Monday, November 16, 2009

what you dont know you dont see.



ak rase awkward pula menulis tajuk di atas. sebab aku rasa yg sesuainya "what you dont know, you WONT see". begitulah kata Dr.Jamal Abu Ghaida siang tadi, yang bakal aku rindui lagi kasihi. huahuahua.
diulangi, beliau adalah seorang pendidik anatomy berjiwa hamba yang sgt2 aku kagumi. cewah. dan utk pengetahuan, beliau hanya ada di JUST sempena exchange programme dengan JU yang mana Dr. Nabeel Khoury telah pergi ke JU for exchange.

Beliau adalah org yg sekali kenal kita takkan lupa sampai bila2. sape boleh lupa yang visceral organs tidak merasakan sakit bila doc kata "bila kau nampak org accident terkeluar usus, ko jgn panic, ko kutip usus tu and masukkan balik pastu duduk atas dia, dia tak rasa sakit". atau parietal boleh sense touch and pain "bila dalam OT, cuba ko geletek parietal Pt. tu, nnt ko tgk dia tersenyum sket tahan geli" hahahahahhh. btw, sape tahu bau appendicitis tlg bgtau kat i. doc suruh tanye 4th yr students, sape boleh "smell appendicitis".

al-muhem. mmg penting utk seorang med students spt aku mengetahui anatomy by heart. sbb during a procedure/surgery vena cava tidak akan berlabel atau menyahut2 "hi, im vena cava, plz be careful". what you don't know, u don't see. it's never labelled in real life!

tapi kelas aqidah bbrp minggu yg lepas, ustaz sebut ttg meraikan perbezaan. benda yang kita tak tahu, tak pernah dengar tak semestinya sesat/salah. tp mmg kita suka judge macam tu. dan, jangan lupa... utk menyatakan satu perception ttg sesuatu perkara, u have to go direct to it's main sources instead of menilai dari penilaian org lain. kita tak boleh make  comment based on a review made by others sbb nnt jadi bias.

jgn tergopoh2 dalam menilai, ambil masa untuk mengenal and be sure about things.

soalan cepumas, kalau esok adalah last lecture anatomy dr.abu ghaida dan jugak pertemuan dgn pres. JUST, apakah mungkin utk aku pergi meninggalkan scHall 2? esok ak nk mengaku jordanian.

he inspired me to be a doctor who knows anatomy well and to try to relate things to the Creator. and i'm sure he touched lotsa hearts in my class. May Allah bless him. =)

p/s: sama-sama kita doakan warga Irbid/Jordan yang akan berangkat menunaikan haji pada esok hari dipermudahkan segala urusan dan memperoleh haji yang mabrur.. mmg beruntung pelajar2 melayu kat jordan ni muda2 dah dapat pergi haji. tak payah tunggu tua.

1 comment:

mUneer said...

menarik
hidup ini jgn didahului oleh adat
tapi, kena didahului dgn hujah
kita kan ada panduan


tapi, biasalah org melayu
bila tak kena dgn selera mereka
mereka dikatakan dgn wahbi


[bila memikirkan entry di luar kotak, benda ni pula terkeluar]