Saturday, October 24, 2009

hospital besar sakit otak tg. rambutan


Nama : Nurul Atiqah Binti Dahalan
Tempat Lahir : Hospital Besar Ipoh
Tarikh Lahir 22 MAC 1989
Alamat Tempat Tinggal Ibu :
"NO 9, Lrg. Sg. Choh 14, Tmn Jaya Delima, TANJONG RAMBUTAN"

ye. saye tinggal di Tg.Rambutan. bahkan Tg.Rambutan adalah satu nama yg super significant in my life. Tadika pun di TASKI ABIM Al-Hamidiah Taman Indah TG RAMBUTAN. sekolah rendah pun SEK. KEB TG RAMBUTAN.

"abah dah teka dah kamu yg call...kitorg semua tgh tgk majalah 3 ni, harini cerita pasal hosp. bahagia..." -my sis

angah :ikah, majalah 3 tgh buat pasal tmpt kamu membesar ni...
ikah : apa, tanjung rambutan ke hospital bahagia?
angah : kan angah kata tempat kamu membesar...hospital lah..hahahah
ikah ; yiiiiiiiiiiiii..mane ade! bluwekkk

ye..silalah menonton majalah 3 mlm ni, part one ye. syahdu plak aku tetibe. tp cam x realistik je auntie matron and sister nak beramah mesra ngn patient cenggitu. doctor kot ye la rajin dengar luahan hati pesakit2 tersebut (ni betul, aku penah tgk sendiri doc tu layaaaan je Pt. tu story mory. huhu

so...my mom worked in hospital bahagia for more than 20 years i think, as a sister till she left for hospital ipoh few years back. and now she's moving to parit buntar (oh, sedihnye!). and masa primary dulu pun, most of my friends' parents work in HBUK. i often get to follow mama to the ward. best la jugak. and u know how mental patients can be quite funny yet sometime scarry. still, even by time...kadang2 ada jugak rasa takut2.

my history project for form 2, i do it on the history of HBUK. i remember that uncle penolong pengarah was so nice and helpful. and for my English for Pre-Med in INtec pun I did a presentation on mental disorder cuz ma has banyak giler references.

even after mama berhenti pun, sometimes i still go there sbb klinik gigi dia sangat tak de orang. hehe. though u have to be in line with some Pt. haiyah. mmg nostalgic giler. tp harini baru tau they used to call it "hospital besar sakit otak". kelakar amat oke.

dan i ada seorang kwn masa kecik yg tinggal di kuarters kakitangan. tp lepas tu tak pernah dengar pasal dia lagi. and few other friends yg tggal kat pangsa bahagia. not sure if the apartment is still there or not. point entry ini adalah nak kata, hospital bahagia tu hanyalah satu hospital di tanjung rambutan. bukan seluruh tanjung itu dipenuhi oleh pesakit mental ya. i still prefer pasar tanjung instead of Giant. and it's a nice pekan kecik where everyone knows each other (our family have been there for more than 20yrs, of course la we know people kan).

perhaps i just miss home. and yep, it would be nice if i could work there lets say for one or two years. hahah. jangan lupe ye tgk majalah 3.

ps:
walau apa yg terjadi pun, aku tetap kena berdiri juga
jadi aku berdiri saja.
kau tak perlu usaha nak tarik aku jatuh.
keji kau kalau buat gitu.
err. dan kau yang lagi satu pulak.
kau telah aku doakan supaya menjauh.
maafkan aku.
aku tak berdayalah

3 comments:

kilah said...

hahaha..akak pn bru tau je hosp tjg rmbutan tu ada juga utk sakit lain..ingtkan psychiatric pt je..hahah

one_munawwarah said...

eh.mmg la utk psyhiatric Pt. je.
tp ade klinik & dentist --> jg untuk psychiatric Pt.mwahahah

mksud sy, pekan tg rambutan tu bukan dipenuhi org mental.hohoho

one_munawwarah said...

eh.mmg la utk psyhiatric Pt. je.
tp ade klinik & dentist --> jg untuk psychiatric Pt.mwahahah

mksud sy, pekan tg rambutan tu bukan dipenuhi org mental.hohoho