Monday, March 15, 2010

onebonez reel : my name is khan

hello hello.


just watched my name is khan. 1st half review : oih, totally unhealthy for kids' aqidah. sebab ada sedikit percampuran agama yg memeningkan jika ditonton kanak2. how come a muslim guy marries a hindu woman, the way the christians got married. and, of course the statement that the only difference between human is "is dunya me  sirf dho qesem ke insaan, acchi insaan, jo accha kam karte hei, or buri jo bura ata hai, " that is good people, ya bad people (yeh india keh style hai).

ok, so i watched with subtitle yg kurang sempurna, so, i based on my little hindi language knowledge je lah. still ada scenes yg tak terintepretasikan. (kantoi sangat dulu2 minat hidustan kan).

makcik2 zaman2 i ni biaselah, hindustan tu nak kena ada shah rukh khan ke salman khan ke baru nak tengok.. kalau hero2 muda ni tak bape seronok dah tengok (sebenarnya sebab tak tengok, tak tahu la best ke tak kan), anil kapoor pun ok jugak. haha. 

so my name is khan, (khan, khan, not kahn. from the epiglottis) revolves around Rizvan Khan, asperger's syndrome sufferer yang berhijrah ke Amerika after his mother died. okay, obviously he's a muslim. so, his mission is to tell the POTUS that his name is Khan, and he's not  a terrorist, because his wife asked him to do so. lepas 9/11, muslims were shown to be oppressed badly, intimidated dan sebagainya, so Khan pun pergi lah... 

at first i was disappointed jugak, was like, "ini movie pluralism ke ape ni...?" so today i finished the movie. (agak2 lah..hindustan 2 jam lebih, mana nak habis tgk skali harung). but things started to change and I can actually grab out few things yg telah digarap dengan cantik dalam filem ini. i learnt, and was re-assured that, to bring Islam to a level that people actually can accept us, is by doing good things and setting good example. these small things, actually memberikan satu impak yg besar sebenarnya. when Khan went to Wilhemina, Georgia to help  mangsa ribut taufan, everyone was like, "the man who was accused as terrorist, sekarang pergi tolong orang yang tak tertolongkan". 

dan, Khan showed to few Muslims that they were understanding things wrongly. okay, part dekat Masjid tu, i dont understand very well apa yg dy explain. he pointed that "God's way, is the way of love". nicely said. i rasa, kita perlu pandang filem ini, in a way as a reflection of the real muslims condition sekarang, at least half othem were true. and in fact, misunderstanding Islam is a bigger problem than not understanding Islam at all. because false belief, will lead to false actions, that were done in the name of Islam. dan paling penting, "orang pemarah memang nampak bodoh berbanding orang yang deal with things dengan kasih sayang dan berhemah". ini u kena cari sendiri, dekat mana. huhu. =)

tapi, note again, dari segi akidah, since i'm not "ahli" in the issue, tak berani nak komen2. tapi yg i tak setuju sekali bila tunjuk Khan solat, while his wife mengasap rumah tu. takut2 budak2 ingat it's ok?? so, mungkin jugak ibu bapa boleh gunakan movie ni untuk memulakan perbincangan akidah dengan anak2 bagi clear habis? hadoi. mungkin jugak patut adakan sesi bedah movie dan bincang sama-sama isu akidah yg dibawakan dalam filem ni. seems interesting to me. =)

pastinya ada babak2 sedih, kalau org dah biasa menangis tengok cerita hindustan menangis2 tu, get ready lah, tak sangka2 je bila jadi menangis. haha. 

overall, i give this movie 3.5 star lah. 

p.s: bila nak merasa org melayu buat filem yg boleh bg org berfikir. asik2 budak jamiah bercinta + hantu jembalang je... haiz~

hum honge kamyab....

7 comments:

anamunawwarah said...

salaam~
dulu mmg kaki hindustan pun.lagi2 yg ada srk ni haa.tambah2 bila dipadan dgn kajol atau rani (waah!=p).hehe tapi lama da tak tgk dan tak berminat nk tgk sbb aksi2 melampau dorg.

tp kali ni nak cuba lah.mana tau dpt msg yg baik mcm tare zamer pare kisah bdak dyslexia lakonan aamir khan tu.

one pernah tgk?

one_munawwarah said...

wsalam..

haah, i pun x minat dah tgk hindustan yg baru2 skarang ni.. cerita tak sedap dan agak mencolok mata... tp my name is khan ni, is something different. targeted to audience yg nak kan intellectual movie agaknya..

btw, tak pernah tgk cerita tu sbb takminat amir khan.

kaktus biru said...

dah tgk dah cite ni..same reason dgn cik one..klu bkn hero lame takdenya nak bukak hindustan ni..hee..

wlupun citer ni ade kekeliruan akidah disitu..tp msg yg nak disampaikan tu adelah..boleh kata filem ni filem cerdik..ade sumthing kita boleh fikir..

-bila lagi nak tgk filem melayu yg cerdik ni..klu filem gaya filem perempuan berkalung sorban pun dah ok..huhu..-

yc said...

assalamualaikum.
waa..one cptnya dah tgk "my name is khan nie.."
hi2..~
a catholic that revert to islam said"being a good muslim is one way to attract other people to islam,that's the first thing and i want to be a good muslim":)
action speaks louder than words.
peribadi dan akhlak blh menterjemahkan seribu bahasa ttg agama kita.org musyrikin sndiri blh jatuh cinta kpd islam krn melihat peribadi Rasulullah SAW yg sgt mulia.kdg2 rs malu sndiri tgk walopun dy bkn islam,tp keperibadiaannya spt seorg muslim.uhuk2..muhasabah2~

one_munawwarah said...

kaktus biru

itulah, ada yg cerdik SIS la pulak.

yc

oit, comelnye name dieeeee..
marilah berakhlak dengan akhlak islami. cewah

haha said...

pergh.tgh tunggu in cerita siap dload lah.hahahhaa.

akak beli mana??

one_munawwarah said...

movie box.
tp sub in arab, dan gamba wayang