Thursday, June 28, 2012

threat : to educate or to create an ideal environment

I have been working on this post for few days but I still can't get a way to put it out nicely. This is the best I can do. For now.

Personally, I think the way students are handled in islamic schools are ridiculous. Allow me to provide you with some example.

Larangan mendengar radio selain IKIM.FM dan memasang lagu selain bergenre nasyid.

Seriously? I remember masa dalam satu usrah wajib di sebuah institusi pengajian tertiari di Malaysia, my naqibah bagi contoh benda yang kita kena tegur kawan kita ialah "contohnya, kawan kita dengar radio ERA". What is so wrong about dengar radio selain nasyid? Masa sekolah pun, in my school you can only play nasyid - I got nauseous setiap kali they put In-Team song on. I wish I could tell you how anti-nasyid I was in school. The only nasyid I can tolerate at that time was Raihan and Saujana. Others were too disturbing. Come on, I can name you few other songs of other genre that has better messages than C.U.D.I.P.T, insan bernama kekasih yada yada yada.

The thing is, you can do that but then comes weekend when we can go home and do whatever we want. Dalam kereta, naik je terus tukar Hitz.FM. So, what's the point?

I went to girl school, so we get all the privacy and freedom we need in the school. But at that particular institution, the girls have to buy their food from the canteen's back door. That is just too unacceptable. Adakah budak-budak dekat situ too vulnerable that they can't even handle to be in the same room with the opposing gender to buy food? Then what happens during the pasar malam? Boleh pulak nak berjual beli dekat same stall sebelah-sebelah berdiri tunggu order?

So what message are we trying to convey?

Bagi saya, orang yang buat peraturan macam ni, hanya fikir masa pendek. Berapa ramai budak keluaran sekolah agama yang pakai tudung labuh dalam sekolah, balik hujung minggu pakai tudung pendek. I didn't get to be consistent with my tudung labuh as well. Betul, bila kita pakai tutup aurat, kita rasa sangat secure dan selesa, tapi bukan semua orang mampu rasa macam tu. Some people need explanation of why do they have to do so. In my school, tudung standard mesti bawah siku, in that institution tudung mesti sampai pergelangan tangan from lateral view.

Majalah dan surat khabar went through penapisan, no internet, laptops not allowed. That was in year 2007. So if we want to use friendster masa tu, we have to go outing la. (even my high school allowed friendster! lol). Ingat dia balik rumah dia tak boleh bukak ke?

I am sorry if I offend anyone with this entry, but I need to make it a point - THAT is not how we deal with threats.

We educate. We teach them how to choose. Tidak dengar benda lagha disebabkan tak dibenarkan, dengan tak dengar benda lagha because you choose not to - is a huge different. Tak mencuri sebab takutkan Allah berbeza dengan tak mencuri sebab tak ada peluang mencuri. Tak couple sebab tak ada orang ajak couple berbeza dengan tak couple meskipun ramai yang masuk line. Jangan rasa kita sempurna, padahal ujian belum datang pada kita.

Berilah kefahaman. Tutup aurat itu sempurnanya bagaimana. Begini setidak-tidaknya, tapi yang lebih baiknya begini. And we let them choose. Kalau tidak, kita akan menghasilkan produk-produk bertudung labuh kerana peraturan sekolah/kolej tapi bukan dengan ikhlas, rela hati sebagai ibadah. Rugi?

Didiklah orang supaya professional dalam berurusan, bukan lari seberang jalan bila nampak lelaki Melayu tapi lebih flirtatious dari biasa bila berada dengan lelaki bukan Melayu. Macam budak Taayah tak bercakap dengan budak Izzudin, tapi kalau budak sekolah harian, budak STAR, budak St Michael, tak apa. haha.

Jangan ambil jalan singkat. Kesannya nanti - cultural shock yang tak terbendung. Mulalah semua nak merasa sebab masa dulu tak boleh semuanya. Bukan semua orang akan terdidik dengan cara macam tu. Ramainya perlu pada kefahaman. Hentikanlah melahirkan produk yang tidak berjiwa dalam perlakuannya.


3 comments:

QN said...

one, my opinion la kan..dari segi pemakaian and ape yang didedahkan/disuruh kat sekolah tu, memang la pada awalnya gaye macam memaksa..tapi end up bile masing2 dah besar ni baru la tau arah mane nak dituju. sama ada nak ikut cara diajar kat sekolah or buat hala tuju sendiri. mungkin lebih kurang camni "fake it until u make it"... =D

atiqahdahalan said...

that's one way to look at it. but we also have students who think they're not wearing it sincerely and chose not to cover their aurat properly terus. :-(

SuMaiYaH said...

lagu cintan2 aku xminat :P

tapi ape hang tulis memang betul, based on pengalaman aku dah beso2 ni (beso le sgt)

moga Allah luruskan jalan kita selalu. :)