Monday, July 20, 2009

bebelan kaca mata

amaran : ini adalah post personal. untuk yg mengenal.
ini adalah tahun ke 12 aku memakai cermin mata, dengan purata cemin mata aku rasa sekitar 15-17 (i think lah) dan ini adalah cermin mata pertama yang aku buat bukan dengan abah, dan bukan di kedai cermin mata CARIN cawangan bercham. ha.
saye sangat suka kedai cermin mata carin, serta pekerjanya, bau kedainya dan cermin2 mata yang saye buat di kedai uncle itu adelah terbaik semuanya. (walhal tak penah buat kat kedai lain). dan sekali inilah aku buat cermin mata dengan mengambil kira isu kos dan amik design paling basic dengan tangkai yang flexible supaye lebih selamat cermin mate ini.
untuk pengetahuan, cermin mata sebelum ni, telah terpijak tanpe sengaja. (walaupun dah baper kali bertaubat tak nak dah letak merata2. kes ini masih berulang, sebab tahap penjagaan biasanya merosot setelah beberapa bulan) untuk pertama kalinya, power tidak perlu ditambah walaupun sebenarnye dalam kelas aku pun dah tak berapa nampak.
dunia nampak lebih tajam dan cantik dan indah dengan cermin mata baru. cuma aku tak puas hati sebab lense ni high index 1.6 . so, bagai 4kali ganda tebalnye berbanding bingkai. kasik la up sket bang... spek mate yang lepas mungkin 1.7 atau 1.8 high index nye... agak2 la sket bang... ni yang aku nak puji melangit kedai cermin mata carin cawangan bercham ni. (untuk pengetahuan, the whole family adelah loyal customer. tp, the others biase gak gi kedai lain, i'm the only one who keeps my loyalty to the kedai) and nowadays, bawak aku je pun leh dapat diskaun. tp kalau ade abah akan lebih berganda diskaunnye.
dasar manusia tak tahu bersyukur. i could have wait a little bit, and buat masa balik nanti je (abah pun prefer buat kat bercham) but, really i dont feel comfortable lah cermin mate yang dah terpijak ni, biasenye pening2 sket. cermin mata sebelum ni adelah sangat tahan, sbb sbenanye dah banyak kali dah, tapi sebab spring dia bagus, so xde kecederaan. but last time was dahsyat sangat kot the pressure, so it was slightly disoriented. but definitely, balik ni we'll go to CARIN yeay yeay.
i cant have photochromic lenses cuz they dont have plastic lenses for my vision, unless glass lenses which is going to be super heavy and vulnerable. i tried using both prescribed + tinted prescribed last summer - it was dumb and very menyusahkan. and some say clip-on sunshades is not good too. so, i just have to bear the dazzling sunshine in the afternoon. jadi, sila sayangi mata anda. saye sayang juga mata saya! if i wanted to wear sunglasses i might need to wear contact lenses, which is going to cost like - twice my glasses cuz different vision need for each eye, and i need lense for astig. it's the time in your life to put first thing first.
when i was young, especially in secondary, my only aim was to be the 1st to try every new model - now u know why i always look some kinda weird. i mean like, everytime. but my favooo would be the oldschool model and also a b.u.m sporty - this one, the tangkai was like rubber. very tahan one, but i gave it up because by time it looks weirder and weirder.haha. so, basically i have like almost 4-5 oldschool model spectacles, rectangular, plastic and bold. mama doesnt like it tho.
but now that i can think a lot more rational, my priorities are -high endurance / durability and reasonable price + good lenses (a must). by time i realized, i dont have to keep up with the latest eyewear design - brings me no where.
oklah. sekadar bebelan ringkas.

4 comments:

Pejalan Kaki said...

jadiknya buat spek kat irbed ke ok ?

haritu ada msg tanya buat spek kat mana keeee ??? tersilap ingatkan mariah yg tanya jadiknya termanggu manggu mariah ha ha ha.

sy pon ada astig. he he.

one_munawwarah said...

yep

sayelah yg msg itu

patut la xde respon.teehhheee

akmal asyiqien said...

one, kat malaysia kedai spec aku (aku pon loyal gak), dia ada photochromic untuk power hebat2 macam kita, lebih 6.0. plastik, brand crizal, purely imported(ni problem), and mmg best la. dia punye transition dari gelap ke cerah and vice versa, sgt laju.

cumenye, harga dia taun lepas rm1200 utk sepasang ke sebelah, aku tak ingat.T_T... terus aku rase nak duk jerman.

ain^mohd said...

betul betul betul.sayangilah mata anda.