Friday, November 26, 2010

ni umur berape ye???

okey. selamat hari jumaat. sayyidul-ayyam. harini, setelah almost 2 years, 2009,2010, setelah berajin dan bermalas, berperang dengan mood tidor dan cuaca sejuk, yang ada fasa aku menang, kebanyakan fasa faktor2 lain + syaitan menang, (pfffffttt.) akhirnya tamat satu kitab feqah sepanjang dah 4 tahun dok irbid, baru khatam sekali. ha..yang bersih je kat kitab sebab memonteng tu, ha..padan muka kau atiqah. sape suruh kan? kan dah tak berkepuasan... so, baru tahu lah ye, (noob nyeeee saye) majlis2 khatam ni adalah antara tempat2 mustajab berdoa... so, rezeki lah, alhamdulillah, harini dapat aku attend hari terakhir baca kitab muqaddimah hadramiah. geng-geng lain jangan risau, maqasid nawawi belum khatam lagi. boleh kejar majlis khatam berikutnye pulak.

baik. itu muqaddimah kita harini. sebagai orang yang jarang bersosial dengan masyarakat setempat, which is why, bila pegi beramah mesra i'll get the "lamenyee tak nampak" comments. yelah, summer i takut hitam kena matahari, and fall-nak-masuk-winter ni i sejuk malas keluar pulak. jadi, i pergi sekolah, balik sekolah, pegi arabella dan keluar makan dgn housemate saje. lagipun sekarang kan tak selamat nak merayap2 sangat. eceh.
mintak maaf la ye hari raya haritu tak pergi beraya sangat, i passed out sebenanye. ampunnn kawan2 sekalian.

but i try to mingle around la especially with new-comers, mmg malu lah kan sebab yang dah setahun dua kat sini pun ada tak kenal lagi, apatah lagi yang baru sampai this academic year... sorry lagi sekali sebab sy mmg suka tanya nama, walaupun dah pernah tanya sebelum ni, mmg i susah nak ingat nama orang. T.T tapi, ada satu perkara yang sangat menakjubkan lately tentang budaya berkenalan ni.

you cannot start a sesi-berkenalan dengan "ni umur berapa ye???". what's the big deal. kalau u tua dari i, i'll panggil u kakak jugak nanti. tp mula-mula i bagi salam, u jawap, then tanyelah nama dulu, duduk mana, belajar mana/apa, tahun berapa, THEN only ask for umur la... no need la awal2 nampak belum tanya nama dah tanya umur. penting sangat ke umur tu... i panggil u dengan nama jugak nanti, bukan "hai, umur-sekian..." so when i ask, "nama siapa ye?" jangan la jawap "ni umur berapa ye?" just because u nak decide nak letak kak ke tak depan tu... kita amik contoh mak-mak kita berkenalan. contohh situasi : kat airport.

"assalamualaikum..."(hulur tangan bersalam)
"waalaikumsalam..."
"hantar anak jugak ye?"
"haah..anak I dah tahun 3, anak u tahun berapa?"
"anak I tahun 2..."
"tiap2 tahun mengulang ke KLiA lah ye...? u dari mana?"
"I dari Ipoh...ni anak yang kecik sekali..eh, maaflah tak berkenalan lagi kita ni, nak panggil ape ye.nama puan siapa ye?"
"Name I tam..."
"oooh...(sambil hulur tangan lagi sekali) salam lagi sekali kita ye. saye bun, kak bun lah kot, dah tua..."
"ha..oklah kak bun, anak i dah nak masuk dah tu, tahun depan ada rezeki kita jumpa lagi ye..."
"ok tam, nnt kalau datang Ipoh, datang lah rumah...boleh sembang2 lagi.."

see? see? macam tu lah i tengok mak-mak berkenalan..baru canggih. baru berbudi bahasa. itupun lambat sikit lah dia tanya nama kan. tp janganle nampak benor nak kan seniority tu kak nab... okey? next time we'll do it all over again, like this.

"assalamualaikum..."
"waalaikumsalam..."
"kita tak pernah jumpa lagi kot ni, nama siape ye?"
"tam..."
"oooo...ok...name saye nurul atiqah dahalan."

then baru la tanye umur i berape ke ape ke..okey? the guys mungkin tak ada masalah ni. agaknye lah. but perempuan mmg ada isu seniority yg menebal ye. takpe, kita kan tatasusila tinggi. wohaaa! tp jgn la smpai berkenalan pakai umur plak kan.

p.s: i have stopped approving people from irbid as well on facebook. sbb yang 50++ mutual friend pun belum tntu i kenal lagi...so, kita kenal-kenal dulu in real life, then u can ask, "ade facebook tak?" okey? baru best.

7 comments:

imah said...

BEST, BEST! NGEEE...

imah said...

tapi betui la one, sisters je yg amik berat mende ni, blah brothers depa tak kisah, tapi kalo pmpn nak panggil bro lagi tua pun org dah paham ke lain ye dak??

aisyahrkh7 said...

suke sgt ko name tam, bun, nab.. haha..

sue ya said...

ahahaha
ade jugok org sedemikian

shiedahkamil said...

kak one.
sy ade dlm fb akak.
knl sy x? :P

peace out :D

one_munawwarah said...

imah : tu lah kan. ni jatuh sket kredibiliti akhowats ni. haha.

sue : ade...kalo takde tak masuk blog la weh..based on true story...bukan selalu buat kritikan sosial camni. haha

aisyahrkh7 : sukeeeee. takut nnt guna name org kang ade terase2. mak aku kem salam weh.

one_munawwarah said...

shiedahkamil : terus akak bukak blog, nk tgk sape tuan badan. kenal3. huhu