Thursday, September 24, 2009

sunset in dar-yousef


assalamualaikum.
.
(senyum berseri2). aku mohon agar Allah menjadikan aku hamba yang bersyukur atas setiap kurniaanNya. tak layak langsung hamba sehina aku mengungkit dengan Allah, yang memberikan 1001 penawar atas ujian yang Allah berikan.
.
alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. selamat pulang dari dar-yousef. 30 minit by car from my home. jalan pergi dengan balik dia, selamat sikit dari roller coaster, danger sikit dari genting highland. line divider dia kabur, dan pemandu nampaknye main belasah je memotong ketika di selekoh. ish ish ish.
.
duduk dekat rumah ummu suhaib, lebih kurang macam duduk dengan family sendiri je. banyak resemblance. tapi, bezanya aku dilayan macam tetamu lah kan. typical parents, i mean my type of typical lah. agaknya sama buku teks dengan abah n mama. =) petang semalam hammoudeh + ru'a dtg jemput kat muka pintu. suhaib n his dad dah tggu kat bawah. mula2 hot la jugak sbb lambat. haha. kereta rosak lah, forgiven.
.
it was very nice to be with their large family. so, i was introduced as "atiqah who rents their apartment in irbid, duktuurah, can speak english, and arabic, but not very good in 'ammi". sebab org pun asyik tanye je, ni sape. adoi. the children seems to be a lot more comfortable with me, as compared to our previous meetings. hammoudeh was overly excited speaking in fusha, jage lah, tahun depan aku dtg ckp ammi je.insyallah. everything was awesome, but i really need to brush up my arabic, baru la rase cam balik kampung beb.
.
lunch, at 4 pm. haaa? before that was all coffee, juice, ma3moul and more coffee. asal ada tetamu je, aku kena minum kopi skali. tapi, agaknye dah boleh tahan lah kot. then suhaib + areen + hammoudeh takes me to pick up fresh figs kat kawasan pergunungan. haha.exaggerate giler. but it was berbukit-bukau dan jalan dia mmg sempit, dengan some 45 degrees punya angle. hummer aku mungkin x muat la nak masuk.

pokok tin dan bukit2

sunset in dar-yousef

memang cantik giler. we took 2 baldi. dan baru aku sedar kesedapan buah tin. =). zaitun walau bagaimanapun masih belum mendapat tempat dalam hati ini.
.
night was unexpectedly overwhelming. people were actually coming to see "aatiqa". hahahahahhhh. rase macam omputih masuk kampung plak kan. but in dar-yousef ni basically it's a large family of omariyyuun. even some doctors from JUST live there. so, technically yang dtg adalah family abu suhaib lah. a family took me for jalan-jalan malam sambil makan kuaci. bulan sabit was stunning last night! then orang ajak minum kopi some more, at abu nadheer's. minum2 syani sket. makan2 coklat sket. borak2 lagi. anak2 dara dia mintak add facebook bagai. wlaupun kampung, orang in dar-yousef ni mmg gile facebook. sekian. bila dah bersoreh elok je, aku akan dapat soalan ada facebook tak?so, it answers why aku add bbrp omaris dlm masa terdekat ni.
.
it was 2 days of listening to family gossips, affairs and economic issues. btw, ada wakil rakyat baru meninggal anf we're having a small intikhabat. (update untuk yg x balik lagi ke sini kan). and mothers yang tak puas hati anak dia tak dapat biasiswa. haih~aku pun rase kesian.
.
from my observation, anak2 arab ni sangat matang. they can converse with the elderly very well. bukan mcm org kita. hari raya kalau sedara mara datang, anak2 sama anak2 je. tak tau lah kot family ni je kebetulan mmg close ke ape ke kan. but it was very close to my heart, so much resemblance, and i wont hesitate to fulfill their 2nd invitation.
.
then this morning, or should i say afternoon ada satu last invitation lagi pergi rumah ummu toriq, suruh jmpe toriq yang nak amik tawjihi this year. ha? she was excited too, siap bawak keluar album kawen lagi. more kopi and mirinda plak dis time. lepas tu tengok cara-cara membunuh koloni semut yang terlampau. haiyo. on our way nak balik tu, ummu suhaib offer kopi che nah (hahahahahha) kat natheer. tapi dia tgh tggu his dad punya kedai, so we're about to send hammoudeh to send him kopi lah.then sambil mkn tgh hari suhaib called his dad to come out cuz something happened to natheer. gabra giler. aku nak kena sampai irbid ni before asar. jam dah kul 3. handphone plak mati bateri, nk call pihak berwajib nombo dlm phone. (lain kali ak wat copycat la ke sim). hammoudeh mmg dah plan nk gi pinjam charger natheer tp, dah dia plak in a situation.
.
at 5 macam tu ak dah ala2 gelisah tp xde la tunjuk plak. ummu suhaib pun tahu ak kena balik. so 5.30 mcm tu dah settle semua, baru la boleh balik. abu suhaib + areen hantarkan ke irbid.
.
so setelah berbagai kopi arab, kopi che'nah yang aku minum. it was awesome. and a very good motivation to improve my arabic, and to learn a lil bit here and there. about the omariyyun. said as the largest family in jordan. very warm and the kids are not as harmful as those in irbid. ;P. yelah, kata org from good parents come good children kan. tp mmg awesome lah. money can't buy lah experience ni.
.
to csi's --> pasni boley kite ronda-ronda dar yousef. laban ummu suhaib sedap, mcm laban ummu ahmad. sekian.babai seme.

2 comments:

Laila said...

wahahaha...sonok citer kamu ye cik one...

one_munawwarah said...

biasela...from fun person comes a fun story.weheeee