Thursday, August 18, 2011

unleash and tame your anger - the correct way

good morning, hari ini bersiaran dari hospital parit buntar ye. worried that rumah sewa mama might be too hot in the afternoon, so duduk sini saje lah. Terima kasih celcom broadband : internet everywhere kaedahnye..

Well well well. Tajuk entry gaya macam marah pun ada. Bulan baik hari baik ni pagi-pagi nak marah apenye. Bukan marah, cuma ada sedikit kekesalan je. On how people tend to unleash their anger, bad feelings and what not on the internet. Facebook lah, twitter lah, blog lah, tumblr lah...

Berdasarkan prinsip your blog your choice, ataupun blog-aku-suka-hati-aku-nak-tulis-apa, I really don't feel comfortable writing about what should and what should not be put in a blog. So, temanya hari ini I'm just sharing few options for us to choose, instead of kita maki hamun orang, buruk-burukkan orang di blog/fb/twitter and every other available social network yang ada.

Effects and Consequences.

Sebelum nak ajak orang lain to the options, mari kita kenalpasti dulu why we should not melepaskan marah di laman social. In fact, melepaskan batuk di tepi tangga adalah lebih baik daripada marah-marah tak tentu hala di social sites. 
  1. Orang yang kita nak kata, nak maki hamun tu ada orang sekeliling dia yang mungkin stumble upon entry kita tu (blog especially) and that's gonna make things awkward. Like, reaaaaaally awkward.
  2. People might misinterpret your entry - ok, this one I dah kena dah sekali. Sebab selalu kita direct je "kau" pada tertuduh,so semua orang yang baca pun nak terasa dialah "kau" yang dimaksudkan.
  3. Mungkin orang yang kita nak kata tu dah berubah, bertaubat, insaf, pulang ke pangkal jalan whatsoever, and it's going to hurt them / people around them bila terbaca tulisan-tulisan kita tu.
  4. Walaupun kita tak letak nama sebenar, budak sekolah sekarang suka kan tulis "hey N**** A***** D*****N, tolonglah sedar diri kau tu gemuk" people will start guessing, lepas tu tersalah teka, then tersalah bawak cerita pasal orang lain.. see? very complicated. tapi moralnya, jangan suka menyampai pun ye jugak.
  5. You're gonna regret that you wrote such things about others. Harinya akan tiba...yeaaaaa..
  6. BERDOSA tau bukak aib orang. Nanti kat akhirat dibukakan aib kita pulak.
So, what are the options?
  1. Berpandukan hadith Nabi S.A.W kalau tengah berdiri, duduk. kalau tengah duduk, baring. Ambil wudhu', padam api kemarahan, solat sunat dua rakaat. Just to prevent you from anything stupid-er.
  2. Selawat dan istighfar - always do the trick. Memang boleh cool you down.
  3. WRITE, WRITE and WRITE  letters. this is what I always tell my clients when facing a breakup. Selalu bila breakup ni orang ada macam-macam perasaan, and one of it is anger. So here's how to do it. Write a letter yang tak bertapis - use all the words you want to use. List down semua yang you tak puas hati, things you didn't get to say in his/her face, things you've said but had been denied by that particular person. Kalau perlu lukis, lukis lah apa nak lukis. Read it out loud, cry if you need to, and burn the letter. Believe it or not, it will bring you some sense of relief. 
  4. Beli jus rani/caesar ataupun kade (semua botol kaca ni) minum sampai habis, put the bottle in a plastic bag and slam it somewhere safe. This one might be dangerous, so be careful before attempting. I've tried, tp botolnya kuat sgt tak pecah-pecah.
  5. Make a postcard and post it to postsecret. BTW, I just found out malaysia ada postsecret sendiri sekarang. I miss reading sunday postsecrets on postsecret.com. When I was preparing for this entry I found postsecret.my -pretty much the same, but your postcard will be published in timeout magazine. Kalau ada masa boleh check it out and be surprised with what Malaysians have in their closet.
buah tangan...masa rajin-rajin postcrossing dulu..

Obviously, I highlighted (both literally and not) about writing letters. Sebab biasa yang menyakitkan mata memandang tu, adalah surat-surat terbuka tanpa penerima, atau status-status facebook tak bertag kepada siapa nak dituju. Kalau dah tak boleh sangat nak cakap face to face dekat orang, so, don't do it in public macam tu. Write your grive/anger letter. Jangan ko pegi pos pulak dik nonnn... Lain ceritanya karang. 

Lebih penting lagi, for me, personally I think it's downgrading. Aku pun pernah buat jugak dulu, before I learn self-control and on how not to downgrade my standard. Tapi, we can all start new and change.

2 comments:

QteenaHazman .: said...

"I always tell my clients when facing a breakup."

woaahhh~ ini mnarik!akak ade bkk perkhidmatan kaunseling pas breakup eh?hihi

nice post!suke2~ ^^,

one_munawwarah said...

hihihi....ade la...kecil-kecilan, khidmat foc. haha