Tuesday, November 17, 2009

senyum sampai telinge :)


macam tuu bunyinye status ym aku ketika balik dr lab anatomy hari ini. jengjengjeng...

ada perkara yg kita buat, lepas tu kita menyesal. tapi ada perkara yang kita tak buat lepas tu kita menyesal. kata org. regretting over things we didn't do adelah lebih tak best. atas prinsip ini, lalu aku pun buat apa yang aku buat siang tadi. mungkin lepas ni org akan kata "giler ah one!" mungkin jugak "poyo giler..." mungkin jugak "gedik giler". terpulang. yang penting aku takmau hidup menyesal tak buat apa yg aku buat siang tadi.

okeh. rupenye esok dr. jamal masih akan bg lecture anat. mungkin lah mungkin. anat lab harini revision stations. doc pun x nmpak dlm lab tadi. aku keciwa. sbb ingatkan nak bid farewell lepas lecture anat pagi td, tapi tak sempat sebb doc pharma dah sampai dan aku rasa biadab kalau aku pi kejar doc jamal dan terlewat masuk pharma. AMARAN : sape lambat dtg kelas pharma tlg masuk pintu blkg dan duduk di kerusi blkg. aku rase doc dah sebut dr 1st semester 2nd year lg. tapi budak medic ni mmg susah nak paham bahasa. mgkn doc patut remind in tamil language.

on the way nak keluar dr lab anat ak nampak doc tgh bincang2 dengan seorang arab perempuan yg aku kenali sbg "anak murid dr.safwan - lecturer chemistry aku dulu". beliau sedang komplen rasa tak puas hati dgn soalan2 exam yg seolah2 menindas beliau. erm. pjg ceritanya. instructor lab yg amat aku sukai dan aku percaya nama beliau adlah dr.asyraf, turut serta dlm perbincangan itu sambil2 memberi satu point bernas, yang mana beliau menegur attitude pelajar perempuan tersebut. tlg esok jgn ada org tanya aku, mana satu anak murid dr.safwan. biar aku dan cik roco saje yg tahu. haha.

lalu aku pun mula menyuarakan soalan aku ttg anatomy. kalau aku explain kat sini pun x de maknanye sbb kena dgr dr mulut beliau baru rasa inspired. of course bukan utk success dlm exam. maksud aku untuk master anatomy mcm beliau. doc kata it takes time. give urself time. it took him 12 years to become anatomist. start dari buku2 yang mudah then go to more difficult books. dissect on your own - which u dont have the facilities. and allow urself to make mistakes. aku senyum2. semangat la kan.

lepas tu aku pun bagi pujian melambung pada doc jamal. hahaha. "im honoured to be ur student" pastu aku pun berkata. "really Dr, u're a very good doctor قلبا و قالبا   which means inside out. pagi tu doc baru puji doctor anatomy dy as qalban w qaaliban good, so aku rasa dy deserve jugak pujian tu. doc buat muka mesmerized. dr wafaa' mula mengakidkan ape yg aku cakap sebentar tadi.arab kuno agaknye. aku pun baru belajar je pagi tadi. haha.

aku pun keluar. eh, aku lupa bagitau doc nama aku sape. lalu aku masuk balik ke bilik tu,
"doc, i want u to remember me as ur student, my name is atiqah"
"atiqah? what does it mean?"
"ma ba3raf, bas bil urdun she adeeme (aku nak kata gadeeme tp ak rasa best bile ganti dgn "a" nmpak lembut sket kan)
doc ashraf dan doc wafaa' ketawa lagi, x smpai hati nk kata nama aku bermaksud "old". tapi keduanya mengiyakan saja.
"where are u from?"
"malaysia"
"aaaaahhh"
"i think my people misunderstood arabic, cuz it means "something of good quality"-ini ayat ak dah plan setiap kali arab tanye nape name ak atiqah
"u dont have to mention this. next time, just say ur name is ATIKA, it's a beautiful name. don't use the 'a"
"ok, will do next time. syukran duktuur, yalla salamualaikum"

lalu aku terus blah sambil mendengar doc berkata "ela, mnee7 hek"

aku harap doc akan ingat seorang anak melayu seperti aku yg bersemangat. harharhar. x penah lg aku introduce diri aku kat mana2 doc, meskipun doc yg ak rajin pi tanya soalan.

p/s: last week aku tanye dr.qassim ttg replacement of albendazole utk budak belum 2 thn. aku ingatkan tapeworm, rupanya ringworm (utk ringworm kita ada banyak lg drugs lain) tp kalau tapeworm, "we wait for another year, then we treat him" aku TERketawa bersama beliau kerana ak rasa kelakar amat jawapan tersebut.

pp/s: SETEM adalah sangat best. sudah available on youtube. aku suka piranha LIM, reminds me of LK wooo...

aku masih senyum, mungkin segan jugak nak masuk anatomy esok.

5 comments:

aisyahrkh7 said...

assalamualaikum wbt..

waa..bangga sungguh ak ada anak msia sprti one..
[an honest confession from my tiny heart, hemoih3]

btw, one ko nk jadik anatomist ke?
nmpk sgt gembira dlm kelas n lab anat..yep..live life to the fullest..love and radiate..

one_munawwarah said...

finally, ada org dpt tgkp cogan kata aku. mane ade nk jd anatomist. ak nk jd surgeon, yg celik anatomy. yeay!

laila said...

love ur story cik one...
miss you too..
by d way teringin nak tgk muke2 lecturer you..haha..most of them mmg arabian eh?

one_munawwarah said...

haah arabs. cuma from different countries.

muka beliau mcm YM raja nazrin. kacak tak?

laila said...

wahaaa...sekrng juge sy akan terbang ke sana bejumpe beliau..haha