Friday, August 14, 2009

benih yang baik dicampak ke laut menjadi pulau



malam dah lewat. Malaysia dah 4 pagi. seorang kawan lama (tak bape lame pun, kenal pun masa apply jpa dulu) menegur kat ym. same friend yang stress sbb takde nikmat tawakkal dalam hidupnya. belum lagi, mudah2an Allah beri hidayah pada beliau.



lama dah tak menyembang sbb beliau sangat busy dengan study. kalau entry sebelum ni beliau tengah tensen tak tau dapat ke tak gi med school, sekarang alhamdulillah beliau dah pun berjaya bergelar seorang pelajar perubatan. aku smpai skang confuse bliau kat sabah ke serawak. kesian, lama tak balik ipoh. dah senasib la u and i.



Ah Keat: hey hey
me: hi
me: lei hou meh
Ah Keat: okokler
Ah Keat: hehe
Ah Keat: doing red crescent proposal
Ah Keat: hehe
Ah Keat: u r free?
Ah Keat: hmm
Ah Keat: coz i maybe forget some words
Ah Keat: u might help me
Ah Keat: hahahaha
me: sure2
me: can help insyallah
me: proposal for what?
me: more blood donating kempen eh...
me: tuan pengarah!
Ah Keat: tak tak....
Ah Keat: aiyo
Ah Keat: longlong time ago tu....
Ah Keat: build up red crescent in my university



**********

dari sekolah lagi ah keat mmg aktif giler pbsm. skolah aku dulu tak berapa sgt pbsm. masa matrix pun ah keat still carry on dengan perjuangan beliau ni. ah keat suka tolong orang. sekali kat GH ipoh kitorang kena soal dgn head of department ER. the cliche question lah, why u wanna be a doctor. ah keat's answer was something i would remember sampai mati. once in a while i would "bahan" him with it.

"i wanna be a doctor because i want to help people."

"why?"

"because i would love to receive gratitude from people"

"in terms of what? cards? basket of fruits or flower bouquets? all my service i had only received one card from my patient, and itupun i kena kongsi dengan the whole department"

we burst out laughters. those were the days. i enjoyed my 3days career exposure a lot!



ah keat is one of my inspiring friends. so, we start discussing what we need to include in his proposal, from introduction and objectives bla bla bla... i came up with some ideas, it's 4 am in the morning, i dont think he can brainstorm much alone. i told him to write from his heart cuz this is what he wants. but u know lah, kena jugak buat ayat bunga2 sikit. and problem is, we dont have any template on a proposal to set up a new organization.



anyway. the take home message for today's post; benih yang baik dicampak ke laut menjadi pulau. ah keat seorang yang sangat bersemangat dengan PBSM nye. so, kalau tak ada red crescent dekat uni, biar saya yang tubuhkan. that's the spirit. if you love chess and u wanted to gather few chess mates, start a club yourself! if you wanna learn something new but it' difficult to find places that offer the course, you start one yourself! sila apply dengan kondisi masing2. May Allah helps ah keat, his effort was awesome. 5.30 pagi pun still berfikir lagi.


"The beauty of life does not depend on how happy you are, but on how happy others can be" status beliau malam ni.

itu cerita ah keat. cerita kita macam mana???

aku mula bertapa selepas post ini. wekk.

3 comments:

en_me said...

salam ukhuwah cek nurul atiqah ittewww.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg itteww..

kalau asal blog yg baik, dicampak ke laut menjadi pulau kannns.. nice blog, keep it up..

kilah said...

penuh dgn semangat la ini olang..
chinese..urmm..
kenapa msti nk berasa niat tawakal erk?heh..

one_munawwarah said...

mmg sangat semangat.

nikmat tawakal lah.

yela...die takde tempat nak gantung pengharapan..