honestly, the boycott had been an issue to us (the CSIs) simply because we eat out A LOT... we might go like the least of twice a weeks. or even more cuz there were times when we even had lunch outside... hahah... we love food! and it just get worse during the "moving-to-new-apartment" period. lols. sometimes, i crave for mcFlurry (this is before i can make my own, tho) and would tell the girls "can't we just go and buy mcFlurry...just mcFlurry" and i thank God that at this kind of moment i have friends who would say, "tak boleh tiqah...sabar..."

and sometimes other girls would feel the same too. una n dijah likes pizza hut, sometimes ain wants McD. and me, i sometimes miss my double cheese burger and sometimes i miss the aroma of pizza hut's pizza.-i really do-
sometimes we tell each other , "we can't answer to Allah - I only buy mc Flurry, so basically I contributed in a very little portion" haha. sounds funny to laugh at, but this kind of talk made u cancel any intention to dine in boycott hangouts-look at new McD - luring!

our biggest challenge was pepsi. because they were sell like -EVERYWHERE- you can run but you can't hide from it. for pizza hut, we have italian pizza or sbarro to replace it. but pepsi...? yeay we have ugarit. but it was susah like hell to find ugarit. but i located ugarit in abu ain supermarket -so i never miss ugarit when i go to abu ain- and also sometimes ghazzawi supermarket have them. in unfortunately, when u go to diners like italian pizza they dont have much choices for beverages. so, WE BUY UGARIT AND TAKE IT TO THE DINERS. haha. haha.

i thank ALLAH for the boycott, we can even make our own mashed potato - will upload recipes soon! and mcFlurry oreo. gosh, life is sooooo much better since that. no more "impossible-to-satisfy-crave" we can do it, YES WE CAN!!! were all burnt out, and have no idea where to go for food. and it is sooooo annoying that evertime we wanna go out we would be stuck with the ultimate Qs "WHERE ARE WE GONNA EAT TONITE???" because, you can't exceed twice a week to italian's pizza. so tonite we decided TASTY CORNER. heck, it was closed. so, let's try golden spoon - we made fun of it from the very 1st day we saw the place. haha.

so, i order double cheese and the guy over the counter suggested i try Golden Special (it's golden spoon, so all menu starts with golden..???) "It's like double cheese but with special sauce" . i agreed. golden spoon was not bad at all. they serve the burgers like hardeez -in that black basket, the sandwiches tasted good. and if u don't want pepsi, u can tell them, u don't want pepsi. i mean, u can opt not to take pepsi in your meal. cool huh?

so. here i come with this thought about arabs. they are waaaay in front in some aspects. i dont wanna talk about education fiels, tho i think they're better, i had no idea what's going on in malaysian educational development. so, 5allihaa. but when it comes to business, they are way better than MALAYS in general. they are open for competition. they work hard, tho they sleep on fridays. (erkh?)

they have places that can compete with american franchise. did i ever mention they have donuts houses whose signs are almost 90% similar to dunkin's? yep they do. i enjoy gloria donuts or donut house company. they're just amazing. and you dont have to go to baskin robbins to have blueberry cheese ice-cream. to make things even better, their people are very supportive. people actually do go to places like mango, golden spoon or simsimah fried chicken (we never been in simsimah FC tho, or mango) it's like seeing people going to KLG = people in KFC. seriously. exceptional case for chic KING which is now closed.

so, what is our problem in Malaysia.

numero uno - we are not supportive.
#2 - vendors think of this too much. "people won't come to my restaurant" - you're actually attracting this forces. so, it is now made true - people wont come!
#3 - we're too afraid to kick-start something like gloria donuts or golden spoon. we dont want people to laugh at us because, we're somehow being a copycat. CRAP!!!! if u dreamed of opening a fastfood chain, now is the time. they're many people out there like the CSIs. ou fav's need to be boycott. we need new place to eat...!!!

i'm sleepy. nitey!

p/s: we're going through rough times to boycott. we're like little children whom had been told to stop hisap botol. if you're feeling the same - think of it as a JIHAD. works all the time.

Monday, April 27, 2009

postcards to fly

i recently joined a postcards exchanging community. so these are among the earliest postcards of mine, slightly blurred cuz i already cover them with some plastic -so that there'll be no smudges- enjoy! (though the images are not really that clear) AM NOT planning for anymore postcards until my spring break - unless i really need to make one. weee~

destination : USA

image : credits to nia lamka ajerrrr (sounding a lot javanese), very blurry - when i print + even worse during the scanning

wording : inspired while walking around my housing area
p/s: dedicated to all my friends, as well. and people who had to face lotsa exam
this is flying to Japan as direct swaps - meaning not via the post-crossing system.

image : from flickr, originally black and white, again - it's the scanning that makes it sepia

wording - i just like it, so i put it on.

this postcard is flying Finland to a retired educator.

wording : may be interpreted differently by different people

image : i just wanna be a minimalist and simple. and use less ink. lols

Sunday, April 26, 2009

nikmat lain yang aku selalu terlupa

aku mintak maaf untuk


CVS dah berlalu. aku teringat satu perbualan aku dan seorang rakan belum Islam. (belum lagi, aku harap soon.) masa tu, kawan ni tgh tunggu result matrik yang akan menentukan dia dapat atau tidak nak ke med school. saban hari tu aku asik suruh dia sabar, tawakkal dan kata-kata indah yang lain. satu hari dia pun berkata. "you melayu banyak senang la. everytime after exam can tawakkal...haih. we **** ah, very stress you know..."

tawakkal itu satu nikmat. aku selalu terlupa. mmg kita tawakkal, tapi kita tak hargai.

islam dan iman itu nikmat. ini lagi selalu kita lupa ni... "tawakkal, keyakinan pada bantuan Allah. keyakinan pada maghfirah Allah, semuanya kerja iman." (quote orang ni)

satu sindrom yang melanda kita dekat nak exam adalah cuak kentang yang keterlampauan. inilah silap kita. aku repeat lagi, dari satu siri tafaqquh last year, motivasi exam. kalau kita tak bersedia sekali pun, belum tentu kita akan gagal.

berjalan ke dewan peperiksaan itu dengan keyakinan bahawa semuanya kerja Allah. ready ke tak ready ke. tapi ada jugak orang, mmg ayat standard kena call mak ayah (macam aku) kena gak ckp "takut la nak exam..." habit namenye. tapi aku mengingatkan diri aku dan diri kalian juga. ini semua percaturan Allah.

pelik bin ajaib. kita mengaku beriman, tapi selalu perlakuan hampir2 nak sama aje dengan orang tak beriman. pujuklah hati. tenangkan emosi. ingat Allah. ingat Allah. ingat kau orang islam. ingat kau orang beriman.

boleh jadi. tamparan CVS (contohnya) satu peringatan. dosa kita dengan Allah, dosa kita dengan manusia. boleh jadi ada hati-hati yang terluka. kalau ko baik pun, boleh jadi ada sahamnya bila ko biarkan kawan2 berleluasa buat perkara2 yang tak sepatutnya. (again, ianya peringatan untuk tangan menaip dan mata yang membaca) boleh jadi Allah "cemburu" kita terlalu cintakan dunia. boleh jadi Allah sayang dan mahu kita kembali dekat kepadanya. boleh jadi.

syukuri setiap nikmat yang kau perolehi. the more grateful you are, you will attract more good things. ini aku dapat dari "the secret" by rhonda byrne. kalau nak check, dalam al-Quran dulu lagi dah sebut, (mafhumnya)"Jika kamu bersyukur, Aku akan tambahkan ke atas kamu".

all in all (hahahahahhhh) sekali lagi saye ingin memohon maaf untuk kesalahan-kesalahan yang
  1. aku tahu kau pun tahu
  2. aku tahu kau tak tahu
  3. kau tahu aku tak tahu
  4. aku dan kau dua2 tak tahu

salam perjuangan. salam RS.

exam tetapppp exam.

saye tidak auta~

auta : menurut kamus hidup aku adalah perlakuan kelentong ataupun perlakuan-perlakuan yang ada muslihat mendapatkan sesuatu yang dihajati.

aku rasa x ramai pun tahu perkataan auta nih. tapi, aku dari kecik lagi dah dengar auta2 seme nih... sebab i was nounced the "budak banyak auta".

setiap hari, syukuri setiap nikmat yang kau perolehi.

aku dikurniakan parents yang knows me too well. waaaaaaay too well.

my teeth aches so badly, so i called and tell abah n mama. and somehow i can feel they must think this is an auta - because i said i wanna go back this holiday to extract the teeth surgically in malaysia. so i called again few hours later.

"ma, mesti mama ingat ikah auta kan."

"haha...haha... mama tak kata...abah yang kata..."

"abah...abah cakap ikah auta eh..."

"eleh..anak abah...dari kecik lagi abah dah tau...kenal sangat..."

"ni bukan auta la bah... betul2 ni sakit gigi...doktor pun ckp sakit ni"

my 1st auta, as told by abah is on my very 1st day in the world. born c-sec due to fetal distress, i was placed with other babies, under the purple light away from mama. and according to sources i was crying like hell so they have to call mama to come over, and i would be tersedu-sedan. ( so that when mama walk away i can be super ready to scream.)lol. then they move me to be with mama in her room.

and of course, followed by many other tricks. and i never win everytime i do reverse psychology. cause abah n mama is always ahead.

to make things worse, even my other siblings can detect this. kakak used to say, "heiiii...kamu ni...dahsyat! akal banyak sangat" or along, " hoh...ikah tu..kelentong la tu..." angah sometimes would say the same, "ye la tu...kamu tu auta kuat"

kakak i love u. she posted me CDs of upin-ipin for my birthday + 10gm vicks. yeay. thanks. and will be postin more CDs. last year she posted me games. gosh, i love you

few days before, i lost my tumbler biru bertutup pink. (now,located in exora) it was hers. she was packing and i saw the tumblers, and i was like, "cantiknyeee...nak satu" and she was like, "ambikla," and being her only sister i go, " tapi, kalau biru ni tutup pink lg cantik ni" and she was "tapi...akak kumpul ni...x cantik la tukar2 penutup," and again, me being an ungrateful sister, "ala...kakak beli la lain..." and she gave it to me. just like that. kakak, im so sorry and thanks for loving me.

my sister is my ultimate bestfriend. i like everything she likes. and must have everything she has. (well, this was back when im a tiny little girl) and i told her, how much i adore her. the thing is, elder sister, they usually feel annoyed by us - the young ones. because we always want what you have. the thing is, it is not bacause we want to mess with your life. WE THINK U'RE COOL! that's why!

she's gonna be a mom soon, in few weeks time. and i'm praying hard for her to be safe and to deliver a healthy baby inshaAllah.

p/s: muaz somehow, kuat auta jugak. hopefully kakak's baby will join my club as well. maksu is opening the all new AUTA club.

Wednesday, April 22, 2009

my 1st postcard

okay. I AM A HUGE FAN of postsecret - this is not a secret.

exam is on saturday - please pray for me.

i read sunday secrets like - every week ( they do come out once a week)

it is just great to see what everyone else in this world had in mind.

i made mine, but i dont plan on mailing. i'm building a collection of postcards.

do comment on this. basically it's a typical thing u see on PSC tho.

Monday, April 13, 2009

1. Anda rasa anda hot?
nope.came from the cold planet.

2. Bila kali terakhir makan pizza?
must be kiddin,we visit italian pizza home like...twice a week! i think my last pizza was yesterday.

3. Lagu terakhir anda dengar.
ya rabb [marwan 5oury feat carole sama7a] - bukan lagu nashid

4. Apa yang anda sedang buat selain dari tag ini?
seriously nothing.

5. Selain dari nama anda sendiri apa nama yang anda suka dipanggil?

6. Tag lagi 5 orang.
  1. phat roco
  2. orang yang ada layout blog warna hitam - i really mean anyone.
  3. yana...tag balik boleh ke? im outta names man!
  4. people who knows me more than 5 years, and blog
  5. sarah so that you have something to put on ur blog. i know u dont do tags.

7. Siapa no 1?

seekor kucing katenye. haha. my housemate

8. Siapakah orang no 2.
have black blog.

9. Orang no 3 ada hubungan dengan sesiapa?
i think so, but she had NOT tell me about it. pffftttt.

Monday, April 6, 2009

boleh jadi aku tak sayang.

gambar hiasan

the 1st two people who plays major role in a child's upbringing : mom n dad. abah n mama saye, ummi dan abah muaz. sebab, masa kecik tu, hari-hari tengok muka mama dan abah saje.. bagi anak2 sulung especially. masa aku lahir, along xde, dia kat asrama.

muaz,bila nak menjilat lantai yang kotor, abah nye lah yang akan kata "muaz, no no no...x mo...xmo..." gitu..

bila dia menangis-nangis, umminye lah yang akan kata, "muaz budak baik...sayang ummi... dia x nangis..."

bila dia makan terpelantingkan sudu nasi kena kat muka mak su, mak su nye lah yang kata... "muaz!eeeee yek!" hahaha... atau bila maksu nak cakap ngn atuk muaz berebut tepon, maksunye la yang kata, "poyo punye muaz..."

Sebab-sebab ibu bapa selalu menegah, melarang dan menyuruh atau memberi arahan, panduan dan guidance kepada anak-anak adalah kerana sayang. sebab tu, orang selalu kata, "nasib baik lah anak orang,kalau anak aku...dah lama dah..." sebab anak orang, xde la kita sayang sangat kan. kalau anak sendiri, of course we want the very best for him/her. kalau anak sedara or cucu, kita SPOIL dia habis-habisan... kalau anak kita, kita bertegas, x mau bagi mewah2... x mau bagi manja sangat... [atau kita suruh adik-beradik kita yang tolong manjakan... hahahhhhahahh]

my point is, marah itu kerana sayang. tegur kerana kasih. hari ini jalan-jalan petang, aku sedar, masih ramai lagi orang yang aku tak mampu nak terbitkan rasa kasih tu. kalau aku sayang, aku tak akan biarkan kau buat apa yang kau buat. kalau aku pernah menegur, kalau aku pernah katakan kau salah, kerana aku sayang. kerana aku tak mahu keburukan berlaku dalam hidup kau.

tapi, lebih penting lagi, aku minta maaf.kepada yang belum mampu aku sayangi. aku kasihi.

it is not easy to accept that we're wrong, yet it is even harder to tell others that they're wrong.

p/s: bila nak memberi teguran, pandanglah dengan mata simpati kata orang. aku cuba memandang dengan rasa simpati.yang berhak atas simpati. yang tak berhak atas simpati itu, kau tak kesian ke kat diri sendiri.

Sunday, April 5, 2009

ulangkaji ikhtilat sifar

selongkar-selongkar file lama... terjumpa entry lama masa hangatnya kempen ikhtilat sifar... rupanya, by time, manusia banyak berubah. aku pun berubah. ya Allah, terima kasih atas peringatan seperti ini... p/s: also found more good entries from my fs blog. to be posted soon.

Thursday, January 3, 2008

finally...semuanya takdir ALLAH..maka, belakangan ini, sudah ada ym2 jua email2 yang saya terima...kadang kala saya sendiri yang terbangkitkan isu ikhtilat..ada juga rakan2 yang saya kira sudah tidak tahan lagi dengan persekitaran baru yang janggal...(yelah, kat taayah dulu, mana nak cari orang bercouple, berkawan2 antara opposing genders dan sebagainya...)

maka, di irbid ini, sudah dilancarkan kempen ikhtilat sifar..juga sudah selesai majlis penutupnya. bagi saya, pengisiannya cukup berkesan lagi mengesankan...mudah2an, jika tidak sedikit maka ramailah yang memperoleh manfaat dari program ini..apapun, yang lebih penting adalah saya kira apa yang dapat saya kongsikan bersama sahabat2 yang tersayang sepanjang program ini.

adapun, yang ingin ditekankan adalah pergaulan antara lelaki dan perempuan. saya yakin, ramai yang menyedari kalau pergaulan antara lelaki dan perempuan yang dibolehkan hanyalah bagi tujuan seperti jual-beli, pendidikan,persaksian(kehakiman),perubatan dan pernikahan.
definisi ikhtilat
pergaulan di antara lelaki dengan perempuan tanpa mengikut syarat2 yang dilunaskan oleh syara'.adapun pergaulan, melibatkan perkenalan..contohnya i kenal u, u kenal i...kalau percampuran, mungkin tidak berlaku perkenalan.seperti program2 ataupun di tempat awam seperti di pasar. seterusnya, tidak ada ikhtilat sesama jantina. maka ikhtilat melibatkan unsur lelaki dan perempuan. dan sudah pasti, pergaulan yang dimaksudkan adalah di antara bukan mahram.
hukum ikhtilat
jaiz(harus) atau haram???yang pasti ia bukan sunat muakkad!asal hukum ikhtilat adalah harus mengikut syarat2 tertentu.apabila tidak mengikut syarat2 ini, maka ia menjadi haram. ataupun, boleh dikatakan ikhtilat dibahagikan kepada ikhtilat yang harus dan ikhtilat yang haram.
syarat2 ikhtilat yang diharuskan
tidak ada dalam ikhtilat itu tabarruj yang diharamkan. (tidak menarik perhatian dan mestilah menutup aurat)
tidak boleh sama sekali melihat apa2 yang haram. (sebab lain orang lain pandangannya. maka, depends pada diri sendiri,jika ia tahu memandang sesuatu mengundang ghairah dalam dirinya, maka dia tidak boleh memandangnya kerana ia menimbulkan dosa.)
hendaklah wanita itu tidak merengek2(melunakkan suara) dalam pergaulan itu. hendaklah berkata yang baik2 yakni perkara yang perlu atau mustahak dan perlu akan pergaulan tersebut sahaja.( kepada pasangan2 bahagia budget islamik... kejut qiam mahupu kejut subuh..tidak termasuk dalam perkara2 yang baik mahupun mustahak mahupun perlu...)
tidak berlaku di sana khalwat. tidak semestinya berdua-duaan di tempat yang tidak dilihat orang. perlu juga diambil kira jika keadaan pergaulan itu boleh membawa kepada fitnah. maka, makan KFC ataupun melepak di taman bunga pun...tak bleh juga..maka, x perlulah pegi makan kfc dengan sweetheart anda...ajaklah teman sejantina saja...ataupun belanja adik beradik..kita perlulah menolak sesuatu yang membawa fitnah. Jadi, sangat penting mengambil kira pandangan orang lain.(memang kena jaga tepi kain orang)jadi, apa relevannya mesti berstudy group dengan kaum berlainan jantina ini...

mestilah tidak berlaku dalam pergaulan itu perempuan menarik perhatian. dari segi pakaian, tingkah laku, berwangi-wangian yang berlebihan.
hendaklah ada, hijab dan yang sewaktu dengannya.(jadi jangan komplen pasal mesyuarat yang hanya pengerusi saje yang boleh tengok belakang-mengadap akhawat-inilah anjuran islam)

janganlah ada bersentuhan kulit, tampar menampar, usap mengusap.
tidak ada, next time berprogram... janganlah berlaku keadaan berasa-asak nak keluar kat pintu...

ikhtilat jaiz terkandung didalamnya dhorurah dan hajat.
dhorurah-kalau x buat membawa mudharat yang besar kepada individu. contohnya, melibatkan keselamatan, nyawa dan maruah seorang wanita.contohnya, kalau seorang wanita tu dalam keadaan bahaya(ada orang nak memperlakukan sesuatu yang tak baik)lepas tu, hero pun datang selamatkan. maka ketika itu kita katakan dhorurah...maka di sana, adakah dhorurah nak berstudy group atau makan KFC bersama si dia

hajat-apabila tidak buat sesuatu perkara itu menyebabkan kehidupan menjadi kelam kabut. ikhtilat yang hajat contohnya muamalat seperti pergi ke pasar..tawar-menawar harga (perlu menggunakan suara)-jangan la mengorat plak pakcik jual daging tu..lain2 seperti beratur di kafe, tempat duduk fixed dalam lecture hall...ataupun, nak naik bas, memang tak ada bas lain nak pergi kelas, dan terpaksa bersesak2 dengan kaum lain jenis tu...TETAPI...jangan lah melampau2 pula...berpada2...
sebut tentang cinta...maka tidak dapatlah kita lari dari isu hati...mainan perasaan.
jika seseorang itu berniat untuk melakukan satu perkara yang baik, maka Allah memberikan ia satu ganjaran dan jika ia melaksanakan perkara itu, maka ganjaran berlipat gandalah baginya. Tetapi, jika seseorang berniat melakukan perkara yang jahat, tidak ditulis baginya kejahatan melainkan setelah ia melakukannya. malah, jika ia tidak jadi melakukan sesuatu itu kerana takutkan Allah, maka baginya ganjaran pahala.TETAPI, jika ia tidak melakukannya atas halangan2 lain..maka tidak ada ganjaran pahala baginya.

cinta, adalah sesuatu yang terbit di dalam hati, berasal dari pandangan.mungkin juga dari pendengaran.cinta merupakan satu perbuatan hati. dan cinta adalah sesuatu yang amat penting kerana sesuatu perkahwinan tidak akan bahagia tanpa adanya cinta. dan cinta itu berputiknya dari pandangan. maka pada satu ketika,apabila al-mughirah bin syu'bah ingin bernikah dengan seorang perempuan setelah mengikat tali pertunangan, lalu dikhabarkan kepada baginda Rasulullah SAW, baginda bertanya sama ada al-mughirah telah melihat wanita itu. maka jawab al-mughirah bahawa dia belum pernah melihatnya. maka Rasulullah SAW menyuruh al-mughirah melihat wanita itu kerana "akhirnya,nanti kamu melihat dia kamu akan rasa cinta kepada dia dan kasih kepada dia."--->maka bagi yang tak mampu berkahwin hendaklah menjaga pandangan.

cinta datang tanpa diundang..(cewah..ayat...) sebab tu lah, perasaan cinta ni, kalau dia datang, maka dia datang lah perasaan tu..macam perasaan lapar...maka satu-satunya cara yang digariskan dalam islam bagi melepaskan rasa cinta adalah perkahwinan. jadi persoalannya di sini. adakah cinta itu dosa???
cinta ini tidak boleh dihalang.maka ia tidak berdosa.tetapi, yang dikira berdosa adalah perlakuan kita selepas itu. bagi memupuk cinta itu..kita adakan pertemuan, hantar msg, buzzing2 di ym..letak kat status ym..shoutout kita..blogging dan sebagainya... cinta bukan sesuatu yang kotor.kerana ia adalah fitrah.
aku tidak melihat orang yang bercinta ini lebih hebat daripadaorang yang berkahwin-Rasulullah saw
nak sms tak boleh...nak call tak boleh... maka ingatlah, bagi orang yang bersabar meskipun ia punya perasaan, menjaga pandangan, menjaga kehormatan diri lantaran takut kepada ALLAH, maka ia diganjari pahala..imam as-sayuti mengatakan, orang yang mempunyai perasaan tetapi ia menjaga dirinya, jika ia mati dalam keadaaan demikian, maka ia diganjari pahala.

Pendahuluan ikatan perkahwinan.yakni permintaan seorang lelaki kepada seorang wanita untuk dinikahi.bukanlah pertunangan seperti yang lazim kita saksikan sekarang..hantaran berdulang2..belanja yang tinggi...jadi yang penting adalah persetujuan wali untuk menikahkan anak perempuannya..maka, dari sinilah bermula proses perkenalan untuk pernikahan. hukum meminang adalah sunat.supaya dapat kenal dahulu pasangan yang ingin dikahwini.bertunang bukan satu contract wajib kahwin. jadi, jelas, pertunangan bukan lesen untuk berkepit ke sana-sini...hmm..jadi dalam tempoh inilah nak pastikan keadaan pasangan. waktu inilah..lelaki boleh melihat wanita yakni muka dan tapak tangan...(aurat masih sama ye macam belum bertunang) dan bolehlah dihantarkan wakil untuk melihat aurat perempuan seperti rambutnya, ada penyakit kulit ke tak..camtu la...adepun gambaran2 yang tak sepatutnya, tak boleh...dan perempuan pula bolehlah hantarkan wakil untuk mengetahui keadaan pasangannya..

dan jika tidak bersetuju, tidak mengapalah dibatalkan pertunangan jika ada sebarang kekurangan yang besar. kewajarannya, perkahwinan bukan dengan individu itu semata bahkan, keseluruhannya..ia juga bukan untuk sehari dua, bahkan selamanya...jadi tak bolehlah main redah saje...nanti timbul pelbagai isu di belakang hari... tak serasi dan sebagainya.
dan akhirnya perhubungan diakhiri dengan ikatan suci yakni pernikahan...

sesungguhnya content posting kali ini saya cedok fully dari pengisian tafaquh edisi khas kempen ikhtilat sifar yang saya kira sangat jelas penjelasannya.
maka, dengan ayat paling mudah...coupling itu tak boleh.ym, sms saje2 pon tak boleh.perhubungan rapat, mesra antara lelaki dan perempuan itu juga tidak boleh.kitalah bertanggungjawab menjaga diri kita supaya tidak membawa ke arah maksiat dan perzinaan... mudah2an sebagai peringatan bagi tuan punya jari yang menaip juga tuan punya mata yang membaca. barangkali, kempen ikhtilat sifat bakal mencetus satu anjakan paradigma buat seluruh warga irbid. wallahua'lam
observed and expressed by one_munawwarah at 6:02:00 PM

p/s: setiap kita juga melakukan kesilapan, dan masih sempat untuk kita mengubahnya. it's a funny thing about mistake, you know them and you know you did it, and u know u can change and correct it, yet funnier ; most of the time we dont.

Saturday, April 4, 2009

strawberi, bahasaku bahasamu.

sambil mendengar it's now or never, elvis presley. haha

musim sejuk nampaknya semakin meninggalkan kita. aku, musim apa pun aku suka. sebab, setiap kali musim berubah, setiap kali itulah aku ada perasaan riang ria di pasar sayur, baik di MSK or di balad, ataupun rumpun pasar sayur kat zamzam. tahukah anda, sayur-sayur pun ada musim, [namanya lagi duduk kat 4 season kan...] dan carrot adalah lebih fibrous in summer, dan kobis lebih pahit bila musim panas. thank you Dr. Ibrahim my beloved home gardening professor.
buah strawberry masa tengah sedap sekitar january,on top of homemade cheesecake.

buah strawberry adalah tumbuhan musim sejuk. so, bila musim panas, kita tak jumpe la buah strawberry di tepi jalan atau di pasar raya... pada awal musim sejuk biasanya strawberry adalah sangat sedap dan memikat mata. pada satu period, ia akan nampak x cantik, rasa x best. in the end of winter, biasanya SANGAT SUSAH nak jumpa strawberry yang sedap. SANGAT SUSAH.

tapi, aku sebagai peminat buah strawberry, [kat mesia x suka...] setiap kali nampak ada strawberry kat kedai sayur area zam-zam [ kedai yang hujung tu...selalu boleh terserempak dengan orang2 glamer spt pakcik maktabah nur islami dalam pos yang lalu[baru jumpe tadi], imam masjid, dr. rashid jomard [kelmarin]]mesti beli. walaupun kadang-kadang masam atau tawar... aku beli jugak. hari ni, aku beli strawberry dan ianya sangat sedap... hihihi...

yang aku nak sampaikan adalah. hidup ni, ibarat membeli strawberry di hujung musim sejuk. ada risiko strawberry tu tak sedap, tapi jangan give up. teruskan beli sebab satu hari nanti kita akan dapat strawberry yang sedap tu. inshaAllah. there's no harm in taking risk. kalo x sedap, kita buang le dlm tong sampah kan. keep buying. keep buying. keep trying. keep trying.

ini dah lama nak aku suarakan tapi aku x sempat.

aku dah almost 2 tahun kat sini. and how, i'm loving this place so much. tapi aku tetap la akan balik mesia bersama keluarga tersayang nanti kan... inshaAllah. dalam penerbangan pulang aku yang pertama, aku duduk sebelah uncle 40-an dari America, Ben namanya. birthday sehari selepas aku, sebab statment dia, "we're sitting next to each other and our birthdates are next to each other,". dia balik tengok ayah dia kat negara jiran kita yang x diiktiraf tu. bila dia tanya,

"atiqah, kalau announcement bahasa arab dalam flight kita ni, kamu faham tak?"
"sikit-sikit la.."
"come has been a year, and u still speak JUST A LITTLE BIT of arabic?"
-ben siap boleh cakap thai dengan pramugari dalam flight tu.-

on the way dari airport jordan nak ke irbid, sekali lagi ada seorang uncle ni tanya dgn aku.
"how is your arabic?"
"i can speak a little bit, but not very much,"
"this will be your second year here. you still can't pick up the language?"

aku dah terpukul 2 kali. makcik2 kalau aku jumpa dalam bas, biasanya xde la sound camtu, lembut2 skit... "tak pe, pelan2 kamu belajar.."

jadi satu hari aku terfikir. sampai bila aku nak jawab bila orang arab tanya, "te7ki 3rabi kuwaiyyis??" aku nak jawab.. "ah...shway-shway ya3ni. ana mo kteer bel-3rabe"
last year i was suggested to drop sociology by head of department due to my inability to master the language... haih~

itu aku la. korang macam mana? rasa ke apa yang aku rasa.

aku susah sikit nak belajar bahasa dengan buku, kamus, surat khabar... so setakat ni, aku just tengok drama arab [itupun baru satu musalsel],mengajuk2 mana yang best...hahah... bace komen n status facebook dak jame3ah... dan pertolongan bbrp jordanian yang slalu tlg translate utk aku... carilah jalan. supaya satu hari nanti, tak payahlah kita kata shway2 lagi...

orang kedai + driver teksi pun skarag dah boleh cakap BM.. malu betul...

my deepest gratitude to my jordanian frenz who helped me a lot picking up the language bit here and there. i'm definitely falling in love with both the language and the country.

hidup, ibarat membeli strawberry di hujung musim sejuk.