Thursday, October 1, 2009

sekolah taayah di hati saye


ini grabbed dari qasehdamia die adelah ili yang bertanda "aku" dlm gambar

semua orang yang berkenaan pun tahu aku berhenti dari sekolah taayah yang best tu masa tingkatan 4. poyo gila kan nak gi skolah kat kolumpo tu... biaselah, saye kan orang kampung. seminggu asik berlenang air mate je, biaselah paling lame tak jumpe mak pun 5 hari.. inikan duduk nuuuuuun jauh beribu batu. cewah. pastu, my parents made the arrangement lah dengan cikgu2 + admin sekolah untuk mengembalikan aku ke sekolah best tersebut. kaunselor SBPi pun tak larat dah nak convince aku stay. so berjayelah aku pulang sambil menyebabkan kerugian materialistik kepada kedua ibubapa, but thank you mom n dad sebab tak kisah pun ikah nak balik. i remembered mama kata "duit boleh dicari, tapi kalau ikah tak seronok kat sini, macam mana nak belajar". dan sebab cikgu sbpi tersebut mcm nk kata good results boleh dikatekan guaranteed kalo aku stay, makanye aku pun berusahalah supaye boleh membuktikan, it doesn;t matter pun kau belajar sekolah mana. with love, nothing is impossible. yelah kan, mase tu cinta aku memang tertinggal di sekolah taayah.

sekolah taayah tu memang ditakdirkan Allah sebagai yang terbaik untuk aku. banyak perkara yang nampak mcm co-incidence b4 my admission/qualification exam, tapi lama-lama aku sedar. itu bukan coincidence, itulah destiny. aku tak berpeluang mengisi borang SBP sebab masa tu pergi mengerjakan umrah, dan abah pesan, jangan doakan particular school, instead berdoalah supaye Allah aturkan yang terbaik. supposedly, aku tak sempat pun nak exam kemasukan, i remember mama call JAIPk nak mintak supaya aku boleh exam before/after the umrah. sorry lah nak dpat, beribu2 lagi candidates lain dy ade. ingat dy heran ke aku tak dapat datang exam. hoho. takdir Allah, trip umrah tu diawalkan, so aku sempat balik  sehari sebelum exam taayah tu. Subhanallah.

sekolahnya best. tarbiyyahnya best. belajar i'dadi. itulah pengikat hati yang menyebabkan aku tak sampai hati nk keluar. tapi kakak senior tak best. aku mintak jugak masa tu nak tukar sekolah. then mama kata kalau lepas PMR boleh keluar. before that, tak boleh sebut lg pasal nk tukar sekolah. mmg best pun. tiap2 weekend mama n abah will come, hari khamis nnt abah hantar makanan pasar malam.huwahuwahuwa. kalau birthday hari sekolah pun abah mama dtg hantar kek. hari2 call rumah pagi2 sebelum masuk kelas. smpai LK pun notice. hohohoho. salah ke ili...aku nak nostalgic sket...

kelas paling best adelah kelas tafsir ustaz zul. walaupun seme orang tidur, aku akan bersengkang mata jugak nak dengar ustaz cerita. ustaz kata berjihad. tapi kalau kelas hadith form one, dua baris je aku dah tersengguk2. naik form 2 suka kelas feqah juge, kelas ustaz khairil. ustaz zul ajar hadith pulak, best jugak. sekali tu arwah ustaz ramli gantikan ustaz zul sebab kelas kitorang asik tido je bila ustaz lalu. as-siaamu junnah. sampai sekarang aku ingat hadith tu, perbincangan dan gaya ustaz hari tu. masuk ke dalam hati tu. form 3 ada lagi i'dadi... tapi dah tak ada exam. ada kelas yg ganti dengan subjek bahasa arab. feqah mmg best, sebab ustaz karim. tak pernah sempat kitorang bagi salam/cakap terima kasih ustaz mesti dah keluar. sekarang ni, sekali sekala ada ustaz mengajar dkat surau dekat rumah tu. tapi puasa baru ni aku tak pergi masa ustaz datang tu. rugi...rugi..

sekolah taayah tu, tempat berkumpulnya banyak sumber2 rujukan. rugilah kalau masa berada kat situ kita tak ambil manfaat. cikgu-cikgunya semua macam parents sendiri. terasa dekat dalam hati. bila teringat ni, kadang2 sebak juga. ustazah fatimah especially,entah apa khabarnya. ustazah mula2 memang tak bagi pegi sbpi, balik tu ustazah juga yang aku cari dulu. 5 tahun jadi anak ustazah, sampai sekarang terasa rindunya. aku ingat lagi ustazah selalu sebak bila mengenangkan batch 42 dah nak meninggalkan sekolah. agaknya ustazah sedih permata-permata hatinya nak meninggalkannya. ataupun ustazah risau macam mana agaknya anak2 ini nanti diluar sana. tak apa ustazah, ustazah dah didik semuanya dengan sempurna.

di musolla hijau itu aku dilatih jadi manusia yang ada keyakinan diri. kadang2 di dewan ber-aircond tu. kalau bulan ramadhan tak berani nak seludup balik rumah untuk berbuka. takut ustazah perasan aku takde. sebab ustazah biasanya tanya kalau lama tak nampak di musolla tu, konggo ke. takpe. dewan makan pun makanan sedap kan. nak sedih apa tak dapat berbuka kat rumah. terima kasih encik dewan makan. ikhlas sungguh. tamat cerita dewan makan, rakan2 tak perlu sambung cerita. =P

indah giler kan sekolah. kecuali bila ada gangguan. kelakar gila pergi toilet pun segerombolan bawak kayu hoki dengan shieldtox. mwahahahahah. berguling2 aku ketawa.

cerita LK adalah warna warni paling indah dalam hidup ini. kadang2 buat aku tersenyum sampai telinga ataupun wajah nampak berseri2 walaupun jerawat penuh kat muka so, ili takyah la potong jari beliau.. istimewanya taayah itu pada tarbiyahnya. bukan pada subjek bahasa arab sahaja. istimewanya taayah itu pada warga pendidiknya yang mengajar dengan kasih sayang. ceria selalu sekolah tu. best kan.

salam rindu untuk semua warganya. yang mewarnai kanvas hidup ini, dan portionnya boleh tahan besar. tempat aku belajar menjadi manusia. tempat aku belajar, hidup jangan take things for granted. terima kasih Tuhan atas aturan ini.

17 comments:

Qaseh Damia said...

skunk nih ak akui pe yg ustzah fatimah cakap yg kite akan rindu saat berjemaah ramai2 kat surau...expecially time terawih..uwaa...rindu banget deh...

SuMaiYaH said...

huk3

kisah dewan makan aku nk sambong jugaaa.. makan gile sedap. ayam daging ikan. hahah

tambah2 time bukak pose. giler ah tray x muat muehehe

kenangan taayah kenangan terindah. abadi dalam minda selamanyaaa

sayang sume warga Taayah :)

ain^mohd said...

lama dah takpagi skulah ni.dah cantek dan indah gitu.rindu jugak kat ustaz n ustaza sume.

AziraOmar said...

hukhuk~~~
dewan Maaakknn~~~
dewan tu mmg byk kutt kenangan~~ hukhuk~~
ni wat nak nageh neh!!~

ha'ah ili~~ yg ustazah ckp sal solat jemaah tu betoi!!~

hu~~ sedeiii~~

one_munawwarah said...

nampaknye takde sape membangkitkan isu dewan makan yg aku tak nak disambung. hohoho.. rahsie org2 tertentu je tu

Laila said...

haaaaaaa!!!! one...
nak kami smbung ker cite dewan makan tue???
ade jugaklah sket2 kmi ingat cite one vs dewan makan nie..

Laila said...

tu belum cite pase kawan2 lagi tue..cite pase bngunan taayah pun dah boleh jd haru sebak dibuatnye..ni kalo cite pase kawan2..pase kelas kite yg suke bukak extra kelas after kul 10 tue..lg haru dibuatnye...blog ili dah wat km haru dah td..hukhukss...

one_munawwarah said...

haiyoooo kelas jam 10 tu smpai bile2 pun tak lupe...content nye la sket2 dah tak hengat..hahaha..

x payah la lela..biarlah rahsie. cewah. baru la exclusive gitu...nnt ade org makan ati plak, jelez kat i..huwahuwahuwa. tp seyes, smpai skang segan2 lg dgn warge dM. hohohoho

saidah zakaria said...

='(..sdehhny bce entry kmo ni one....
rndu yg amt..menitik kot ak...
hmm..
tp klo g skola skg pon da len..
len suasanenye klo jd student ng ex-student.....=(

SuMaiYaH said...

sokong said

wei one, DM tu psl abg tuut ke?
aku jadi blur sebentar bersama oligo koko

one_munawwarah said...

haiyo sue.. ape abang2 plak ni. adodoi.. i mean seme2 lah yg berkaitan dgn DM haha

imah said...

wahwahwah....mengenang nostalgia nampak nye....itu lah namenye idup...past times taught us a lot rite...nyway...FYI, us fatimah bakal bersara tahun ini...i always meet her during kelas agama muslimat at my kg...best dgr usezh bg tazkirah...teringat time duk kat surau...isk3
then..taayah skang memg dah laen...starting this year, there's one exclussive class, klas tahfiz sains.. stat dr form 1 le...macam best kan. but macam sedih gak tgk taayah skang...

one_munawwarah said...

imah, ape yg sedih?

if it's the juniors perhaps we should plan something bagi bukak sikit minda adik2 ni. or else rugi mcm tu je budak2 ni kalo tak amik manfaat duduk kat taayah tu dr skarang.

SuMaiYaH said...

serata dalam berita harian semalam, 7 oktober 2009. jamuan raya beb. tapi yg terharu tu, quote ucapan dari cikgu2 tersayang kitaa..

cikgu fik, cikgu, noraini, teacher saniah,

tulis kt situ, budak Taayah pn dpt duit raya :P

Tajuk : SERATA yakin teruskan kejayaan (PMR & SPM)

Taayah, kenangan terindah! rinduuuuuuuuuuuuuuu

[sori one blog mu plak jadi tmpt luahan rasa hihik]

eman ainol said...

rindunya kat taayah...
rindunya kat korang semua...

AziraOmar said...

ngaaa~~ one.. sgt rindu lak ke taayah.. waah~! terbayang2 suasane kat tayaah~~ cane neh?? cane3??

Anonymous said...

one....
meleleh suda air mataku....
rindu yg x tau nk ckp cm ne....
sgt3 rindu sekolah, tarbiyah n wargenye....
thanx one n frens....rindu amat2 kat semua...
tau x ape yg membuatkan kite x kan lupe pd something???
bile pengikatnye adalah Ar-Rahim....insyaAllah..ingatan kite x kan luput...itulah yg ade pd kite...
walau ape skola yg niah g...tpt yg niah blaja...taayah is d best...