Wednesday, March 16, 2011

old days without internet.

today we "youtubed" in anatomy lecture with our beloved Dr. Jomard, for brachial plexus. Technology in his classes is nothing new. I bet he's a big fan of the internet, just like most of us. :-) Except for the part, he loves it for different source of joy - the education.

well, the internet has absolutely made my life easier.

remember that video casette recorded aka VCR? dulu masa kecik-kecik, bila tengok rancangan masakan time bulan puasa, tapi takut tak sempat nak salin resepinya, we would record the show, and pause kan dekat part resepi dan salin. tapi, hari ini tidak lagi ye kawan-kawan... dengan adanya enjin carian google (tak payah mention lah yang lain kan), taip aje nak resepi ape... sekelip mata je, berderet resources kite jumpe.. tak payah susah-susah nak tunggu "riang ria raya cornflakes bersama chefwan, setiap isnin hingga khamis, 4.30 petang di tv3" lagi dah... 

lepas tu lirik lagu... masa aku kecik2 dulu, my sister had this "buku lagu". and, even though it wasn't mine, showing her collections to MY friends pun dah kira awesome sangat dah... kakak memang rajin sket, she will cut the lyrics from paper ke, magazine ke... (ingat tak, majalah galaxy...pastu slalu kat tgh-tgh tu ada spread for lyrics, and posters - Along selalu marah beli majalah galaxy T.T) and stick it in her log book. siap ada dua kot. ad sometimes she'll put the singer's picture jugak. and her handwriting is like a million times prettier than mine, so kalau lirik lagu yang dia salin sendiri dengan cara : RECORD KAT RADIO, PLAY-PAUSE-REWIND-WRITE berulang-ulang kali pun best jugak..sebab tulisan dia cantik. 

tapi zaman sekarang, tak perlu spend too much time untuk kerja-kerja tak berfaedah seperti itu... taip saje di kotak carian anda..and voila!! and i have this habit, when i heard songs i don't know, i'd key in the lyrics from the song, and cari tajuk --> then the video --> then download it from 4shared.com. Which brings me to my next point, NO MORE MIX TAPE!!! dulu selalu bila ada lagu best yang kita suka didendangkan di radio, we would RUN - literally, to record the song. usually we'll put it Record + Play + Pause button, so bila lagu tu start je, kita dah ready kat tepi radio and tekan butang pause semula so it will start record the song. and then bila nak tape another song, you rewind, listen and pause dekat part seterusnye supaya tak bertindih :-) kalau kaset2 original, biasanya u can't record on it, so we would potong pemadam and sumbat kat lubang 4 segi kat kaset tu, then tadaaaaa dah boleh record. gigih tak? gigih tak?

and since that everyone listen to digital music sekarang - by that i mean, mp3, iTunes, people rarely listen to radio kot? i know i don't as much. and i miss morning shows in malaysia. :-)

and then berbalik kepada VCR tadi, we use to go to "Wilson and Bros." kat pekan tanjung to rent video tapes. well, kita pilih2 kat katalog dia, then sewa lah. Sekarang Wilson and Bros. pun dah tutup diganti dengan Kedai Gunting Rambut Alice. I think lah. Ye lah, dah semua orang tengok movie either from DVD or download kat torrent... 

just like songs, we (my sister and i) would also tape music videos. yelah, jenuh la kan nak tunggu seminggu entah sekali dua je tayang MV yang kita suka, so, tape kan aje... kalau kakak ada latihan kat sekolah and would miss drama petang-petang, TAPE LAGI... The Good Old Days lah... Mulan lah... kadang-kadang tersalah tape, tertindan pun ade... hee hee.. sekarang youtube lah kan...ape lagi...tak payah susah-susah.. real player siap boleh download pulak avideo youtube to your pc.. ha.. share pulak kat fb... ish ish ish..

regarding communication, without the internet : Panggilan Tempatan, Surat-Menyurat. Early internet era : mIRC, emails. Today's Internet : facebook. facebook and facebook. Oh, Skype too!

and of course the internet has made life easier in education. all the animation, videos, summaries, algebra-problem generators... paling helpful sekali is online dictionary, where all words is one click away. google is like one of the best features of having internet connection in your life, and i'm surprised with the fact that there are still people who don't use it optimally. rugi...rugi..

secara kesimpulannya, budak-budak zaman sekarang should have more time to do other beneficial things, because for everything else, there's the internet. (baca mcm nada iklan mastercards).


ok lah, tu je nak share. :-) drop down your old days without internet jugak, i'd love to read it.


p.s : oh. this entry makes me miss making funny voice recording with my sister. and laugh like crazy people when we play it. and sometimes kakak would secretly record our conversation. aih, the good old days.

3 comments:

imah said...

coolio....the good old days heh...it's really true la one...btw, cte TGOD memang best...lame kot cte tu nak tamat..keh2

anamunawwarah said...

salam one,
the good old days!
all time favourite chinese drama.along with green green grass by the river.haha

this one really make me miss those old days.

the good old days i must say...=)
ehe

Noorul said...

lebih pulak pujiannye ye... hehehe but thanks anyway, i do laugh when reed this...