Wednesday, January 18, 2012

sebab makcik cleaner marah ambil wudu' dalam toilet

i know the title kinda sounds silly. but it means a lot to me. I love having a use-able toilet. the one I can use without feeling like to throw up, or worry my pants or kain would get soaked in it. 

you know dekat jamiah or hospital (usually jamiah lah kan) makcik cleaner selalu sangat bebel-bebel lepas melayu berbondong-bondong ambil wudu' di toilet. but since she's an arab biasanya kita pun buat muka tak faham dan buat bo-layan aje pada beliau. well, tahukah anda, apakah sebab-sebab insiden ini berlaku?

sebab lepas kita ambil wudu' tu, basah lenjun, banjir air bertakung di toilet-toilet tersebut. and orang tempatan is NOT USED to that sebab ramai yang tak basuh kaki, sapu kasut je kan. so, adakah kita pun kena sapu kasut / stokin juga seperti mereka? NOT necessarily... so here's the solution untuk mengelakkan makcik cleaner sejordan mula rasa hot je bila nampak maliziyyin menghampiri toilet menjelang waktu solat.

Wipe wipe and wipe.
Use the wiper! toilet arab ni biasanya ada wiper di mana-mana. Carilah dalam toilet-toilet kecil tu insyaAllah ada. so... lepas dah kita basahkan lantainya itu, be kind enough to wipe it back. I sometimes wipe the toilet - yes, i meant the public toilet tu sebab the lantai is too soaked, and I don't like it. So, just because you're not a cleaner, doesn't mean you're not allowed to use it.

Budi bahasa budaya kita. 
Amalkanlah senyum / bagi salam dekat makcik cleaner. If not for her, and other responsible toilet user, we won't get to use the toilet dengan aman. Memanglah toilet di jamiah tu tak setaraf toilet City Mall, but still, it would've gotten worse without makcik-makcik cleaner tu. Nak-nak lagi kalau dah merantau ke hospital-hospital lain, kadang-kadang nak solat menumpang-numpang locker room staff, lepas guna tu murahkanlah senyuman dan ucapan terima kasih. Kalau korang kena marah pun, throw that muka ketat away and give them a pleasant smile.

I think dua tu je lah key point kepada isu ni. I know it seems silly and all, tapi makcik cleaner pun ada hati dan perasaan, makcik cleaner dan staff hospital pun mendoakan kejayaan kita. Kan best kalau semua orang happy tengok Maliziyyin, tak tinggal solat dan pandai jaga kebersihan tandas selepas menggunakannya? sesungguhnya habit menjaga kebersihan tandas bermula dari rumah, dan habit berbahasa dengan makcik clenaer bermula dari sekolah rendah. masih belum terlambat, anda mampu mengubahnya!

2 comments:

Raihana Nazri said...

saya rasa Arab macam mat saleh la.

dry=clean!

atiqahdahalan said...

absolutely. akak pun same la, american gitu...mwahahaha