Sunday, November 9, 2008

same old story, in broader spectrum

haih... maka sebaik sahaja keluarnya fatwa dari Majlis Fatwa Kebangsaan tentang 'pengkid' maka panaslah bumi Malaysia [agaknye lah panas...ak pon xde kat tempat berkenaan...ke sensational je lebihnye...] dengan wanita2 serta wanita2 yang x berapa suka nak nampak macam wanita yang merasakan diri mereka di oppress by fatwa berkenaan... nak ketawa dan memang ketawalah bila tgk sorakan "short hair who care" serta ayat sambungannye yang x tergamak nak ditulis kat sini...[kalau nak tgk search lah kat youtube uploaded by malaysiakini,x kuasa nak letak video tu kat sini pun...] temanye... ketahuilah bahawasanya the fatwa is only implied to muslims. jadi timbul mentol toing2.. kenapa ye yang x terlibat pulak smgt sgt nk protest...


inilah namanye menangguk di air keruh...cewah2..ntah betul ntah tidak je penggunaan bahasa ku ini... yang penting umat Islam sepatutnya jangan melatah... memaki hamun pihak terbabit dengan bahasa kesat kat youtube comment...is never a smart thing to do... for Islam has never thought us to harm others verbally nor physically...kan kan kan??? inilah peluangnya menonjolkan kelebihan islam... suppose yang ahli dalam urusan ini counter semula serangan2 protestants terbabit... dan yang bkn ahli, jangan memburukkan keadaan dengan memberikan impression yang buruk ttg Islam... mungkin satu mujadalah sangat sesuai diadakan dengan orang yang x puas hati sangat tu... note: berhikmah bukanlah berlemah lembut semata2... dan yang menentang ni pun bukanlah school drop outs ataupun mana2 celebrity wannabe semata2... these are educated people we're talking about, who sees every single ruling implies on muslim women as a form of oppression. so, in my opinion, it is best to conduct a debate with them and justify the hikmah of this ruling. dan tibalah masanye, muslim women to stand up and tell the world how Islamic rulings has given us a greater sense of being respected and protected.


dari link satu blog, ak pun tiba di harian metro...dengan wawancaranya dengan pengkid yang sangat bangga dengan identiti,cara hidup dan kekasihnya... sekejap aku terdiam... ini macam punya orang pun ada ka... "saya tahu apa yang saya buat ni dosa, tapi nak buat macam mana..." mafhumnye begitu, siapa nak jawab soalan ni... nak buat macam mana...??? jelasnye, sistem pendidikan kita tak cukup menekankan isu aqidah... nak buat macam mana...???


point nye yang nak disampaikan supaya jelas ye pua2 sekalian...
  • yang berkemampuan, ayuh [hamboi...ayat...] prove it that we're not being oppressed, BY ANY MEAN NECCESSARY...
  • yang tergolong dalam golongan yang dinyatakan, selagi pintu taubat masih terbuka... i've been repeating this and will repeat it again, tomorrow is never guaranteed... mungkin ada untuk dia, x ada lagi untuk kita.
  • yang tak berkenaan, why not ask for explanations...why such things had to be implied instead of just screaming on the street... when u choose to be what u are today, i'm sure members of MFK didn't go on the street,holding banners against ur behaviour nor screaming "STUPID lessies everywhere..." ryte?-perhaps none of u read my blog, but who knows...
  • perhaps MFK should stress upon gay couples + mak nyah as well; so people can accept that both genders are not allowed to behave like the opposites and homosexuality is definitely forbidden, and not just some ruling appointed to women only.

i've seen the same situation before in my life as i did go to girl school.

It is the same old story,in broader spectrum.

4 comments:

nusaybah said...

salam... huhuhu...
one ngan debatnya... tidak boleh dipisahkan...

izin laluan yang berhormat!!!
*kuikui*

dia is what we call "ukhwah terlanjur"
have u ever heard bout it?

one_munawwarah said...

x pernah plak ak berdebat... muskil3... ukhuwah terlanjur?enggak pernah didengar kok

@m|eN said...

ukhuwwah kan something yg suci?

ada ke istilah ukhuwwah terlanjur?

hubungan terlanjur pnah la dgr... (menunjukkan betapa cetek pemikiran aku)

one_munawwarah said...

amin: i think it has sth to do with kwn baik sangat sangat sangat kot,and later involved feelings lah agaknye...ape pun, i now see thats why islam menuntut umatnya besederhana in everything.be moderate!