Wednesday, December 9, 2009

gastrik atau gastritis?


kadang2 masa cepat berlalu dah baper hari x berposting2 juga tidak sedar saya. huahua. maklumlah, sibuk bercinta. ha? statement.... mau mengamuk orang kampung ni, orang suruh pegi jordan belajar, pi bercinta plak die. tidak2..saye buat2 rajin study kerana exam gastrointenstinal system adelah bakal menjelang ahad ini..(T-T)

 hari ini adelah hari bertepon2 sedunia, puan yong tiba2 suda berada di hospital temerloh, pahang sempena lawatan sambil belajar. ha lagi. dan telah setengah jam bercalling2 beliau bercerita ttg menantu tandaannya untuk my beloved (bluwek) 2nd brother (matila aku dy bace ni).. jeng jeng jeng.. beliau juga telah mengeluarkan statement "tau takpe" yang menyebabkan aku terfikir, "mama terlalu terpengaruh dengan abah ni.. " cuz abah use muda-mudi slanga a lot. hip and the in thing lah kan kononnye.. so then setengah jam lagi terus calling babe (my sis) pula.. dengan headline "hot story..hot story.." code lah konon kan.. penat2 i story pasal mom's plan dapat respon,
 "itu je hot story kamu?"
"lerrrr..tak hot kew??"
"ok la..suam2 kuku la..."

sepatutnya menalipaun encik along juga, tapi sbb tahu kalau bergayut dengan beliau mungkin akan lagi lama dan mahu beli ayam, masak dan sebagainya. tak jadi calling2 lah. kalau tak boleh kita bahankan our beloved brother tu. har har har.

by the way, sangat konfius aku selepas membaca nota2 gastritis yang pelbagai serta peptic ulcer. sebab, setiap kali mengadu heartburn, abah akan kata "abah rasa kamu nak ada gastrik ni... minum la susu ke.. soya ke..." that's his answer -->all the time. cuz he has gastrik (or so he said.) kadang2 aku pergi pharmacy beli something for heartburn saje and it helps lah kan, most of the time minum susu strawberry saje. (can tolerate susu strawberry saje, susu coklat mahupun full cream cannot maaaa).

so... persoalannya skarang, dan masih juga tidak berjawapan adelah : abah tu ada gastrik ape maksudnye. H.pylori ke..autoimmune ke..hypertrophic ke.. atau sebenarnye peptic ulcer? tapi kalau ianya adalah peptic ulcer, should be duodenal kerana relieved by food/milk ingestion.. tapi yang disebut2 gastrik tu ape??? ha.. mungkin esok perlu bertanye pada encik abah doctor abah kata apa. tapi apekah abah akan ingat sbb ini cerita zaman abah muda-mudi dolu??

confronted mama and she responded : eih, jangan konfius2 la..kena tanya la pada lecturer.
me : ma, macam mana nak tanya, org sini bukannya ckp mcm org kita.
ma : okey2.. nanti tanya pada doc2 kat sini. tapi  yela, kalau makcik2 kat kampung mana nak di tau kannye penyakit apa.. ate dy sebut le "sy gastrik..."

oit, laymen's language pun kena improve jugak oke. mama sgt jaga her PR that she learned how to say "sila makan ubat, minum air ni" , in tamil and cantonese as well masa beliau muda2 dulu. then, u start to listen to her komplen on how nurses zaman sekarang tak mengamalkan 5 S (ke tujuh?) senyum, salam.. apa2 lagi tah.

entry ini sedikit merapu kerana sangat rindu keluarga.
heat blower mmg sangat nyaman.

here's some snaps from muazam gathering few weeks ago, before abah,mama, along, kak ida, kakak dan abg saiful berkonvoi to kak long ami's wedding. abah n mama really enjoy turun KL skrg kerana boleh berjumpa dengan budak berdua tu.

muaz and azam in comparison.


muaz and his obsession : kissing azam

my latest fb profile pic, suddenly a lady who was not even on my friend list sent me msg on fb : comelnye baby u tidur.

azam getting back at muaz - perhaps tensi sbb muaz keep kissing him. see muaz's eyes - pasrah


muaz and azam shaking hands. rumor has it that he learnt this political skills from his diplomatic dad. i started the rumors. hahah.


see the difference, in few months time, muaz is believed to be bullied back by azam.


overrated snap. the boys demam. abah's comment : muaz demam, azam sikit je.. but kepala sapa ada tuala? maybe babe risau sgt. haha.muaz mula menunjukkan muka2 along ketika gonjeng. teknik menurunkan suhu badan budak without medical intervention. boleh dibuat selagi tak mencecah 39.6 celcius.

here's what kakak has got to say about me graduating :
"ikah sabar, tak lama dah lagi.. berapa kali balik je lagi ha..."

p/s: missing everyone home. 1.30 am irbid.

4 comments:

aisyahrkh7 said...

salam one..

hoho..bila tgk bayi, ak salu rase adzim sebab ade manusia sekecik tu..i mean saiz badan yg sgt kecik..tangan kecik ngan bulat mcm lolipop, kaki kecik, hidung kecik, intestine pon mesti kocik gak kan..kuku lg la, secoit jek..haha..masya Allah..

umi ayah ak salu la katakan "mak ayah bleh jaga sampai 10 org anak dalam satu masa, anak2 ni nanti sorang pon blom tentu lg bleh jaga sorg mak ayah"..huu..sayang umi ayah..

psst..ak pon dh agak homesick tp ayah ak pesan, balik msia taon 2011 nti..huu..

one_munawwarah said...

huhu...same2 la kite bersabar. =)
kakak ak kate, "balik slalu sgt, akak tak dan nak rasa kamu jauh"

paie lewis said...

uuuuiiii...comel beno weyh..asal diorg ni sweet sgt.smpai kissing2 bagai.haha.but,muaz looks smaller than azam la.abes la muaz kena buli besar nnt.har2.

hurm,ak rs kalo ak ade ank sedare cam diorg ni pon,ak nk balik msia jer slalu.lantak ler...xnak plak nnt,dok lame2 kat sini,smpai diorg x knal dah kte ble dah beso.

tp ble tgk gmbo2 baby comey 2org ni,ak pon tringat jugak gmbo2 ak n abg2 ak mase kecik2 dlu.mcm lbey kurg jer.just xde kissing pat jer.tp the "comelnye baby u tidur" part ak ade.hahaha.

okay,gud luck GIT! (^^)

one_munawwarah said...

paie - goodluck jugak

mmg muaz smaller + kurang beratnye compared to azam..

muaz sometimes kan say "akak" to me, maklumlah, maksu muda la katakan..huahua

mgkin ko x cukup comey utk ada kissing pictures.haha