Sunday, December 27, 2009

EMERGENCY WORKSHOP : look who's compressing your chest!!!

intro : The Emergency Training workshop will be given by Doctors and residents in King Abdullah Hospital. Participants will recieve certificates from King Abdullah Hospital.

Kali pertama melihat ikolan ni, di rak-rak lecture notes in tamridh (nursing). registered. saturday night malkawi texted me to check my email for group distribution. check2 nama, oh ok.. ade few names i'm familiar with yang satu group. ada miss texas, best friends forever tiga orang tu dan paling menyenangkan ada gounwa. hehe. so, this morning dah bersiap2 dengan attire yg bersesuaian untuk sebarang aktivi selain duduk atas bangku lalu berjumpa gounwa dan buat gaya excited same group.

habis saje biochemistry (Tuhan tahu betapa sukanya aku lecture biochem sekarang,hehe...) the girls and i terkedek2 ke patho lab lecture hall. sampai2 je aku pun nampak miss texas and her friends, Leen and her friends. tegur sapa sepatah dua lah, kena bersosial jugak sikit2. duduk2, aku terdengar miss texas kat blkg aku, so, terus pusing dan berkata, "Maha, hey.. how r u.. so, how's everything going on??" dan biaselah ayat berjumpe tak ikhlas kami tu, ok sana ok sini kan. haha.. tibe2 orang sebelah miss texas bertanya, dan terpacul lah jawapan paling tip top sekali di abad ini, "Ohhh, she's like the most popular Malaysian girl here" aku cepat2 pusing, "Noooo Im notttttt...!!!" dengan gaya american wannabe sgt menggeletis lalu ketawa beramai2. muka aku pun mula blushing cam pakai blusher murahan. (part blushing ni tambahan je eh)

start2 sepatah dua instructor ade kuar arab sket2, lalu seperti ada yang berbisik pada beliau , lalu beliau bertanye, "fee hada mush arabi???" aku pun angkat le tangan. maka beliau pun meneruskan lecture dalam bahasa ibunda state of liberty. he's one of AHA - american heart association volunteer, "we have many AHA volunteers around the work, they do their work for free." miss texas di belakang sudah "Is he trying to tell us that he didnt got paid for this?"

so.. basically ianya adelah basic life support briefing mcm biasa, tapi aku belajar the right position to place my hand during  chest compression i.e; lower part of sternum, not below sternum dua jari yada yada yada. and for infants, children . and of course we discussed the heimlich maneuver as well. skali ade soalan, "Doc, kalau orang obese, gemuk amat tak muat nak peluk, camne?" - kita letak die ke dinding dan buat maneuver tu dari depan. "doc, kalau kita buat2 tapi x keluar2 jugak benda yang dia tercekik tu?" - do it until the person loss his concious, then we start CPR.

so, if u're alone and witness a person falls down, check his breathing. kalau takde, terus call for help, then u start rescue breathing, then check for pulse. fish pulse, mn3mal chest compression pula. dan kalau baby tercekik buat back slap bukan tonggeng die yer...


then come the most awaited part. practicals!!! It was so nice of encik penganjur to put me on the group A. hehe. so, my practicals were right after the tutorial, tp mmg sgt terkejar2 waktu untuk solat asar. jadi, we all moved to the brand new clinical skill lab. baru oke. inaugurated last week. disebabkan leceh nk buat atas stretcher, they took this dummy on the floor. the guys tried, beauty with the brains seme malu2, "no, it's okay i dont wanna try it". duha started first, then gounwa, then me, then the curly-gone-straight pulak. I know I've improved a lot since my first CPR trials. and if u see how the arabs do chest compression, needing a CPR from them is the last thing u'd want in your life. yang tekan sampai nak ke lantai kulit patung tu pun ade oke.

and of course the discussion goes on and on during the  practicals. like, it's better to have a patient in ICU with fractured ribs than to let him die. and contraindications of CPR as in rigor mortis (dah mati nak watpe CPR lagi...) and some Pt who requested not to be resuscitated, in setting of hospital. dan jordan belum ada Automated Electrical (External) Defibrilator AED. and, you dont stop doing CPR until help arrives. sebab tu call for help dulu. sini, df3u madani 119. aku gelak2 je teringat 911. hoho.

20 minits x sampai jugak bantuan, mungkin boleh berhenti. then ade lah isu pasal ape yang lawfully, ethically, yada yada yada.. panic ke ape ke.. so, doc kate paling penting adelah " JANGAN PANIC ".

ok lah, penat pulak membebel panjang ni... maklumlah bak kate orang tu, kelas dari 11 pagi sampai 5 ptg.. pancit la jugak..  till then, bye bye~

p/s: Tuhan telah menjawab doa hambanya dan mengurniakan aku  satu kelapangan dan kelegaan. Alhamdulillah. =) All you have to is have faith in HIM

2 comments:

aisyahrkh7 said...

salam alaik one..
nmpk cam best mende nih..
de lg ke lps ni?

one_munawwarah said...

wallahua'lam.
sepatutnye ade