Tuesday, October 30, 2012

winter hair care :-)

bismillah...

assalamualaikum all you gorgeous girlsssss!!!

amboi lama ye akak tak update siri dua ratus lima puluh enam. Harapnya lepas start rotation anaesthesiology nanti adalah update balik. Sekarang ni tengah cuti la uols... Kita santai-santai je gitu...

OK... Menjelang musim sejuk ni, antara masalah paling tak best untuk most of us ialah, kelemumur... So, I nak share lah kan products yang tested and proven to control dandruff ni.




Antifungal shampoo.

Sounds so nasty kan... bagaikan ada fungus pulak kat kepala tu... Sebenarnya memang antara indication antifungal shampoo ni untuk dandruff tau. Awal-awal ni pakai 2 kali seminggu, lepas tu pakai seminggu sekali je. Hari biasa boleh pakai shampoo favorite masing-masing. Bukan apa, kalau Head & Shoulders I perasan kalau you stop pakai, dandruff pun ada balik kan. Kalau antifungal ni just guna je sekali seminggu, and voila! memang terbukti no more dandruff...

Antifungal shampoo ni contohnya Nicozal, Kenazole. Boleh beli dekat farmasi. Guardian, Watson pun ada.

Selsun Blue anti dandruff shampoo

Ok...Selsun Blue ni akak beli kat Malaysia haritu. Memang Bagus jugak, cuma tak jumpa je dekat sini. Sama macam Antifungal shampoo, guna sekali seminggu dah memadai. 

Boleh beli di Watson, Guardian.

Conditioner

Masalahnya, kedua-dua antifungal and selsun blue ni buat rambut rasa kasar... So, lepas guna tu you bolehlah guna shampoo biasa dan condition your hair... Speaking of which, I've found the best conditioner EVER masa balik cuti hari tu... Herbal Essence Hello Hydration atau dalam bahasa arab bye bye jafaf? haha.. alhamdulillah la jumpa pun dekat jordan ni after sebulan mencari.. Very moisturizing.

Hair Supplement.

Ini just nak share je la, takde kena mengena dengan dandruff... Untuk rambut lembut feeling-feeling baru balik salon, lepas basuh rambut bolehlah letak hair vitamin macam ni. Ellips ni best gilaaaaa. Too bad I only have two boxes, each box ada 12 capsule je :-(. It's fairly cheap, RM 2 je rasanya sekotak ni.. (Walhal dekat salon kak leha dia charge RM2 satu capsule, sabar je la...) I beli dekat Giant ha.. Memang lembut la rambut, dah shampoo balik the next day pun still rasa lembut lagi..

One more thing yang murah tapi berkesan is Jefan Hair Treatment Mask... 2.5JD je dekat Shouha Center berhampiran duwwar jamiah. Kalau dekat tempat lain biasanye 4 JD... tapi yang ni leceh sikit sebab mask kan, so kena leave on your hair few minutes then rinse... And it's veeeeery sticky..Susah nak rinse off. Tapi, result memang amazing. :-)

Ok lah, selamat mencuba! Just because you wear tudung, doesn't mean you can take your hair care regiment for granted. Apa-apapun yang penting nak rajin je... Product elok pun kalau dah malas tak jadi jugak, kan?

Toodles!


2 comments:

Noorul said...

so mana2 produk yang berkesan itu, adalah disarankan untuk dibawa pulang ke m'sia nnt untuk kakak mu ni... hehehe

atiqahdahalan said...

semua ada jual kat malaysia lah...gggrrrrr asik nak pow je tau