Tuesday, March 9, 2010

okeh, hari yang awesome people!



ok. i nak berterus terang. i wasn't prepared for today's small group discussion. org malaysia panggil PBL rasanya? NVM. so.. 15 minutes sebelum start lagi dah tersedia berhampiran anat room tu sambil bergayut telefon dengan lelaki terpoyo dunia siapa lagi kalau bukan my dear brother. berapa kali cakap "ok lah," nak end the conversation tp masih berlanjutan. sampai Dr.Nabil dah on his seat i was like , " ok, my doctor is here, talk to u later, bye!" baru tamat?

ok. so... it was different. aku rasa pernah ada doc masa SGD yg lain cuba nak buat the same thing, tp tak menjadi. rasa2nya dr.nidal cuz he end up conducting the discussion jugak. tapi td Dr.Nabil ask for volunteer who wants to lead the discussion. 1st call, tak ada volunteer, then he was like "No volunteer???" and kak nab suddenly raised her hand. eh.

tak tahu lah what was into me that moment. cuz i was totally tak prepare, and siap fikir, "weh, kena volunteer baca kes kalau tak mau kena tanya ni". then seat mate (istilah baru oke) kak nab plak jd secretary. macam main cikgu2 pun ye. then Dr. Nabil jd observer.. ala2 guru praktikum? (ke praktikal?) of course dy bg guidance apa yg kak nab kena bincangkan dengan "team" kak nab. sebenanye kak nab dah perasan jadi Dr. House? huahua..

ok lah, yang penting nak cerita perasaan kak nab. bukan flow SGD td. 1st few minutes mmg nervous gila, jatuh2 pen dan kertas kes kak nab. tp then the nervousness subsided dan rasa lebih tenang dan yakin bila kawan2 mula bg respond pada perbincangan dan Dr. Nabil pun dah amik port kat kerusi student. heyyyy.... kau tahu je lah perasaannya dengan Dr.Nabil, nak lari rasa kaki terpaku kat tanah kan. ok. terima kasih kepada team kak nab (apa suka sangat taip kak nab merata2 ni...?) 

habis je. i rasa macam nak jerit "woooohooo" akibat kelegaan dan ke[uasan keluar dr comfort zone sendiri. tak tergambarlah perasaannya. tak bleh berhenti senyum sekejap. walaupun takdelah best mana pun kak nab ni. tp perasaan keluar dr comfort zone tu mengatasi segalanya. beberapa meter lagi nak smpai umah kak nab terpikir, "Kalaulah dari awal pertanyaan lagi kaknab volunteer, mesti lagi awesome perasaannya kan". menyesal kak nab tadi. 



mungkin bagi sesetengah orang it's nothing (volunteer dan sebagainya). tapi i believe ada org akan terinspired juga kan?

p.s: siapa tak baca ayat yang ada tanda soal, sila ulang baca dengan nada/intonasi yg betul. balik semula.

p.p.s: err.. next time kita bincang prioritizer dan si penjual ikan?

11 comments:

aisyahrkh7 said...

ye k.nab..
ak terinspired dgn keberanian ko
kuar dr comfort zone diri sniri..dgr bdk2 ni cite pasal ko, mmg bleh jd pojaan hati la..haha..

btw, minat btol ko kt k.nab ye..hoho..

one_munawwarah said...

aiseyh..
aku baru ingat nak gi jumpe ko story mory..
sape yg sebok2 gi citer kat ko nih... ni yg kak nab stress ni.ish

Seat mate said...

Assalamualaikum..

K.Nab.. Hehe..Thanks la angkar tgn nk jadi leader, sampai "seat mate" kat sebelah ni pun inspired jugak..!!

Hoho.. Can't believe I did that..!!

Pape pun, Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan.. Boleh jadikan ni sbg "a good start" for all of us kan? InsyaAllah.. Ecece..

p.s: Apesal panggil diri k.Nab?

p.s.s : Good Luck CNS ni ye..!!

one_munawwarah said...

huhu..
tahniah2, give urself pat on the back (rasanya mcm tak perlu sebab mesti u feels so awesome jugak kan lepas SGD tu?) huhu

you go girl~~~

p/s: adelah

p.p.s: goodluck to u too dear

seezhasanah said...

wah...clap. clap. hebat lah korg. 10 thumbs up! heee :p

kte pn slh seorg yg sgt2lah terinspired mendgr dan membaca cter korg nih...thanks yer! :D

mungkin kte ni mmg btul2 prlu memecahkan tembok besar yg hlg kte dr kluar comfort zone yg sememangnya tak comfort pun..hoho.
kak nab, nak tips?

one_munawwarah said...

macam mana boleh ada 10 thumbs?? haha

tips? mungkin kena ada rasa nak memaksa diri kot.

teardrop said...

kak nab, tu ade org nak pecahkan iceberge yg membeku tu.pengakuan jujur dr insan murni pagi td.siapekah? hehe

1st time in my life kot slama 3thn sgd, ni pertama kali plg syok. bru rs dok oversea.ngaa.

dari dulu ak pk, bile la bdk melayu nk keluar dr kelompok comfort zone.(aku la tuh)
bak kate dr.zain: org melayu suka diprogramkan dan suka gak ikut flow. hoh. zipzas~

tp terbukak mate la sjk sgd smlm, yg bdk mlayu pun did gud job kan.
cayala korg :)
go go cheer leader!haha

ikan kecil said...

salam semua

saja nak celoteh tengok semua nak ckp psl sgd semalam.

well, first n foremost, tahniah one atas keberanian anda.

setuju ngan teardrop ini adalah sgd paling best. yelah, rasa mcm dah memang doctor bila bagi pendpat sendiri ttg patient kita.

Tapi kan, rasa lagi best kalau akhir skali doctor sendiri yg conclude semua, apa yg kita dah bincang. Yelah, takut ada point yg tertinggal atau mungkin cara doctor paparkan idea dia lain dari kita. Tak gitu?

Pepun, hope next sgd, kita semua semangat mcm semalam. Atau lagi semangat kan kak tiqah? hihi

ps: bitaufeeq semua insyallah

one_munawwarah said...

SGD best sebelum ni mase sem lepas ada gak bila doc bincang differential Dx. tp tak ingat plak kes ape.. masa tu lg i dah excited SGD ala-ala House.. but yesterday lebih real kot?

-ikan kecil-
mungkin sebab he's from biochem department, dan lebih bersifat educators as compared to doctors from hospital kot. hopefully we didn't miss anything, dan mungkin jugak dah smpai masanya kita belajar yakin that we can get things from ourselves too, not being too dependent to the doctors.

'Aqilah said...

tahniah kak nab!
bangganyeh!!!

one_munawwarah said...

cuba bayangkan,
"tahniah dik nab!!"
kelakar giler..muwahahaha