Saturday, January 23, 2010

buat apa di usia 20-an

Assalamualaikum.

entry hari ni, mengajak muhasabah saja. by the way, terima kasih atas doa-doa dan sokongan kalian. Semoga kita semua beroleh keredaanNya. amin.

Usia 20-an ni, adalah usia paling produktif untuk kerja-kerja yang berfaedah. untuk kerja-kerja tak berfaedah, usaha optimum macam mana pun, memang tak produktif lah sebab tak berfaedah kan.

Ada orang di usia macam sekarang ni, dia sibuk menjadi aktivis, menegakkan kebenaran ataupun menegakkan benang yang basah. mana-manalah.
Ada orang di usia macam sekarang ni, dia sibuk melontar batu bata regim tentera Israel, mungkin jugak ada yang mati syahid. subhanallah.
Ada orang di usia macam sekarang ni, di universiti-universiti, belajar dalam pengkhususan masing-masing, berusaha dengan jaya, nanti grad mungkin dapat 1st class honor. congratulations, semoga berjaya.
Ada orang di usia macam sekarang ni, hujung minggu keluar dengan kekasih hati, malam sekolah mungkin duduk dalam bilik menonton dan siang hari pergi sekolah macam biasa. Minggu exam, tak ada dating2, atau mungkin jugak pergi study sama-sama kalau kekasih hati tu adalah rakan sekelas, dan study sungguh2 sebab nak dapat result elok jugak.
Ada orang di usia macam sekarang ni, sibuk membanting tulang empat kerat, dulu tak mampu nak masuk universiti, jadi sekarang kena kerja keras untuk sara keluarga.

Ada orang...
Ada orang...

aku hari sekolah pergi sekolah. balik rumah mungkin blog, mungkin calling2 mama n abah, mungkin facebook. tapi farmville wajib? haish~check email pun wajib. malas nak tulis lagi pasal common sense. tapi masih jugak aku terfikir, logik apa yang kita guna sehingga membenarkan perkara-perkara tak relevan sebagai relevan dan signifikan.ha?

pointnya adalah : orang dekat tempat lain, walaupun ada yang membuang masa (itu untuk kita jadikan pedoman), ada jugak orang yang tahu meletakkan priority (yang ini tauladan). mungkin kita semua kena pergi kelas fiqh aulawiyaat. tapi, meng-allocate-kan masa untuk sesuatu yang stupid adalah satu jenis stupidity. along pernah berkata, a bunch of excellent students, when u groupkan together, mesti ada yang dah tak excellent lagi. something like that lah katanya. dari segi academically, itu something aside, soal yang lebih penting lagi adalah bila a bunch of excellent students, duduk sama-sama tapi tak mampu menyumbang apa-apa pada kemajuan agama, bangsa dan negara sebab, sebab, sebab..........................

lagi satu soal prinsip. yang salah adalah salah, yang betul adalah betul. jangan kata "saya ok je...saya tak kisah je..." pada yang salah. kita ni hidup kenalah jadi sehabis baik, bukan meletakkan satu limitasi," i dont wanna appear so religious, cuz i might lose some friends, or it;s ok to bend the wire a lil bit here and there, life is all about balance." - sekarang buat judgment masing2 utk statement sebegini.

buat benda baik untuk timbal balik benda jahat, now that's ok.
buat benda jahat untuk timbal balik benda baik, now that's extreme moronic behavior.

marilah kita sama-sama cari balik 10 wasiat as-syahid imam hassan al-banna. kita check semula, di mana letaknya kita. determination kita macam mana. sampai bila kita nak jadi "orang biasa-biasa". takut2 "orang biasa-biasa" ni menyebabkan hidup kita stuck untuk dunia semata2.

sila ke blog akak hawwwt untuk sedikit lagi renungan. cewah. Jailul Mansyud

p/s: entry penuh emosi.urghhh yucks!
p/p/s: For God's sake i'm almost 21 and people are arguing about what kind of emails u should send to a yahoogroup. wth?


p/s: comments disabled cuz i said it is a muhasabah entry and the discussion seems to lead into an emotional scene. and of course, to please everyone who thinks it's inappropriate. tapi turut disertakan komen kak kilah yg mantap.




kilah said...


ekceli dri semalam akak nk quote maqalah yusuf Qardhawi psl pemuda..

tp,tk jumpa buku.
tkpe akak quote buku lain..

Sejak zaman Nabi Adam hingga makhluk terakhir ciptaan Allah tidak pernah ada dua org yg benar2 sama.Sebab itu,mengapa masih ada org yg memaksakan diri utk menyamakan perilaku dan keperibadannya dgn org lain..

TAPI..
dalam masa yg sama..
Manusia dianjurkan Allah ke arah yg lebih baik dri hari ke hari..

Siapa yg untung..kita juga..
Tak mahu syurga ka bai??


SUNDAY, JANUARY 24, 2010 6:53:00 AM GMT+02:00

adieu

24 comments:

-birdy- said...

hahahaa..ur p/p/s.....:p

Ikan kecil said...

caaaantik la entry ni one..

Susah hidup semasyarakat dgn org x cukup kasih sayang ni.

Macam2 gaya depa buat nak tarik perhatian. Cara paling mudah ialah menuding jari. Buat orang rasa bersalah.

Lepas tu berbondon2 org minta maaf. Jadi center of attention. Phewitt!!

Jelek dgn perangai budak2 getah.

Walaupun academically axcellent, jiwa gersang habih hancuq semua.

Sekian.

p/s: Macam ada kentang busuk je dlm hati aku ni ye. Xpe, nanti 10 hari lagi aku buang. Simpan dulu.

kaktusbiru said...

bila manusia sentiasa nak bersgka baik dan bertasammuth dlm menghadapi masalah..

jgn ada nanti ada kaduk yang akan naik junjung..

p/s-sy emo skrg..ada org nak pujuk ke?

-pisang busuk ni pun mgkin lmbt sikit nak dibuangnya...

faiq zaini said...

extreme moronic behaviour..
haha..
smoga success..

Ainul Arina said...

Aku pening sebenarnya dengan hal-hal prinsip dan bermasyarakat ni.. Bising salah, senyap salah.. -_-' Tapi aku rasa yakin dengan diri tu still kena kuat untuk elak jadi lalang...

Agaknya ni time kita gak kot nak ambil pengalaman belajar berdepan dengan masyarakat luar nanti.. huhu..

one_munawwarah said...

wohaaaa.wasn't expecting this many responses.

-birdy-
hahaha

-ikankecil-
no komen. life is all politics! walaupun tak faham apakah budak2 getah.

kentang busuk jgn dikendong merata2 cik, sila rujuk entry2 yg lalu.huhu

-kaktusbiru-
ape tu kaduk naik junjung>
p/s: tidak ada di sini.kuang3

-faiqzaini-
i find the expression interesting too, just popped out of no where. mungkin terlalu banyak tgk House

-ainularina-
it's not about bising salah senyap salah. it's about knowing to say what,when and how. paling penting sekali adalah common sense.

penutup;
i got to do all the metaphors. =P cuz it's my blog.heheh

aisyahrkh7 said...

salam alaik..

phewww..lmbt ak reply kali ni..
tempat ke6..tak bleh jadi ni..haha..

ak plg x suka org kata, rileks2 sudeyh..

smpi bile nk rileks, smpi kene kt btg hidung seniri?

haha..n ak rasa kite kene menyatakn pendirian kite..rileks2 sudeyh itu bukan satu stand bg ak..

bosan sungguh dgn YG itu..haha..last2 ak yg kuar..haha..isu sgt picisan..
gadoh2, pastu berbondong2 org mtx maaf pujuk segala..tlg la..kene prescribe growth hormone ni..bg cepat sket tumbesaran..haha..

p/s..juga bosan dgn sikap suke mengungkit..

Aleen said...

Assalamualaikum..

One, you're sooo cool..!! =D

I almost always agree with ur opinions, dunno why.. Ape rahsia? Hablu minAllah, hablu minannas?

Boleh beri tunjuk ajar, sifu.

p.s : Commonly, I cannot sense whether I got enuff common sense. Do u sense mine or not? hehe..

p.s.s : giving myself sum time and space to improve, insyaAllah, cause tomorrow, is never guaranteed..!! hehe. Doakan please.

one_munawwarah said...

-aisyahrkh7-

entah, aku tertunggu2 gak mane cik aisyah ni, baru balik mengaji ke yong?

ak rase semua org punya hak masing2 untuk berbuat apa pun, dan semua orang punya hak untuk resent atau accept satu2 perlakuan tu. dan ak resent adalah : responses.

-Aleen-

awwwwww, i'm flattered *blushing*
x de rahsia, mungkin kite ada chemistry..huhu

p/s: another person's judgement on another person's common sense just - doesn't make sense! LOL. like i said, it's about knowing to do what u should do, or not doing things you shouldn't do with the right timing and reasoning.

p/p/s: goodluck!

aisyahrkh7 said...

salam alaik one..

sebab ak lmbt komen hari ni, special entri ni, ak bg 2 komen..yea!gembira..gembira..gembira..

erm, td sheikhah bg handout tibb nabawi..ak rase ko dh dpt? klu x dpt, nti ak botostatkn utk ko okeh..

one_munawwarah said...

tibb nabawi takde, yg ade ruqyah je.. tp adekah same? huhu...

aisyahrkh7 said...

oo, same le handoutnye yong..
ak plg tertarik, cara merawat sikap malas..
pheww..kene btg hidung..
slmt stadi ye oneh!!

onnenoko said...

halluu..
anda sekarang bersama fafau dan fbi hotfm amkrew...

tbe je kan aku..
setelah telitian aku kt komen2 ngn entry ni..
aku dapati rata2 org puji kau..
tahniah atas pujian itu..
tp, kau perlu igt pjian tu kdg2 ujian dr Tuhan..[eceh,mungkin ni ayat kau pada tuuut..haha]

ape motif aku komen kt sni,,
saje nk gak kmen kt sni..,lgpon dh byk org komen2 serius..
so,mcm soalan bonus exm aku td..
just you can have a rest..just a rest..saje nk jd 'moron' di entry kau..
agar sbelum kau buka komenan aku ini td..ade palpitation..'adekah komen ini menghentam aku'..ngeh2

xde pape pon aku nk ckp..
OMG..dh pnjg sgt ni..hoho

one_munawwarah said...

ommagawwwwddddd...
it does gimme palpitation!!

lol.
onnenoko???? comey sanGGGAt(nada kau tu lah) =P

astaghfirullah.

Anonymous said...

aku x stuju pasal isu pujuk memujuk tu.
aku stuju beberape perkare dlm grup girls tu.
aku x stuju sampai kene buat grup lain.
aku stuju entry kau.
-anonymous-

kilah said...

ekceli dri semalam akak nk quote maqalah yusuf Qardhawi psl pemuda..

tp,tk jumpa buku.
tkpe akak quote buku lain..

Sejak zaman Nabi Adam hingga makhluk terakhir ciptaan Allah tidak pernah ada dua org yg benar2 sama.Sebab itu,mengapa masih ada org yg memaksakan diri utk menyamakan perilaku dan keperibadannya dgn org lain..

TAPI..
dalam masa yg sama..
Manusia dianjurkan Allah ke arah yg lebih baik dri hari ke hari..

Siapa yg untung..kita juga..
Tak mahu syurga ka bai??

aisyahrkh7 said...

salam alaik one..
dh bc emel YG tu?
de org emo telebih le plak..
hahahahaahahaahahahahahahahaaa..
kah1000xxxxx..

teardrop said...

op op..takleh jadi ni
di kala sdg hot2 YG ak dan sudeh berbondong2 mnusia mhntr komen ak senyap sunyi saje.
haha
first: tenkiu miu kpd ayyash yg mndgr bebelan ak di pagi hari.haha.kasi extra-dose sket growth hormone.dan red bull utk stadi.
to one:
mak ak kate bila kt tnjukkan kmarahn kt telah menunjukkan kebodohan kt.so klw marah2 emo2 g amik wudhu.takpun bc surah falaq byk2.kasi buang bisikan2 jahat tu.haha.idea best dr ayyash.
dan simpan emo utk stadi gi.kuang2

dan to one:
certain poins ak stuju dgn entri ko. certain lg ak reclarify later.cewah.
ape pon yg berlaku sehari due ni, ak blaja satu bnde. manusia tetap manusia.bukan malaikat.tapi manusia ada aqal. nak letak kat mane.suke hati korg la.da besar.pk sndri.jgn smpai izrail dpn pintu baru nk nganga. ceh.ade bunyi emo.haha

all da best korg!

'Ezzah Al-Islam said...
This comment has been removed by the author.
Ainul Arina said...

aisyah, pesal aku rasa rileks2 suda tu aku yang tulis dlm email medistjust eh? hahaha.. adeh, ni bru terkena batang hidung sendiri nih,, ;p ouch~ my mistake di situ.. hehe

common sense ye one? seriesly aku lupa pasal tu.. huhu, tq! pasni aku ada idea dah la nk ckap apa klu org bising memanjang kat aku sama.. huahua..

p/s: aisyah, apekehei kome gelak panjang bebenor tu.. macam sakit jiwa aku bacanyer... hehe.. udah2, exam nk dekat tu.. study yong, study... karang habis exam, kita ngeteh sesama.. ^_^

(komen aku pagi ni sangat bengong setelah mbaca benda semua benda yang aku rasa pelik2 belake~ sori tuan ghumah!)

aisyahrkh7 said...

salam alaik..

huhu..cinul..
general ye teguran ak..
mtx maaf..

tiqah..
hihi..ak suka beno nasihat mak ko tu..klu org dh halau 2x, kite kene angkat kaki..hehe..n hati ni 24 jan 2010, ak dh selamat pon angkat kaki utk selama2nya dr YG mep7..
bye2 sume..

to one n peminat2 one..
mari sama2 kite tadabur surah al-falaq, baca skali tafsir dr syed qutb, fi zilal..didoakn kite x trgolong dlm glgn yg dikatakn tu..aminn..

teardrop said...

ayyash:

mak ak tetap yang terbaeeek!
*bukan terbaek dr ladang okeh*haha
ingat tuhan sume.sollu 3lannabiy.

one, im not an anon.this is nama pena.ceh.sejak bile ak pndai berpena2 ni..wei sori la mnyerabutkan rumah belog ko ni ha.

p/s: buat ape di usia 20-an?pk jap mak ak da dapat anak first da weh.haha.

one_munawwarah said...

untuk pengetahuan, setiap email di mana2 group pun, aku baca the first email, responses aku hanya baca kalau ada soalan yg penting dr email pertama sahaja. jd, basically ak pun tak catch up sgt ape yg berlaku.

tp sebelum apa2 isu meletup lagi, inilah sebabnya aku post entry dekat blog, bukan dekat YG, sebabnye... aku tak mau org yg tak berminat sama2 terpaksa menanggung gangguan emosi email masuk berlambak2 sebab semua org pun nak respon.letak kat blog senang, sape nak baca,baca, sape nak follow up,follow up. dan aku pun tak susah, notification semua masuk satu folder,yakni spam. kecuali kalau kak kilah komen masuk inbox (tak tahu kenapa, bangga tak kak?)

-kak kilah-
tq, sgt mendalam untuk direnungi.

-aisyahrkh7-
baca. tetap jugak no komen.

-teardrop-
all the best jugak

-ainularina-
taktau nak respon ape.

-aisyahrkh7-
apsal ko keluar weh, nnt tak tau la berita terkini...kuang3... insyaAllah. rajin2 aku wat entry plak pasal surah al-falaq.

-teardrop-
buat apa di usia 20-an, aku belajar masak dengan bersungguh2. yeay!

one_munawwarah said...

utk mep7 yg dtg berkunjung, again takmo post ke YG sebab tak suka semak2.

-lihatlah apa yg sedang kita lakukan, we just can't get over things, we tend to cling on things, and to make things worse, it wasn't that important to cling on.

-the only reason things got "semakin menjadi-jadi" is because we keep thinking about the problem, and fail to respond appropriately to the issue. the more we think about it, the issue chose to stick around instead of dissolving away.

wallahua'lam.