Wednesday, July 1, 2009

boycott - suruhan atau larangan???

assalamualaikum

blogwalking kejap tadi. jumpe satu entry yang menyebut tentang bagaimana penulis merasakan adalah satu hipokrasi untuk seorang pelajar yang memegang biasiswa untuk belajar di US untuk memboycott atau melaungkan slogan boycott US products. (ok, kalau kamu mula rasa boycott satu isu yang lapuk dan membosankan - errrrr- jangan main, kena amik tahu ni, esok kat akhirat Allah tanya duit dulu belanja ke mana)


jadi, otak ini mengarahkan tangan, lajuuuuuu aje menaip. tapi aku tak submit sebab ada khilaf kecil dalam kepala aku ni. mula-mula aku terfikir. Dalam Islam, kalau ianya satu perintah suruhan, maka kerjakanlah semampu kita. jadi aku pun rasa, kalau orang tu hanya mampu memboikot macDonalds, dan tak mampu nak drop scholarship dia, I suppose he's been doin the best he could.


tapi, kalau benda tu dalam lingkungan kemampuan, tapi saja taknak buat. esok jawablah sendiri di depan Tuhanmu. ok. sampai sini aku rasa aku kena jugak tekankan, this applies to suruhan ONLY. untuk larangan seperti bertabarruj, berhubungan dengan bukan mahram sebelum ikatan perkahwinan, makan babi, minum arak atau main judi, dan sebagainya, a NO means a total NO. bukan, tinggalkan arak semampu mungkin, 2 tahun sekali. tidak. NO MEANS NO.


ok. masih follow. jadi soalannya sekarang. aku pulak confuse. barangkal readers lain pun ada yang confuse. jadi aku sangat mengharapkan opinion orang yang membaca.


BOYCOTT NI SURUHAN KE LARANGAN?????


jadi, boycott terus atau boycott sekadar yang mampu???


p.s: bila aku fikir aku tak mampu nak menjawab di depan Tuhanku, maka aku pun tak pergi makan restoran terboycott. tapi bila aku lupa semua tu, maka terminumlah pepsi segelas dua. aduhai.


Ya, Tuhan itu al-Ghaffar, who Forgives Again and Again.


4 comments:

SuMaiYaH said...

my opinion, bezakanlah antara keperluan dan kemahuan..

kalau rasa tak dapat benda tu you bole mati, nak wat camne. tak dapat eden nak nolong..

tapi kalau you tak makan/guna benda tu, tak effect apa2 kat you pun, sah lah dan terangan lagi bersuluh tu cuma nafsu you yang nak.

i started boycotting (food specifically) in form 3, form 4, camtu lah, sejak Syeikh Ahmad Yassin di bom tu.

When i approcah my family, most of them not really by my side. i just keep boycottting,

mereka takkan makan benda alah tu kalau i ade, sbb i tak makan semua tu. jadi ada dilemma dalam diri i lah sebab kami memang slalu makan/lepak di restoran mcm tu bila semua orang cuti/balik kampong.

(then after my spm i makan balik those pizza, KFC and mcD, sebab err... entahla, nafsu je lebih)

after the tragedy last year, baru lah semua macam tersentak dan mahu boikot balik. ummi also,

"dulu2 ummi tak boleh nak tahan kalau tgk iklan, tapi sekarang bila fikir tentang saudara2 kita kat Palestin, ummi tak kisah pun pizza tu semua"

(walaupun terliur jugak lah act)

dalam KBAZ hari tu, dr azzam tamimi menegaskan untuk boikot satu produk spesifik di mana semua rakyat Malaysia bersatu untuk boikot. no komen lah. i suka lagi kalau i boikot apa yang mampu.

one, perasan tak, KFC mcD sume kan dah ada breakfast, murah2 time lunch; is that one of the effects of boycotting among us? heh

salam persaudaraan.
(maaf komen terlebih panjang)

Anonymous said...

teringat satu malam di simsima..bertemu dengan jiran lama..seorang penduduk palestin(skrg kawasan israel)..beliau pelajar master syariah yarmouk, bernama sheikh ahmad...

dialog di hadapan peti ais, sedang memilih jubneh..

aku : ahmad,jubneh (xingat ape tah brand die) ni kene boikot kan?..
ahmad : aku x boikot..(dgan nada selamba)..kalau ko nak boikot terpulang lah..
aku : er..asal ko x boikot?..ko da la student majister..syariah plak tu...
ahmad : haha, ak boikot bnde ni, ak boikot negare ak sndiri..
aku : speechless...

boikot ni satu seruan..bukan suruhan, bukan larangan..org yg ada sensitiviti pada nasib umat Islam, akan sahut seruan..

isu salurkan duit utk membunuh saudara tu isu lain, panjang perbahasan..xboleh kita kata satu dolar utk KFC dan sewaktu dengannya itu berupa sebutir peluru utk saudara di palestin..panjang lagi perbahasan..

tp yg kita perlu faham..kita ini umat Nabi..dan Nabi kata, muslim tanpa sensitiviti, bukan umat baginda..itu kayu ukur..kalau kita sayang nabi, kita kena sayang ummat Nabi..moga2 kita layak digelar penyambung mata rantai perjuangan Nabi..

xperlu fikir dalam2, debat panjang2 perlu boikot or tidak..cukuplah dgan tanya diri sendiri sama ada sayang Nabi atau tidak..kita sayang Nabi, kita kena sayang saudara2 kita..nak sayang saudara kita, selamilah keperitan perjuangan mereka..

sekian~

Anonymous said...

salam..
bagi saya, ini pendapat peribadi lah...
1st, skli kite kne jelas..
knape nk boikot..
bkn sbb kite org len boikot.. kte boikot..
ataupun kite rse kte akan jd org baik bile boikot...
sbb pling utama kte mmboikot ialah..
kita taw duit2 haram tu disalurkan ke mane..
ape yg mereka wat dgn duit tu??
dorg bunuh saudara mara seislam kite..
maknenye klu kte sengaje beli brg2 boikot tu..
kite sengaja mmbunuh saudara kite...
dari situ, timbullah persoalan..
boleh ke kite bunuh sikit2 je klu kte boikot stakat yg mampu??
atau kite mmg tak nak mmbunuh dgn mmboikot scara kseluruhan..
jadi, nmpk x hubung kait analogi tu??
klu nak fatwa2 psl boikot ni..
mmg dah ade ulama2 islam yg kluarkn..
bole search..
insya-Allah allah bukakn hati...

saiful islam said...

salam 'alaik...!
ermm..kdg2 tu nympak..
bukn nympah ngn boikot..
mmg sgt2 menyokong...
tp boikot kat msia nie bermusim laa..
kdg isu bangkit..
"sumer boikot..!"...
pastu dh lma sikit...
hilang balik..
penuh balik McD..KFC..sumer2 tu laa.
kang dtg balik isu nie..
"weh2...kita kna boikot..."
bnda tu bukn jd satu tnggungjwb...
jd cam acara bermusim lak..

lagi satu nak share...
ader org pernah gtaw..
sbnar nyer krjaan yg septut nyer wat bnda nie..
sebab..mostly bnda yg kita nak boikot tu dh ader msia..
(mestila dh ader kan..klu tak cm ner nak boikot..^_^)
means klu kita boikot..krjaan kita yg rugi..sebab msia dh bayar bnda2 tu utk masukkn ke dlm negara kita nie..jd klu kita boikot..
krjaan la yg rugi..org luar tu dh dapat pown byran nyer..wlupown kita tak beli lagi..
sebab krjaan dh bayar dlu..

fhm kan..??

lain plak yg sorang lagi..
kata nyer gini...
kita kna la boikot gak..baru kerajaan sedar..yg rkyat msia nie btul2 nak boikot..then utk pengmbilan brngn tersebut utk kali yg seterusnyer..
krajaan xamik dh la..cuz taw yg rakyat msia btul2 nak boikot..

tul gak kan..??

so aper2 pown mula ngn diri kita..
kita tak mati pown klu tak beli brng2 boikot tu..
cme cam yg 'sumaiyah' kata kat atas..nafsu jer sumer tuh..
leh jer nak mask sendr bnda2 tuh..
mak ak pown terrer jer mask pizza..
akak pown leh kan..??
hahaha..
so depends on us...!!
pndai2 la jwb kat akhirt nanti..
kubur lain2..tu yg nak gtaw skang..
klu kubur sama leh gak nak backup2..huhuhu...

comment pnjgn...??

cerikan blog nie gak kan...?? ^_^

salam 'alaik...!