Saturday, May 2, 2009

post baru dari csi baru


ting tong. CSI kini telah pun berpindah ke bangunan sebelah ma63am mo8bel. so, u people can find me there. baru 10 minit smpai ke port baru, we're already online - yep, it's umax technology.. hahahah..(evil laughter)

ok. today's post. i've got my 2nd nephew, setakat ni dalam perancangan will be named saiful azam bin saiful nazeri... but, up to this point i haven't had the chance to call mera pyaaaari saabse accha dhos, mera pyaari pyaari dhidhi. my kakak lah senang citer nye kan. (ini pengaruh menonton slumdog millionaire) sekarang dalam NICU, to monitor his heart.
irbid : 0416 : "kakak dah selamat bersalin, baby boy, 2.8kg. vakum

ye memang. semalam masa tgah nak contraction pun babe sempat bermesej2 dgn adik kesayangannya . "kakak dah masuk delivery, sakitnya macam nak tercabut nyawa" aku call angah. ooo angah dah tahu. kami gelak bersama2. sakit pun bleh sms... duhhh...



setiap kali dapat anak sedara (ini baru kali kedua sebenarnya) ak memang hepi sangat. lebih hepi lagi bayi dan ibu kedua-duanya selamat. untuk kelahiran azam ni, ak xde plan lagi nk masak ape kasik bdak2 csi nih... muaz dulu sweet sour ha...bosan la nak repeat2 menu kan. lagipun, bz ni pindah umah... huuhu... xpe, leh postpone.

azam, maksu juga sayang kamu. cuma ada orang bikin maksu sikit x best lah semenjak dua menjak ni ha. seriously. tapi, sebab posting ini untuk kamu, maksu malas nak hot2 sangat... yelah, temanye blog maksu ni mmg slalu hepi terlampau gitu... jadi, maksu salurkan rasa hati maksu ni kat azam lah ek. (muaz jugak...padan muka kalau lepas ni ko dah tak manja... hopefully bila abah n mama terpaksa memberi kasih sayang sama rata kat korang, maksu kembali menjadi center of attentio kat umah. yeay maksu!!!)



muaz dan azam sayang,

hidup ini, bukan hanya ada diri kamu.
hidup ini, ada maksu, atuk opah, mama, abah, umi, anne, tanggechi, tambhi, tai ko, sai lo... seme pun ada.

besar nanti, jadi orang yang bertimbang rasa. jadi orang berani. tapi bertempat.
senangkan hati orang sekeliling kamu. opah pesan dengan maksu dulu, kita senangkan hidup orang, nanti Allah senangkan urusan kamu. kamu susahkan hidup orang. merenyam hati orang lain, kamu x payah tunggu orang susahkan hati kamu, ALLAH ada balasannya kalau kamu menyakiti orang lain. (ha...ini maksu pesan nih..kecik2 dah kena warning...) jangan nanti ada orang wat posting macam ni kat blog sbab kamu, oke.

besar nanti, jangan buat perkara sia-sia sayang. sebab, ianya tak mendatangkan mudarat pada orang yang ingin kamu sakiti, tak memberi manfaat pada kamu juga. bahkan nanti ada calitan hitam juga dalam diari hidup kamu. hiduplah dengan gembira sayang. maksu telah merasainya. hidup dengan gembira, sampai orang buat apa pun, kamu dah tak mampu nak terkesan lagi. anggap semuanya hanyalah manifestasi satu keserabutan hidup orang lain. hidup dia sayang. bukan hidup kita. kita bersyukur saja, ALLAH beri kita kebahagiaan dan kegembiraan ini... IT'S THE PRICE YOU HAVE TO PAY FOR HAVING A GREAT LIFE; people will come and try to mess with it.

kamu ada keluarga yang cukup menyayangi kamu, ini janji maksu, sebab maksu juga sebahagian daripadanya. kamu membesar dengan corak2 yang kami terapkan, maksu doakan kamu jadi insan yang positif. sepositif-positif manusia yang maksu kenal adalah atuk opah kamu, dan maksu bersyukur maksu berpeluang berkongsi semuanya dengan insan positif ini. abah,ma, u made my day a lot better.

muaz, abah kamu menjadi saksi, maksu call dia pagi-pagi buta menangisi luka maksu, dan abah kamu layan aje. azam, mak kamu selalu buat maksu ketawa bila maksu sedih. maksu janji, inilah maksu akan hadiahkan kalau kamu memerlukan.disamping mainan yang best2..kamu doakan maksu kaya cepat.. (tibe....) kome dua orang pun, dah besar nanti, contohi parents kome ni... jadi anak yang baik, abang, tunggak keluarga yang mithaliyy. serious.

kome berdua, jadilah orang yang positif, jangan sakiti hati orang lain. jangan suka baling barang,
hempas pintu atau buat muka dekat orang. itu tak diajar dalam family kita.so, next time, please dont aaa... (ketawa kejap)

tolong ingat ye azam dan muaz. kalau dah mengaku orang Islam, orang beriman, cerminkanlah dalam akhlak. hidup ini dua hala. ada hubungan kita dengan Allah, ada hubungan kita sesama manusia. berjayalah dalam kedua hala.

maksu, apa maksu bebel ni, tolong praktik dulu sendiri sementara kami nak pandai membaca. because kids follow what you do, not what you say (or type)

yelah. niat maksu memang bukan nak suruh korang baca sangat pun. sape-sape jelah baca sebab bukan semua orang kecik-kecik lagi maksu dia pesan macam ni. i just want the world to be a better place for others. hopefully, kamu berdua jadi orang yang menyenangkan. malu lah, buat perangai macam tu, nanti bila di saat memerlukan, masihkah ada maruah mengenangkan perilaku kita yang lalu.nonono, takmo takmo.

salam sayang,
maksu.
p/s: jangan jeles, ibu-bapa kamu dulu dah janji dengan maksu, sayang untuk maksu dan sayang untuk kamu adalah 2 perkara yang berbeza. tak boleh compare... jadi budak baik, maksu upah mainan yang maksu dulu tak dapat, okeh.

ps/s : (sukatila ak nak ps/s: kalau salah betulkan) you are not making a better impression of yourself. i dont appreciate you more for things you do, i'm afraid i'm developing despise towards you.stop now, or i'm afraid things will get a lot worse. i swear. i tried to be patient for Allah, but i'm too scared i might not be that good to hang on.
aku bagai nak meletup. betapa aku nak menyakitkan hati kau balik, tapi aku tak mampu sebab jauh di sudut hati ku berkata "u never wanna be like that, u despise such an act yourself" aku harap entry ini mengesankan kau, tapi aku tak berniat nak buat kau sakit hati. haha. mendoakan kamu lembut hati

8 comments:

Belle said...

alhamdulillah
bersyukur kawan aku dh ada 2nd nephew daa
aku insyaAllah on the way
haha
:)

paie said...

x aci x aci...guwe mau ank sedare jugak deh...haha
kem slm kat muaz n azam.. =p

SuMaiYaH said...

cepat2 nak tgk gambo azam! :)

one tuan blog said...

belle : thanks. mudah2an Allah mudakan urusan.

paie : suruh la adik beradik ko laen kawen.. dapat sorang.. ha... leh bergumbira join ak.. nak tumpang gembira je pon boleh

sue ya : azam dlm nicu, masih belum berkesempatan amik gamba. walhal kau lebih hampir patutnye ko la amikkan gmbr dy utk ak

Ainul Arina Madhiah said...

one, congratz dpat anak sedara baru.. wah.. pasni mesti berebut muaz tu nak attention ko balik.. hehe

one lagi said...

ainul : thanx, lepas ni baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah. hahahah (evil laughter)

kakak comei said...

Akak dah send email gmbar baby azam...

SuMaiYaH said...

hahaha. haiyah. kene batang idong sendiri. mane boleh ceroboh icu! nanti aku masuk situ pulak kene belasah ngan mama & papa azam! wawawa