Friday, July 8, 2011

journey to the P : part one

bulatnyeee muka kau senah...haha

bagi most people, obtaining a driving license is never a big deal. but for me, yang penakut ni, it IS a big deal. on wednesday attended an hour lesson, belajar naik bukit, dan parking... i was expecting MAYBE kena bawak di jalanraya, thank God tak kena.

for today's lesson, I thought nak pegi litar lagi, belajar parking ke kan. tiba-tiba pakcik tu turun kereta, so I was like, eh, pakcik ni nak jumpe abah ke ape kan. early this morning, masa pergi ke imigresen, I've already told abah,
"abah, in case harini kena bawak kereta kat jalan raya abah ikut belakang tau"
"kenape pulak?"
"ye lah...kalau abah mesti la abah tak langgar ikah, orang lain belum tentu...."

dekat-dekat 3pm, pergi lagi jumpa abah. 
"abah, ikah nak pegi belajar memandu ni kejap lagi... abah taknak ikut belakang ke?"
"tak payah.. ape pulak nak ikut belakang?"
"tak payah eh..? tapi dulu kecik-kecik kalau first day naik bas sekolah mesti abah ikut belakang bas kan."
-YES HE DID. takut anak bongsu dia salah turun bas. haha.
"itu kecik-kecik...ni dah tua dah, bismillahitawakkaltu 'alallah aje lah...."
zzupppp.Berlalu pergi menunggu pakcik sampai.

Mula-mula bawak memang la cuak kan... bawak dari rumah ke kem PPH... pusing... pastu entah kemana-mana ke The Haven lah...McDonald tambun... Tmn Perpaduan... Tau-tau je dah sampai Bercham dah anak cik lan ni... pastu pusing Tg. Rambutan... It was scary. But then, I realize I actually can do it. No one is going to hit you as long as you be careful. Ada jugak kereta hon tadi, abah kata mana boleh hon dekat orang belajar memandu... ish ish ish... dan motor yang langgar traffic light and I nearly ran into him too. Karang kalau dah mati orang tu, tak pasal-pasal aku pulak nak kena puasa 2 bulan kan, membunuh tanpa sengaja.. Nauzubillah...

Anyway, my parents were surprised too that I drove that far. And I think I've made a good progress in getting out of my comfort zone. Alhamdulillah.. Yeay Me!!! So, I rewarded myself with unhealthy nearly 1500calories food only to feel guilty on the finishing bites. I was going to say, "you deserve this atiqah, you've made it!!!" suddenly my inner thoughts was like, "No you don't, you deserve a run..." sob sob sob... nampaknye gagal melaksanakan justice kepada diri sendiri.. 

All my knees, ankles, neck and arms hurt so bad. abah kata because i was too stressed, tak pandai nak relax lagi bawak kereta. Tak dibenarkan complain sebab abah had to drive a land-rover, 8 hours a day daily masa nak ambil lesen dulu.. Even running doesn't hurt like this tau.

SO I DID IT :-) thank you everyone for you support, encouragement and tips. 

p/s : letaklah banyak mana sunblock sekalipun, the heat burns.

6 comments:

weetameal said...

salam.

wah, gambar atas tu macam... *dah tembam*. weeee~ :)

one_munawwarah said...

satu kampung dah tau..biaselah. nk membuktikan JPA bg duit makan mencukupi alhamdulillah..

Hazirah Mustaffa Kamal said...

akak, tak ada orang nampak cantik dalam lesen L diaorang.

tapi akak nampak dah cukup lawa, sebenarnya. -ikhlas-


good luck untuk lesen P!

one_munawwarah said...

lol.
i wasn't even hoping for that (gmbar lesen). but thank you anyway :-)

Siti Nurhafiza said...

sis, on your previous entry, u wote about allahyarham nawal. can u ples lett me know where did she live and her last uni?

one_munawwarah said...

graduated from uitm and stayed in tambun.