Friday, March 12, 2010

JPA ke MARA ke JPA ke MARA ke JPA ke MARA ke

okay, okay... i just cannot refrain myself from writing this down. hah hah hah. lagipun kan tengah2 asar ni...

so, tahniah kpd adik-adik yang baru dapat result (kalau ada yg membacalah kan). yesterday result spm keluar, ours was on 12th march i think. ingat-ingat lupa dah. but who cares, it's not that important pun. adik aku satu A pun tak dapat. mungkin sebab sebenarnya aku tak ada adik langsung? 

so, last nite masa dinner at PJ's, biasalah the girls and i pun sembang2 lah pasal result SPM. kebetulan, adik cik jah mendapat keputusan yang cemerlang. tahniah akak2 ucapkan. cewah, macamlah adik dy baca blog ni kan. so, lama-lama sampai lah ke tajuk scholarship. tentang competition between nk dapat MARA or JPA. tiba-tiba cik rokoiah menyatakan bahawa itu bukanlah penentu, sebenarnya kalau dah rezeki u dapat, mmg u akan dapat jugak.

dan biasalah. musim2 isi borang ni, adik2 junior sekolah masing2 pun akan mula bertanya perlbagai mcm soalan. jadi... itulah sebabnya i buat entry ni.

Mara, JPA atau???

as for me, perkara paling penting untuk memilih penajaan, ataupun nak buat keputusan apa-apa sekalipun, kita mestilah tahu, apa yang kita nak, kenapa dsb. lepas tu, count the cost. (rujuk 7 habit lagi). tengok sejauh mana willingness kita untuk sesuatu perkara tu. rasanya tak ada faedah kalau cerita ttg how i got to Jordan, senang katanya, kalau tak dapat scholarship JPA ni dulu, i bukanlah dari keluarga yg mampu nak dihantar belajar Medic tanpa scholarship. i thought of taking form six instead, then nak pursue medicine. Alhamdulillah, i dapat datang Jordan ni. and i was certain, sebab my only aim adalah untuk buat medic, cuma tak mau pergi india atau russia atau indonesia. memandangkan UPU telah mengecewakan i, i chose Jordan sebab ever since after SPM lagi i set my mind "Pilih apa saja yang paling convincing that I can do medicine". sebab for me, matriculation and STPM adalah something yg jeopardizing juga.

so... dari perspektif seorang pelajar tajaan JPA di Jordan, i can say that, basically sama je JPA atau MARA. 
cuma ada sedikit perbezaan secara teknikalnya.


MARA

JPA
RM 2400
ELAUN SARA HIDUP*
Nota kaki : sama je
RM 2400
Pinjaman Boleh Ubah
(mungkin kena bayar balik sikit)
Jenis Tajaan
Biasiswa
3 yrs only
Bond Government service
10 yrs
Monthly
payment
Lump sum every 3 months
Elaun laptop??mwahaha
Lain-lain



okeyh... tak sekonoh sket jadualnya bersepah2...
* untuk Jordan
** update : 
Elaun laptop RM 3000
Elaun baju panas RM 700, but for JPA dapat RM 300 saja sebab RM400 ditolak dari blazer dan beg laptop.

(berjaya!!! ada org arrive sini for searching "difference between JPA and MARA" . saye dah agak dah!) teka teki : iklan ape tu Saye dah agak dah???

nah, senang kan?? jadi pilih sajalah yg mana berkenan di hati... jadi kita beralih ke masalah kedua.

Persaingan untuk mendapatkan tajaan. Yakni melibatkan kemampuan nak perform masa interview, competition with non-Bumi dan sebagainya. 

jawapannye senang saje. IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

kalau sudah rezeki u untuk dapat scholarship tersebut, maka u akan dapat juga, regardless u apply for MARA ataupun JPA. i rasa, kawan-kawan seangkatan pun dulu pernah fikir juga masalah ni. tapi, then we come to one point dan kita sedar, semuanya bukan di tangan kita. hatta kalau minta middle east via JPA yang dikatakan kurang competition tu pun, masih belum tentu juga akan dapat. so... apa-apa pun, tanyalah diri masing-masing, nak meletakkan pengharapan tu pada satu borang online yg diisi, atau meyakini perancangan Ilahi. (it rhymes!!!) 

hopefully this will help u, supaya tidak perlu pening2 lagi nak ikut cakap siapa. ask urself, u nak apa, apply dan bertawakkal saja. semoga Allah memberikan yang terbaik untuk semuanya.nanti naik kapal terbang sama je semua kelas ekonomi.

and again, kepada juniors yg berminat nak ke Jordan for medicine/dentistry

"The biggest challenge studying in Jordan is not the hardship and the struggle,
but it is the leisure and pleasure." 
(quote balik ayat sendiri dr blog orang??? haha.)

14 comments:

haha said...

I should demand some royalty,dont you think so akak?
Hahahahaha.

one_munawwarah said...

yep u should, but i shouldn't pay u any.

haha. btw, kalau u demand pun, then u kena bayar balik kt akak sbb it was mine in the 1st place. :P

teardrop said...

bagus2. ni la entri yg ak nanti2kan. dgn sepantas kilat telah di link kan ke adik ak dan kwn2 yg seangkatan dgnnya.

kak yong dah balik (sob2), die suro dtg rmh makan kek oren kak nab ;p

love the last quote. oh dugaan.ngaa.


p/s:
-kak nab,i naik business you..haha

-al da best 4 cns sume! (ceh mcm ramai je)

aisyahrkh7 said...

makin dekat exm, makin rajin update ye nab..

to air-mata-meleleh..
meh la dtg lepak umh ak..

one_munawwarah said...

last quote tu adelah pesanan i kpd adik2 yg nk dtg from uniKL tu ha..

ok, lmbat sket nak paham ape maksud "i naik business you.." haha.. that's the point, ko naik business pun xde kena mengena dgn penaja sbb mara pun ade naik business jugak kan? huhu..i ni mmbawakan suara rakyat majoriti je..sob3..

aisyah
yelah, senang kita explain skali je kat blog...nnt nk kena ym 10 org adik sekali gus...oh patah tangan woh

haha said...

Oh,jangan lah macam tu kak.
I publicised it first so bayar balik kat akak 30 percent je.How?haha

one_munawwarah said...

amboih...nak untung banyak sajerr

budak miskin said...

bdk private

elaun sara hidop : ikut la mak bapak nk kasi brapa
jenis tajaan : bayar balik kat mak bapak bile da ade duit
bond government service : ?
payment : just give a cll bile dah pokai..esok terus masuk duit
lain2 : ikut budi bicara mak bapak

bersyukurlah dgn ape yg ade

saje bosan x tau nk buat ape
har3

Op uLyA said...

haha susah susah amik mindef la kak. haha

one_munawwarah said...

saje tak promote mindef, sian en.akmal nanti pening2 byk application

Belle said...

saja nak tambah sempena intikhabat td

mara senang ngundi
jpa susah gilaaa nak ngundi, kalo pown bleh dpt.

ngaaa~

Anonymous said...

yeah,akak mmg quote tu berharga..maner tau nti leh tmbh mse kt interview..xDD anyway esok interview,wish me luck n thnx for the info..(i found some of them were vital,thnx to u~)

Farah Najwa said...

salam akak, this is Farah. im a spm leaver, and also interested in pursuing dentistry. boleh tak akak leave yr contact number, or any medium i can contact you personally? thank you:)

atiqahdahalan said...

yes dear you can message me on facebook. Nurul Atiqah Dahalan :-)