Thursday, March 18, 2010

hiduplah dengan nilai

untuk kesekian kalinya, i nak suggestkan pada u all semua untuk baca 7 habit of highly effective people. i baca sean covey punya, 7 habits of highly effective teenager. tak habis lagi pun.

tadi intikhabat (election) campus yg paling dahsyat i've attended. okay, malam tadi tenang2 je kan ala2 mcm tahun2 sebelum ni. masuk, undi, amik coklat dan senyum2 pada semua peraih undi. but today was different. nama student JPA semua tak ada. so, kena ke handasah, print jadual yg dah tasjil, dapat cop and yada yada yada baru boleh vote. 

so, after class td we all pun pegi handasah (short version) and dapatkan semua tu, then tak complete katanya. kena ada cop syu'un tolabah. so, kotlah kuning dah volunteer nak tlg amikkan cop tu. tunggu. tunggu. mengundi sampau kul 5 je boleh. kul 4.30 kotlah biru dah berjoget2 nak meraikan kemenangan. kotlah kuning + melayu dok beristighfar, buat muka bertawakkal. heheh. tak lama tu, panggil semua melayu akhawat masuk dulu.

few got in. macam ada arahan melintang kat situ sebab pak guard bg masuk sikit2 je, so bila panggil nama tak  datang, pakcik meja undi pun pening. keadaan dah tegang dah. arab ada dok bergaduh dengan docs from deanship. aku tgk doctor faveret aku tekup mulut sorang arab ni, mengelakkan dy dari mengeluarkan kata2 inappropriate. semua kena keluar, tinggal kami2 nak mengundi dan pemerhati. Dr.Zuhair kata, kita ni macam bg impression tak baik pada budak2 ajanib. semua dah pening dah ni. 

tiba-tiba berlaku insiden tak diingini. kertas jadual budak yg kena panggil tu kena koyak. ha. sekarang baru masuk tajuk. nasib baik koyak depan akhawat, kalau depan syabab mau bertumbuk pula. (eh, ke syabab lg cool?) akhawat dah ada yg bergenang air mata. aku sebak je la, tp experience thought me that kalau kita menghadapi keadaan2 yg menekan, jangan menangis dulu. 

suddenly things got very emotional. sampai berlaku lagi insiden tak diingini. 

lepas tu kecoh2 dan boleh undi. masa nk keluar dr tmpat undian, macam dah tak selamat dah keadaannya. org kotlah biru dah mengasak pintu tmpat mengundi, tak faham plak apa yg diorang tak puas hati. aku nak keluar pun tak jadi, tunggu ada bbrp org keluar baru berani. guard panggil ikut pintu belakang. elok je aku keluar dr pintu tu, pak guard tutup pintu, black out!! boleh bayang tak. koridor 1.5 m, penuh lelaki arab yg tengah jerit2. ko pompuan, dan tak boleh nak masuk dalam (at least kat dalam ada melayu). scary woh. macam citer hantu pulak. lepas tu baru diorang nyalakan balik lampu.

err. baiklah. point saya.

hidup ini, perlu ada mission statement. kita kena tahu, kita nak apa, kita nak jadi manusia yang ada nilai yang bagaimana. bagi aku, nilai yg ada itu akan menjadi satu kekuatan untuk kita menekan butang "pause" apabila berada dalam keadaan-keadaan yg menekan. kalau nak tadi, melayu boleh ramai2 menjerit bergaduh macam arab juga, sebab tak puas hati. tp bila kita ada nilai, maka kita mampu berfikir sejenak, apa implikasi dari tindakan kita itu.

dan jika kita punya nilai, setiap apa pun yg kita nak buat, kita akan ada kemampuan untuk kata "apakah ini selari dengan nilai2 yang aku inginkan dalam hidup aku". aku rasa tak sesuai sangat nak kupas lanjut entry ni sekarang. sebab kita masih dalam fatrah tegang, beremosi dan sebagainya. dan aku pun tak ada niat nak hentam orang. ini sekadar apa yg aku faham dari buku 7 habit dan telah aku nampak aplikasinya dalam kehidupan.

kemenangan adalah pasti untuk pejuang Islam. cuma mungkin sekarang atau mungkin nanti. semoga Allah merahmati usaha-usaha kita tadi. 

reactive is not okay. reactive is never okay. choose, to be proactive. 


tambahan :
 sejenak aku terfikir. tadi, kalau kita pun sama marah, sama2 reaktif kepada arab yg mmg dikenali sebagai kasar tu, maka jadi jatuh la standard kita kepada sama je macam diorang. api tidak terpadam jika dilawan dengan api. kekerasan tak sentiasa kena ditentang dengan kekerasan. apalah untungnya, untuk intikhabat ni, kita sampai merosakkan rapport dengan pensyarah2. rugi... rugi... sebab itu aku kata pentingnya  nilai.

26 comments:

Ainul Arina Madhiah said...

one, kiranya rtadi korang semua dapat mengundi tak?

one_munawwarah said...

tak semua kot. aku dapat, alhamdulillah.

tepianmuara said...

salam.

ouh.
memang dasat..

ayat sorang senior tadi,
"orang men jahat sebab tau de tak hebat"

tak sabar nak tunggu result.

one_munawwarah said...

malek domaidat dah menang dah. alhamdulillah. lg satu seat tak pasti

ainshams said...

mmg menggeleng2 pale jek dgn keadaan td.. sebbek akak g ngundi pagi, tenang sket situasi nyer.. klu ptg, mau TER-ganaz gaks!

mahasiswa2 pemimpin negara akn dtg.. klu, klu mahasiswa pon dah wat 'taktik kotor' dlm berpolitik.. xtaw la nk kater ape jd pd world akan dtg..

apepon, yakin dgn firman Allah dlm surah ali imran:54... ^^

Belle said...

agak menakutkan.
aku ngundi pkoi3.
alhamdulillah ok gi.

huhuhu.
takutttt!

aisyahrkh7 said...

ibrahim malkawi dh announce malek do ngan naser menang..

keberhasilan gerakan[baca:parti] = manhaj[QS] + gerak keje + pelaksana

klu pakej lengkap, InsyaAllah bleh pancing undi n menang!!

Fathiyah said...

one, tadi tym masuk bilik ngundi tu dr yusuf kegemaran saya tu jugak dh bengang ngan dak melayu..die dtg kat kitorg dan cakap "Kenapa kamu bersusah payah menggadaikan nyawa semata2 utk mengundi?"~ au kama qaal. Then sorang kakak yg cool jawab "Sebab our responsibility" then dr replied "Kalau kamu mati, kematian kamu tu jadi responsibility aku pulak" Ana yg lambat tangkap ni senyum je kat dr sebb igt die nak lawak2 ngan kita.Rupa2 nya die series,,pandang je ana tp dgn muka yg series..Pastu bila dah boleh ngundi diorg panggil nama sorg2, u know what..dr yusuf bila nampak je ana, dari masam mencuka die senyum penuh manis..kira btolla formula api x leh jumpa api..kasik air sikit..baru api padam

eisya_007 said...

pengajaran hari ini (yg ketara):-
1.ibarat menarik rambut dlm tepung.rambut jgn putus,tepung jgn berselerak (biarlah kehadiran kta mampu memberi hak undian d samping kta mampu mjaga hubungan & nama baik budak mesia dgn just)
jgn krn kta xmampu mengawal emosi utk mengundi lalu kta hilang kesabaran dan bertindak luar kawalan>hilang kelayakan mengundi>bg nama buruk kpd bdak mesia umumnya>@ lebih teruk kta mungkin boleh ditendang universiti
2.bijaklah mengawal emosi anda terutama dlm keadaan genting d samping mpbanyakkan sabar,doa,istighfar n tawakal kpd Allah (aplikasi ilmu n teori yg kamu pelajari)
3.sesuaikan dgn waqi3 (terutama kpd adk2 yg belum memahami waqi3 d sini,ingat kta kat tempat org n perjalanan kta di sni mash jauh)
4.lakukan sesuatu dgn segera krn anda xmampu meramal apa yg bakal terjadi
n many more
perlukah dak mesia menjelaskan perkara sebenar yg terjadi kpd pihak universti n memohon maaf d atas 'beberapa ketelanjuran' yg terjadi?
-risau akan hubungan baik dak mesia dgn just-

Ikan kecil said...

Salam.

Xpe2.
Tahun depan Ibraheem Malkawi kata dia nak jadi calon. Yok! undi dia.

Huwa huwa huwa.

Sekian.

ps; 1)Tolong la jangan menangis ok. Nanti kita akan terbawa dgn emosi.

2) Tolong behave urself bak kata one nilai tu. Walau apa pun berlaku, jgn tinggi suara ngan doctor.. aiya..

Abdul Munir Sanusi said...

sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga

adik kak nab...ha ha ha said...

kak nab,sy mmg dah agak prkare cmtu akan brlaku. sbb tu sy x g td. sbb satu,leceh,nk g handasah dlu,buat all that things, pastuh g tibb blik. dan tmpat mngundi sah2 la chaos cam ape jer. tp sy kagum lah dgn semangat u all yg brkobar2 nk buang undi.

so,sy rs elok kte amek pngajaran drpd kisah hari ni. next year, sile lah g undi wktu pg. dan jgn dah last2 minute br taw xde dlm list lah dan kene buat itu buat ini lah.huhu...

lastly,peace to everyone. we alreday got the result.hihi

one_munawwarah said...

sape pulak adik kak nab ni ha??

kita harapkan adelah tindakan lepas ni utk menjernihkan keadaan. td kan tegang giler..

kadang2 bila dah keadaan menekan camtu mmg tak boleh nak expect dah ape respond kita

haha said...

hebatnya.best reason kenapa juniors lain tak patut dtg Jordan.

kher said...

Hurm....

tidak dapat dipastikan sama ada itu memang benar-benar satu taktik kotor atau tidak. adalah lebih baik kita berlapang dada. cumanya jangan dilupakan apa yang berlaku.

alhamdulillah kutlah Islamiah dan menang. bukan bermaksud perjuangan kita terhenti setakat ini. ini hanyalah permulaan. memang Islam di akhir zaman akan ditindas. kenapa?
1. sebab ummatnya sendiri tidak mahu pertahankan.
2. perancangan pihak zalim atas ketidak caana-an ummatnya.

teruskan berjuang. pantang mengaku kalah sebelum berjuang.

naadherah said...

one kalau dah habis baca 7 habits boleh buat buku homework dia pulak :) :)

tiba2 rasa takut pulak nak dtg jamiah hr ahad nih. Ayat dr yousef sgt meaningful

one_munawwarah said...

naadherah
no, dont worry, inshaAllah MMj will try to clarify things with the university nanti.

tp, ayat mana satu plak ye yg meaningful?

Aleen.. huhu.. said...

Assalamaualikum..

One, hehe..

I don't know what to say, but this is one word that popped out of my mind yesterday..

"Our tears are from HIM, and for HIM, and no matter when or where it flows, its for HIM.." InsyaAllah. So, nobody should blame it, or any other reactions, (I don't refer to anyone, but I think, accepting will be much better).

U couldn't blame ur mom crying when she sees the Zionist raped a Palestinian girl on TV right?? She couldn't solve the problem, but the Doa trails the tears.. Doa is really helping u know..!! =) And Doa is more "zouq" when there's added emotion =)


Hehe.. Tetibe teringat zaman Rasulullah, when the Jews play "dirty", tarik tudung sorg akhwaat ni, pastu ade sorang syabab Muslim ni marah la kan, pastu gaduh2, Yahudi tu pegi bunuh dia.. Saybab tu takde pun kaitan dgn Akhawaat tu pun. Dia marah atas dasar Iman dan Aqidah.

And then, people around pun g la report kat Rasulullah la kan, pastu merah padam muka Rasulullah time tu.. Marah..

1) Mybe depa bukan Yahudi, jd tak same.. hoho.. yeke?

2) Mengikut fikiran kite yg tak matang sgt ni, reaction yg timbul mungkin kerana they play with Islam.. Not with Malays or Kutlah or so on.

3) People are different, so the reactions vary. (Tgk kisah Umar ye)

4) Betul jugek kene bersangka baik dgn sume orang, tapi sekarang yg penting perlu berhati-hati.. InsyaAllah.

5) Utk menegakkan keadilan, banyak cara bleh gune, dan mungkin salah satu cara yg Allah ilhamkan pada individu tersebut, atau saya adalah sebegitu.. Kan? Things yesterday were a total impromptu. Dan pada kamu semua pulak, cara yang lain.. Kan, kan?? Hehe.. Which one will work, will work..!! =)

Last but not least,

Alhamdulillah, they won, and the winning might not be from from the effort of any of us, but it is sure from Allah.. AllahuAkbar..!!

one_munawwarah said...

-aleen-

nicely written, and thank you 4 your respond. =)

tapi beginilah hakikatnya, memang tentangan akan sentiasa datang, perhaps, in a way, just to make us stronger.

eisya_007 said...

ye one,akak rasa sgt perlu utk ada wakil bdak mesia (mungkin mmj paling sesuai dlm kes ni) utk clarify balik 2 3 perkara dgn pihak just demi menjaga baik nama n hubungan baik dgn just selama ni(mesti doc xsangka yg dak mesia sgt agresif dcomparekan ble dlm kelas tsgtla pasifnya)

semoga keadaan akan baik seperti sedia kala,amin.
alhamdulilah islam menang.doa org dizalimi xringan d pandangan Allah.

arap semua dpt amek pengajaran drpd election taun ni esp adik2 yg belum btol2 paham waqi3 kat sini.
api jgn dilawan api.
dlm hal ni:- ibarat menarik rambut dlm tepung.rambut jgn putus,tepung jgn berselerak
semoga taun depan dak mesia still boleh buang undi utk islam,amin

teardrop said...

one,cop pinjam buku 7 habit teenagers tu. da ckp dgn tuannya
;p

yup. it's about technical problems + attitude problems = intikhabat hyperbroblemia. setuju dgn komen eisya_007

ur fans =p said...

sbnrnye x de kat tmpt kejadian.
ape sbnrnye budak2 mesia buat smpi tibe2 skg jadi isu.
ade student gaduh2 ngan doc ke?
girls or boys?
*masih blur2 n curious

one_munawwarah said...

kak aishah : insyaAllah. hopefully adik2 pun tak giveup mengundi next year

teardrop: ok, will let u know as soon as i finish the book

my fanS : (oih2..flattering sungguh) tak de lah smpai bergaduh kot.. mungkin cara ekspresi pendirian/perasaan yang beremosi sikit... dah stres2 tu, mcm2 bleh jadi

'Ezzah Al-Islam said...

risau2.. oh!

kondisi kami sama macam cik ilmi.. kami rasa peristiwa intikhabot kali ini akan jadi petanda kpd isu yg lebih besar.

Bila masuk soal politik dunia Arab, kita perlu prepare for the worst. Anda tidak tahu mata-mata mana yang ada di sekeliling anda. Politik mahasiswa mana2 negara memg sntiasa di bawah jagaan kerajaan negara tersebut. Lagi2 negara Arab sebelah Palestin. Believe me! Kemaslhatan jangka masa jauh mmg perlu difikirkan dgn lebih serius.

One, MMJ kena lihat isu ni dr wide views.. sempat bincang2 ngan Malkawi gak smtara tgh beratur nak undi. politik JUST mmg berkaitrapat ngn governmnt diorg.
Oh! adakah kami yg terlebih fikir?

one_munawwarah said...

no u're not terlebih fikir. Dr. Yousef mentioned exactly the same thing, and obviously the tense we faced on that day, sedikit sebanyak adalah disebabkan the above mentioned issue.

Anonymous said...

"dan janganlah kamu bertelagah, nescaya kamu akan gagal dan hilang kekuatanmu dan bersabarlah, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.." alanfal:46

tahun ni bersabar gaya lain,tengoklah intikhobat tahun depan kita bersabar gaya lain pulak,yang penting sabar.terjun jangan tak terjun...

Tun Teja