Sunday, April 18, 2010

betul ke it's never too late?

org kata "it's never too late". kadang2 orang kata "It's never too late for anything". ataupun "better late than never". bagi aku, expression ni semua hanyalah satu escapism yang manusia cipta, untuk menjadi-permissible-kan sesuatu tindakan pada waktu-waktu yang berkenaan. tapi, boleh lah jugak kot guna untuk mengelakkan panic attack di saat-saat akhir. 

bull lah jugak kan. kalau "it's never too late" habis tu, apa gunanya ada timeline? apa gunanya jadual waktu disusun? apa gunanya orang jual organizer? apa gunanya cipta jam tangan, jam dinding, jam poket mahupun jam loceng? ataupun function alarm pada telefon bimbit?

okay, sebenarnya esok adalah exam management. dan, memang feveret saye lah itu kan. org kata better late than never, tapi dalam kes ini, early bird privileges kate omputih... kalau study awal pastilah lebih baik, tak gitu?? why go for 2nd when you can be #1 (for the sake of expression only). masa kecik dulu, pernah angah bising2 pasal lambat solat ni, the licik me selamba-ly answered him, "ala...better late than never..." mungkin masa tu baru belajar expression tersebut. aiyo. rosak....rosak.. and he was like, "ha, masuk syurga esok pun better late than never lah, singgah2 dulu kat neraka..." gulp.

okay, kita mestilah berbalik kepada tema "tomorrow is never guaranteed" kan. tomorrow's sun will rise tomorrow. sure ke? entah rise entah tidak. entah cerah entah mendung. aku rasa kita memang tidak boleh berpegang kepada dua pepatah yang korup ini. sebaliknya, kita pegang pada "carpe diem" seize the day. esok memang tidak pasti, sebab itu kita hargai hari ini.

jangan tunggu sampai esok. it's the tragedy of war, not having said, what needed to be said, not having done what needed to be done -->from starship troopers series. kadang-kadang kita ego. kadang-kadang sebab kita ni memang ungrateful. kadang-kadang sebab kita lupa. (sebab tu aku tulis ni, bagi ingat....)

i dont wanna be specific, apa-apa yang kita semua tangguhkan, for whatsoever reason, jom la kita segerakan bersama-sama. sebab, "tomorrow is never guaranteed". contohnya, study management, sebab esok belum tentu sempat. tapi, tidur pun tak boleh bertangguh? haha.

to be continued...

p/s: benci betul karen tak tentu hala. siapa tak faham maksud karen sila drop comment. motif???

7 comments:

haha said...

karen as in current?isk3

alamak,banyak nye expression.but its true,sometimes,each expression ONLY WORKS IN A CERTAIN TIME ONLY.

There's no such thing as it can work the whole time.ahahahaha

btw,GOOD LUCK EXAM !

aishah said...

gud words one!
sane pn musim exam ye...
btw gud luck ^_^

aisyahrkh7 said...

salam one..

harini langit tinggi btol..
-jatuh-

sue ya said...

karen amrmstrong. hoho

sue ya said...

salah eja plak. u know the right spelling. :)

one_munawwarah said...

haha: ada banyaklah expression bleh guna sentiasa... contohnye...cari sendiri.

btw, anda tepat skali berkenaan current tersebut. mgkn anda patut bertanya pada doc physio anda apakah mechanismnya.

aishah : amik masa sehari suntuk baru dapat tgkp maksud "sane". aiyo.

aishahrkh7 : pg td ak ingat ko adelah aishah di atas. (ok ak mamai). langit kau hari ni baru tinggi, langit aku dah lama dah. adoi. sebab tu slalu sakit muscle tu...!

sue : takde kena mengena lah cik!

sue ya said...

kadang-kadang kita ego. kadang-kadang sebab kita ni memang ungrateful. kadang-kadang sebab kita lupa.

sob3