Saturday, March 26, 2011

what's next after SPM?

hi everyone. i've had a great birthday, thank you . =)

image from google

so, beberapa hari lepas, result SPM pun dah keluar...tahniah kepada adik-adik. usually inilah period kakak-kakak dan abang-abang senior akan disoal siasat oleh adik-adik junior sekolah masing-masing, tentang best ke tempat belajar sekarang... kos ape nak amik.. 

kalau ada yang tanya best ke kak dok jordan?
jawapan : best gila, alhamdulillah. =) jawapan ikhlas jujur. walaupun ramai jugak orang rasa tak best duduk jordan ni, i beg to differ. sebab aku suka pun duduk jordan ni, like i always said, I'd definitely have no problem staying here kalau i can have my family come over and stay with me. so, my persona p.o.v Jordan memang best, and i'm already worried about missing mansaf and mandi bila balik malaysia for 3 months holiday nanti.

Course ape patut saye amik kak? Medic ke Dentist ke Engineering?

Jawapan : nanti tgk la buku UPU and go through all the list of subjects yang ditawarkan. and then, tengok requirement, choose the path that will lead you to your dream course. jangan amik course yang mak,ayah, orang kampung, atau buah hati korang cadangkan. yang nak kena study tu SAYA, yang nak kena exam tu SAYA, so, SAYA pilih sendiri course apa SAYA nak amik. and FYI, selain courses yang bajet glamour as mentioned in your question, there are thousands more variety of courses yang ada. Jadi, jangan sempitkan pemikiran dan nampak courses tersebut saja, dan bila tak dapat, tangkap muat aje apa yang ada. NO NO. 

Semua orang mestilah ada minat tersendiri kan. Work on that. Bukan on other people interest. Sebab this is your life we're talking about. There's no such thing as "minat boleh dipupuk", sebaliknya you will end up doing things you don't like sahaja.

Is medicine for me?

If you really have the heart for it, WANT to be a good physician and don't mind working you A** off,  dan bila graduate gaji lebih kurang sama je with other people, you're most welcome :-) klik sini pulak.


Matrix ke, Asasi ke, A-Level ke, form 6 ke?

Jawapan : Pilihlah yang paling assuring you'll secure a seat dalam course yang dicita-citakan tu. Tapi, kalau tak dapat, then choose something that will give you peluang to still get what you want. don't give up and settle for second option just yet.

Scholarship?

I think any scholarship will do just great. Tapi if we're talking on chances to really get the scholarship, klik here

Penutup.

Sometime people tell you, "tak kisah amik course apa pun.. Ambil course yang kita minat pun belum tentu dapat kerja yang kita suka", kecuali critical courses lah kan. Ini terpaksa saya sangkal, because i totally disagree with the idea settling for second. Happiness is not getting what you want, but being grateful for what you have - setuju, tapi only after you work hard enough for it. Selagi ada peluang to pursue your dream, go for it. You definitely don't want to look back one day, regretting things you SHOULD'VE done but you DIDN'T.

the thing about SPM is that, before you take it, people tell you it will be your ticket to your destination  in the future. So, just like any other ticket, once you got on the ride, it doesn't matter anymore. Except when the ticket inspector comes and wants to see your ticket lah kan. But if you don't get the ticket you want, or tak dapat tiket direct, there's always bas loncat kan. mungkin susah sikit, jauh sikit perjalanannya, tapi sampai juga kan. :-)

p. s : last week i developed a secondary ambition, to be a teacher in taayah. hehe. murni sgt kan ?

5 comments:

Hazirah Kamal said...

salam akak, saya akan quote ayat akak dalam entry ini menjadi status saya, and of course will be credited back to you. juts to let you know. :)

umur kita tak jauh, tapi rasa senang nak panggil orang lebih matang daripada saya, akak.

salam, salam.

imah said...

one, are u interested to be a cikgu taayah? my opinion..u will be most welcomed sebab u pior taayah,lg senang...he2 coz i oso thinking of being ckgu tusen kat sane...kalo dpt la kan..

one_munawwarah said...

hazirah : ye sile2..

imah : mmg teringin sangat..i think cuti 3 bulan ni nak jugak try mintak..tp tak tau nak mintak tu camne.hehe

sue ya said...

wah! sangat murni! :DDD

imah said...

gi je taayah tu tanya kabaran cekgu2 then baru la story hajat sebenar..hehe