Wednesday, December 15, 2010

petua berinai part II

okey... i have few posts already in my head, in my head je lah kan... tak tertaip2... internet mcm slow jadi susah la nak update blog. (tipu. tipu. alasan seme tu). sempena pagi ni busy, tak de mase nak taip panjang2 i'm posting tips berinai which i learnt from our neighbor... tips berinai ni waaaaay different than what i'm used to, dan sgt terkedu lah masa dia citer n buat ni kan. tp, mmg berkesan.

it all depends on the type of inai u use. the best would be henna saudi/emirati. so, kirim2 lah kalau ada kawan-kawan yang pergi tu. u can buy locally, kalau in irbid, c-town pun ada. tp becareful sebab byk jugak yg jual inai tipu. the one in c-town works just fine =)

ok, the secret lies within mixing the henna.

bahan-bahan.
karkade - (hibiscus petals tea).
uncang teh
maramia jika ada.
laban (plain yoghurt).

DO NOT USE plain water. bak kata neighbor i tu, haraaaaam may, 3la fadi. (jgn ko letak air, sia-sia je nnt).

so, rebus hibiscus tea tu, dalam segenggam, with air dalam 2-3 cups. sampai kuar warna merah tu. pekat2.. then sejukkan. u can use 2-3 kali hibiscus tea tu kalau nak tambah air. untuk minum, (biasa kita bancuh pink perlahan gila je.) 

1 cup hot water utk 1 bag uncang teh..
1 cup hot water utk beberapa batang daun maramia (hoi, melampau betul teruk penjodoh bilangan kau)
3-4 spoon plain yoghur for acidity -> i have no idea apa kena mengena acid dalam ini cerita.
approx. 250gm henna saudi.

sejukkan air-air ni semua, then  bancuh inai. kalau keras sangat, buat lg air karkade (hibiscus tea) tu dan tambah sampai mencapai konsistensi yang diinginkan. kalau nak letak kat tangan buat keras sikit, kalau nak letak kat rambut, buat cair sikit. jangan cair sangat, meleleh kang susah.

biar semalaman. THE NEXT DAY baru apply ye kawan-kawan.. bawak bersabar, i know u're excited. haha. then bolehlah pakai... utk dark hair, repeat usage dalam 2-3 kali. bancuhan tu boleh simpan dalam peti ais, bukan freezer, bukan luar peti ais okey.

selamat mencuba =)
for irbid people : all ingredients are available in c-town. nak jugak promote ye dak.

5 comments:

Laila said...

mesti merah betul wane inai tu nnti eh?

one_munawwarah said...

inshaAllah...kalau inainye elok

theHusna said...

i want irbid's inai.plssssssss...:))
(the all ingredients available x kt msia?)

aisyahrkh7 said...

woohh hari ni bru dpt tnet umah ak.. memang cis la witribe tu buat onar 5 hari..

btw apsal tros2 masuk part 2 je entri inai ko ni?

one_munawwarah said...

dear, i think available je dekat malaysia... tp u kena cari la dekat kedai2 runcit india.. (eh motif???) except daun maramia tu mgkn takde.
-inai irbid manade lah syg...irbid pun import.haha

aisyahrkh7 : alhamdulillah umah ak tak teronar hari tu.. kih3.. part 2 la.. dulu2 mase mengandamkan cemal dah buat part 1 dah