Wednesday, November 23, 2011

apple cutter untuk abah


Bismillah... Abah memang suka makan apple hijau. Because his doctor said he should eat a lot of them. So,  we never run out of green apples at home. And he always buy fruits in this fruit store in Ipoh Garden sebab "buah kat sini semua cantik-cantik, tak busuk". Yup, I kinda enjoy the fruits dekat situ. 

Abah memang suka makan buah. We all anak-anak pun suka makan buah, tapi malas kupas. And abah is aware of that and when he kupas buah he would say, "kalau tak berkupas, haram tak ada siapa nak memandang... kalau dah kupas tu, cepat aje habisnye...". Mama thinks if you want to eat apples, mesti kena buang kulit but we're all very lazy, we don't do that. 

Muaz pun suka makan green apples, and if Muaz gets his green apples it would be peeled and potong kecik-kecik. And abah would say, "nah, makan dengan maksu". We would finish the plate, and maksu will eat more because maksu can chew faster than muaz. and then I would tell ask muaz, "muaz nak lagi tak?" when he says yes I'd tell him " cakap kat atuk muaz nak lagi, ok?" and we'll get another plate of peeled, bite-sized green apples :-)

When abah cut apples for himself and sit in front of the TV i would come around, "nak sikit abah". hihihi.
Tapi dekat sini siapa pulak nak potongkan green apples. and of course I'm still the lazy me, so I get myself this apple cutter. and I'm gonna get one for abah too, for all the green apples abah had cut for us.

4 comments:

kueh bakar said...

masa aku kat asrama dulu...

aku selalu hairan, kenapa maggi kosong aku buat tak sedap. kenapa bila mintak sikit kawan punya tu sedap...

citer ler pasal mesir..orgnya.tempatnya.

atiqahdahalan said...

semua makanan pun sedap bila orang lain yang buat.

aku bukan duduk mesir.

haha said...

nice blog, salam ziarah... :p

Laila said...

terharu bile u crite pasal ur abah. :')