Tuesday, July 26, 2011

mak, malulah mak...!

so, harini i went to see ENT specialist in hospital ipoh. 1 month ++ tau tunggu appointment date. Kes-kes baru semua memang lama sikit tunggu giliran, sempat pergi minum dulu pun tak bergerak-gerak jugak gilirannye. the reason why I went to see the ENT specialist adelah kerana my mom thinks I should remove my tonsils kerana terlalu kerap sangat kena tonsillitis - setiap kali exam - which means, monthly, dan kali-kali tambahan jika ada stress-stress yang lain seperti kali pertama bawak kereta dan perubahan cuaca. haaa...

Masuk-masuk je, doc tu tgk je mama, mama senyum.
Mama : Actually doc... this is my daughter... I suruh dia masuk sendiri, dia nakkk jugak I ikut...
Doc : Oh? sudah besar pun mau mak masuk... malu la mak... malu... kalau 22 bulan tak apelah, ni 22 tahun dah...
(well, memang I insisted mama came in with me, in case tak dilayan dgn bersungguh2 kan...)
Mama : Itulah, I dah cakap dah... *giggles*
Doc : Nemind - nemind (malaysian for never mind)... But mak don't say anything, let her tell her problem.

so, i told him my problem and he asks me about my phlegm. and I innocently told him, "Oh, saya mmg tak pandai buang kahak, "
Doc : Ha???? tak pandai buang kahak? mak??? tak pandai buang kahak lah.. malu lagi mak... anak tak pandai buang kahak..
....blablabla.... history...history...history...
Doc : (looking at mama) so mak, there's nothing much to worry about, mostly because of the stress and changes. very normal for people who came back from abroad. very simple, tak payah jumpa doktor pun tak apa... ok mak? dah habis dah......

Outside while waiting for prescription 

Mama : Tak payah jumpa doctor pun tak ape?? selamba je doc ni ye... next time kamu jangan cakap macam tu dekat orang... tak baik... mana tau orang datang dari jauh, penat-penat tunggu, dia kata tak payah pun tak apa... at least kita dapat explanation, kamu jumpa doctor kat klinik tu dia bukan tahu benda-benda, bukan bidang dia...

wow. bila tulis ni baru la terasa mama is also telling (selain daripada isu manners) GP doesn't know very much. and terbukti people don't have much confident in "doktor biasa".  omg.


my mama and abah yesterday, memotong kain untuk buat white coat... sebenarnya ni kain uniform mama tukar dengan uniform kaler putih beberapa tahun lalu, cari balik kat stor... terharu betul semalam masa tengok ni, and I was like,
Me : wah, terharu gila tgk mak ayah semangat potong kain buat lab coat anak.
mama : ish, mestilah...harapan mama dgn abah... kamu lagi pulak mengharap...sebab dah penat-penat belajar. ambik gambar, letak kat facebook.

memang menyentuh hati. ko jangan kat sini je kate tersentuh, belaja la rajin-rajin. 
If I know my parents very well, I'm sure on my first day of service nanti, kalau panjang umur, they will be the one to drop me off di hospital tempat berkhidmat. mesti punya, even if it's not in Ipoh. kalau Sabah apetah lagi. jauh nye lagi perjalanan, tapi tak apa, asalkan diiringi doa dan dorongan keluarga tercinta. go go go !!!

esok test jpj, pohon doa daripada anda yang membaca. tenkiu...

6 comments:

SuMaiYaH said...

haip ade kat tambun skang? ish asal aku mcm dok bawah tempurung. haha. all the best test. be a good doctor one, xsabo nk jadi patient angg. how yeaaa :D

kueh bakar said...

lab coat baru bukan lebih murah ker?

semoga dpat lesen.

one_munawwarah said...

sumaiyah : i've been here for two months already.

kueh bakar : maybe lah kot but couldn't find yg saiznye sedang elok. plus, i've been aiming custom-made lab coat dr dulu lg.hihi

Raihana Nazri said...

doc.

doc Atiqah.

one_munawwarah said...

hai. i miss you too. huhu

SuMaiYaH said...

eh ketinggalannye aku huhu. mak aku asik sebut name hg je.
"raye ni umi nk pakai tudung one la"
"kak, bile nk pake tudung one ni"
bla3..

haha!