Sunday, November 20, 2011

tips dapur perantau #1

assalamualaikum.... ok, I've wanted to write about this dah lama dah, tapi harini baru ada rasa nak tulis kan... So, today I'll be sharing with you two tips regarding memasak di negeri orang ni kan..

#1 : keeping your flavors fresh.

One of the ingredients I love using but is not available in Jordan is dau limau purut. I keep them in the freezer and I hate it the most bila nak guna, daun limau purut tu dah kering/kecut... Bila kering ni, flavor nye pun tak berapa sangat dah kan. Tapi, recently, I noticed my daun limau purut maintain segar bagaikan baru dipetik dari laman rumah ya puan-puan sekelian. Then I checked on my daun pandan, only the outer layer je yang kecut, those inside pun masih segar jugak lagi, maybe sebab daun pandan tu I balut dengan surat kabar then ikat dalam plastik.


My suggestion : get yourself freezer bag or any kind of zip lock bag and simpan lah all kinds of daun kesum, daun kunyit, daun pandan dalam bags macam ni... It's very convenient, and kalau nak lebih organize, untuk ayam and daging, lepas bersihkan boleh simpan dalam tupperware dan susun elok- will make your freezer cools better! tapi jangan pulak dah beli freezer bag ko tak seal balik elok-elok plastik tu cik tipah oiii..


#2 you know you looooooove tempoyak

Okay, so this is the second time I secured landing a tempoyak in Irbid. I think ramai je yang ade buat ni, tapi nak share jugak bagi yang tak tahu.. It's not impossible, yang penting bekas kena tutup kemas-kemas. My mom said it's better to use tempoyak yang dah lama sebab dah tak ada gas kan. Tapi this year, I brought new tempoyak and alhamdulillah - still no explosion. hee hee. Seal elok-elok bekas, balut dengan surat kabar, daun pandan dan plastik beberapa kali - just in case berlaku kejadian tak diingini.. Hasilnya, tahun ni ada dekat sekilo tempoyak I bawak, ha...

OK, sekian saja untuk episod kali ini, selamat mencuba!

No comments: