Monday, December 21, 2009

petua-petua ber inai

last night was hectic. (ayat nak dramatik saje...)

mmg sibuk pun with things.. esok adelah selasa, ada orang tunggu, ada org harap selasa x sampai2.. scheduled to present on malaysia's custom and culture. sigh~ nervous terlampau dan telah sore throat and flu lagi sekali... hopefully tak de cough yg menyusul. abah came out with "selalu sangat sakitnya kamu ni.." huhu.. i said it was the cendawan. abah kata mungkin cendawan tu panas. and i was like, "oooo.. abah maksudkan panas lain ke" i thought he meant makan makanan yg panas-panas. haiyah.

ok. last night ada sesi menginaikan cik seorang itulah. ttg hukum berinai boleh refer ustaz masing2 ye, tidak layak saya bincangkan di sini.

just some kepercayaan regarding inai.

-jangan pakai inai waktu siang, kalau ayam nampak, kemerahannya akan pergi kat balung ayam tu. (sebenarnya ni, oldies nak kata, jgn pakai time siang.. maksudnya anak dara nanti tak buat kerja sbb tgn dah penuh tempek)
-campurkan dengan gambir utk lebih merah, tested, proven to be true. last night tak letak lah tapi...cuz nak cepat.
-bila nak basuh inai, the next morning tu, basahkan dulu dengan air yg guna utk celup/adjust2 malam berinai tu so that tak hilang merah - i think kakak made this up, but i still believe it. lol

and after semalam, i realize kalau kita balut inai tu, ia akan lebih merah. lambat kering lagi merah la kot.

entry pendek saja. nak pergi sekolah, bye~

muhasabah : merapu betul entry ni, nah entry baru yang betul.

4 comments:

Kyu Jyushiro said...

SELAMAT BERJAYA ESOK. AKU SOKONG DARI TEPI DEWAN :D

one_munawwarah said...

qiqi : oh time kasih!

Pejalan Kaki said...

selamat untuk esok ! kami percaya kamu bolehhh !!!

saya sokong dari belakang pentasss ;)

one_munawwarah said...

thanx kak ninah.
amat saye hargai =)