Monday, June 27, 2011

Lesen L


okay...anytime from now i'll be getting my learner's driving license... lepas tu kita kena habiskan 10 jam belajar, (which abah think is not enough) dan kalau L kite dah matang sebulan kita pun boleh lah test JPJ... what happened was... oh cop2... nak story dulu how to get to the lesen L..
  1. ujian buta warna bertulis
  2. ceramah KPP - 5 jam
  3. ujian undang-undang - ujian penglihatan mesti betul semua, otherwise u will be barred from EVER having a driving license.. bahagian undand-undang kena betul 42/50 to pass... kalau tak kena amik ulangan.
  4. attend ceramah 6 jam.. 3 jam kuliah pasal kereta, another 3 jam di litar... tengok enjin, maintenance kereta, and then start driving di litar.
so what happened was.. masa tengok enjin bla bla bla tu memang best... then pakcik tu pun bawak la i naik kereta kancil tu.... and i'm the one who had to actually DRIVE the car. takutnye tuhan saje yang tahu... bawak dalam litar bukan exceed 30km/j pun... habis-habis pun gear 2 je kan.. minyak pun bukan tekan sangat..

ok...masalahnye skarang, i got so scared bila nampak kereta lain. not to mention i keep forgetting to check the side mirrors and rear-view mirror. tahu-tahu ade je kereta kat tepi. sometime i would even STOP the car semata-mata sebab ternampak ada kereta lain dari arah bertentangan. ataupun refuse to drive sebab ade kereta kat belakang??? tapi pakcik tu suruh jugak habiskan bawak. masa tu i know i have to tell abah, i think this is the furthest i can do. lesen L. haha.

balik rumah je terus demam diiringi tonsilitis. i memang kalau stress cepat tonsilitis.immune suppresses kaedahnye.. i told abah i don't think i can continue. mama was like, "bukan semua orang boleh memandu... bukan mama nak discourage kamu, tapi kalau takut-takut ni, nanti lagi masalah...tak apa, nanti kalau panjang umur mama dan abah boleh hantar dan ambil dari hospital..." cewah. i was like, yes, mama is on my side. then other people would tell me memang macam tu mula-mula ni... along was like, "takkan la kamu taknak drive sampai bila-bila..??" 

and then recently, after i decided to at least take a time-off from driving, (aku rase pakdin tu pun merasai aku ni spesies tak bleh memandu....die pun senyap je takde mention pasal lesen L aku...) abah said, "memalukan lah, along...angah..kakak..semua ok je memandu...ikah sorang aje penakut...sampai demam-demam..." well, that trick used to work very well in motivating me, but not this time.
"ini semua salah abah. dari ikah kecik, abah asik kata jalan raya tu bahaya... bawak motor tak boleh..bahaya.. bawak basikal tak boleh...bahaya... ikah nak main rollerblade pun abah tak bagi... lintas jalan pun pegang tangan orang...macam mana ikah tak jadi takut nak bawak kereta...."

hihi. and few hours later, i told abah that again, and that i was afraid other people would hit my car.
me : macam mana kalau ada kereta langgar ikah?
abah : orang bawak kereta...bukan nak langgar orang...
me : kalau ade pemandu cuai camne...
abah: same lah macam jumpa doktor.... kalau semua orang takut dapat doktor yg cuai, tak pergi jumpa doktor ke??

ok terdiam. then along proved me wrong lagi sebab i don't get too scared bila naik kereta dengan orang lain. cuma gayat2 je.. so, it's MY issue. i don't have confidence in MYSELF.

misi getting out of comfort zone kali ini  : to overcome my fear of driving. wish me luck, and please pray for me. tips are most welcomed. thank you.


6 comments:

imah said...

one, i thing at the first time memg macam tu la. me oso waktu mule2 bawak kete, cuak, takut sume ade. positif k. ibrah yg i dpt pengalaman belajar kete ni adalah, belajar bwk kete adalah satu drpd ilmu Allah. minta padaNya agar dipermudahkan segala urusan bawak kete. ok dear..

one_munawwarah said...

omg...that's so brilliant imah. i often forgot about that... kadang2 rase macam tak sempurna iman pun ade dok takut sgt kemalangan...huu.. padahal everything is in His hands..

Laila said...

its ok my dear. i dulu pun mak n ayah pakse ambil lesen.even dah pegang lesen besar skrg ni pun still rse takut every time i nak drive.
but always remember dear, akan smpai msanya nnt u akan terpaksa jugak bwk kereta by ur ownself. dan kite tak boleh terus nk bergantung pd org lain. :D

so b confident. msti u sndri akan bangge punye la bile u dah lulus nnt. trust me! hehe.

one_munawwarah said...

thank you lela dearie...
very inspiring. i'll do my best inshaAllah

imah said...

one, lagi satu, dun forget, u pnah cakap dgn i, pasal parking kat hospital besor tu...takkan nak bior kosong aje nnt bile u dah pegang post tu, isnt it?

one_munawwarah said...

omg, tqvm imah. memang nyaris lupa.