Monday, November 8, 2010

sometimes, all you have to do is ask =)

mcm tu lah kata Randy Pausch in his book, the Last Lecture.

sometimes, all you have to do is ask. and i'd say never give up on it. just like today, i really need to use the ladies. unfortunately all toilets kat floor tersebut doesn't function. so i went upstairs, and kakak tu tengah bersihkan toilet and block the door with her perkakas. i know she's gonna say NO, IM CLEANING if i want to get in. so, tunggu sekejap, dia tak siap2, i went back downstairs, masuk toilet yg lain. memang konfem, semua tak boleh guna. naik balik. and i ask her anyway, "kak slamat pagi, boleh tak masuk?" and to my surprise, dia okey je bagi aku masuk.

lesson learnt : jgn malu bertanya walaupun selama ni you have been denied the access, mana tau that day is your lucky day, kan? tak mengapa kalau sekali sekala tak dapat apa yang kita nak, asalkan kita tak putus asa ya kawan-kawan sekalian...

exam is very near, dan perlu study sungguh dan tidak bermalas-malas lagi. i have a lot going on right now, so please do pray for me =)

and by the way... my new discovery for today.

 okey, inilah pegaga, aka watercress
and this is water chestnut, aka sengkuang cina

okey, sekarang aku dah teringin makan kuih tako sengkuang pulak. cis. and td dr.ziyad mentioned, seriously i thought watercress is kangkung, sebab he described is as chinese cuisine, dan hidup kat air, dan paya2.. "water chestnut, if you go to safeway, the have it canned" aku pun, "eh, taugey ke??" sib baik cik rokoiah ingatkan i taugey is beansprout. heh heh heh... 

okey, setiap dua orang dari sepuluh yang membaca ni, mesti baru tahu jugak ni. :-p

tahun ni baru nak rasa best sikit ye belajar microbiology, and today after the lecture, someone called, and dr.ziad picked up his cell sambil ckp, "sorry, ana fil muhadara" (translated : sorry, aku tengah ada lecture ni) and i was like, hai, tak abis lagi ke lecture ni, and im quite sure semua org pun terkedu kan. then he smiled and said, "i don't wanna talk to him". hahahahaha. 

cop.cop. speaking of microbiology, dr. mentioned a very interesting tips yesterday. pasal biji labu boleh buat  laxative kasi buang cacing. rebus2 pastu wat minum. labu a.k.a gara'. ye lah, aku dulu masa 1st year jenuh nak fikir ape dia labu bahasa arab, ade jual kat safeway je plak tu. beli separuh labu last month, smpai hari ni tak habis2 lagi. dah 2x aku gulaikan. cik aisyahrkh7 kalau teringin gulai labu, sila maklumkan kat aku ye.

okey. tu je lah for today. aren't u happy im back in the blogosphere, hopefully secara consistent dan less merepek this time around. weeeee~~~

have a nice day semua orang. =)

okey esok cuti, jangan merayap ye kawan2 sekalian. dok umah leklok. semoga semua orang selamat2 saje.

4 comments:

aisyahrkh7 said...

1. akhirnye ko updet gak blog ko nih.. entri kali ni byk tips2 kesehatan.. bagoi..

2. akan tiba satu masa, ko seniri automatisnye akan rase nk masakkn makanan sedap2 utk ak.. ayat berbunyi agak keji, tp kite tngu dan lihat.. kahkahkah..

3. esok klu rajen ak gi bertandang umah ko..

ikan kecil said...

salam,

water chestnut ada cacing kan dalam dia? x ingat sgt...

by the way lama dah x singgah sini...nice to hear u dah start blogging balik..go one go! hihi

ps:"budi bhs budaya kita"---> aku pernah kena tegur sebab letak slogan ni dlm tulisan dan x nampak point knp ditegur...pepun, bagi ana, org yg x selesa dgn slogan ni sebenarnya dia la yg bermasalah dgn budi bhsnya. It is nice u did write something about it.

one_munawwarah said...

aisyahrkh7 : lately ni ramai betul ye suka buat aku suspend. cis.

skrg aku dah boleh dgr sket dah lecture microbiology, get engaged with the lecture dan make eye contact dgn dr.ziad. kalo tak mesti ak tutup je mate dlm kelas.haha

ikan kecil :

water chestnut - ye boleh mendapat cacing bila makan tak bersih2.

takde org singgah tu yang malas blogging tu. :-p

uits. i don't get it kenapa org tak selesa dgn slogan tu... aneh2..

imah said...

nice to know u r back for blogging. im happy for it! :D