Wednesday, November 4, 2009

anak bongsu mmg selalu kena buli


kisah ini berlaku pada the Dahalans get-together last ramadhan. untuk pertama dan terakhir kalinya untuk tahun ni we got to iftor sekeluarga. all 10 of us. Mr n Mrs Dahalan, 4 children, 2 in-laws and 2 grandsons. for a girl who misses her family a lot, that evening was fantastic. ada air oren twister yg diperkenalkan oleh encik along kpd saye, sy mmg suka oren twister, jadi selaku organizer acara tersebut sy telah mengarahkan beliau untuk menjadi ajk minuman dan menyediakan oren twister banyak2.

considering we have 2 budak kecik, so the moms have to take turns to eat. by that i mean my mom as well. so, the dads finished, so there were encik along, angah, kakak n kak ida at the table and si muaz juga.

muaz : (throws his bekas minum - i know bekas tu ada nama but i really dont know org panggil apa cuz kecik2 i minum guna botol susu only)
along : (cuit muaz's little hands)
muaz : (throws the bottle again)
along: (berlakon garang and tepuk meja)
me   : sebak sebak
along : buat lagi. buat lagi (garangly)
muaz : (cebik mulut, muka sedih)
me   : (tahan2 air mata)
along : (bg muaz pandangan makrifat)
muaz : starts to cry
me   : menangis bersama-sama
kak ida : Eh....!!! maksu menangis!
me   :Janganlah marah die..kesian...
along + other siblings : hek eleh... ape la maksu..
kakak : ma, ada org menangis tgk muaz kena marah
muaz  : KETAWA TANPA RASA GUILTY
then abah came. reporter kalau story yg memalukan i mmg tak penat nk story 2 kali
muaz : KETAWA LAGI SEKALI TANPA RASA GUILTY

kami anak bongsu memang beginilah nasibnya. diperkotak-katikkan. disuruh buat pelbagai kerja membanting tulang empat kerat. lepas ni, muaz mahupun azam, jangan harap nak dapat belas dari maksu. org sedihkan dia, dia gelakkan kita pulak.

maksu doakan anakanda-anakanda membesar dengan baik dan sihat sejahtera keduanya. ada berjuta-juta kanak-kanak yang membesar dengan sihat & cergas and both of u are one of those kids.
if there's only thousands of healthy kids out there, both of u will be one of those kids,
and if there's only hundreds of healthy kids out there, both of u will be one of those kids,
and if there's only ten healthy kids out there, both of u will be one of those kids,
and if there's only two healthy kids out there, both of u will be one of those kids

yang selalu rindu,
maksu =)

6 comments:

aisyahrkh7 said...

salam one..
ni yg x sabo nk dpt anak sedara ni..
tngu akk2 ak kawen..hihi..
sama la mcm adik bongsu ak..
time cuti hari tu..

iman: "umi,adik beruskan lapik meja umi ni eh"

umi: "berusla..berus bersih2 ye"

aku:rajin jugak budak kecik ni(dlm hati)

umi: "bukan bley harap sgt bdk iman ni..pas ni umi kene berus blk ape yg dy basuh"..

aku: naseb la jd anak bongsu..smpi bila2 pn sume org rase dy kecik w'pn dh beso..(dlm hati)

ak pn x paham..ak pn pikir cmtu gak..kecik lg adik ak tu..pd hal dh beso..maybe sbb dy ank bongsu kot..susah sket nk tune kepala yg dy dh beso..hihi..

salamat la cik one ye..

one_munawwarah said...

begitula aisyah...
org dewasa pun x caye kitorg dah dewasa...cane ank bongsu nk ada yakin diri. =P

syphoon said...

ahoh. begitulah nasib anak bongsu. selalu dibebelkan, selalu menjadi tempat melepaskan tension & sbgnye.

selamat menjad maksu yang berjaya.

[sudah punyai 10 org anak sedara, lagi adeh...]

one_munawwarah said...

mungkin jugak anak bongsu yg menensionkan abg2 serta kakak2 - tak mustahil, mine is this case.

mak aih 10, stp kali balik cuti, mau pokai beli mainan kat anak sedara. aiyoo

syphoon said...

mmg pokai. nak yg standard plak tu. dah pandai demand skrg ni mereka itu.

huhu...

one_munawwarah said...

oh, lain kali boleh cuba beli mainan kat shari3 jami3ah. sedinar nusf bleh dapat hadiah yg canggih2 dan belum dipasarkan lagi di mlysia.