Tuesday, August 18, 2009

hari akhir seorang pelajar medic tahun 2, inshallah

assalamualaikum.
hari ni, hari akhir lecture public health bersama Dr.Yousef K. alQaod. dengan buah tangan markah bonus 3/20 untuk the whole dof3a. murah hati giler doc ni. supposedly beliau nak bagi 3/30, but then it's over 20.

he's one of my favourite proffesor, or should i say my fav proffessor actually. i know he's a good man and a man of belief and principles. harini, doc bagi kata-kata hikam yang best berupa, "siapakah yang kaya?"
seluruh kelas menjawab, "Allah azza wa jalla"
"kalau dlm kalangan manusia, siapa yang kaya"
hajer "siapa yang mampu dapatkan kemahuannya"
doc "yang kaya itulah yang kaya agama dan khuluk nya"
sambil menyambung, "ana bukan nak berkhutbah, sudah. presentation"

earlier this sem, resolution aku adalah untuk lebih participate dalam kelas public health and focus in dr ziyad's. dan participate dalam kelas socio, kalau aku tak drop subject tu.
harini adalah officially end of lectures for dof3a 2007 medicine. alhamdulillah. resolusi aku, aku rasa dah tercapai. by the way, aku tak dapat buat presentation pun. haritu doc kata 2 hari terakhir adalah presentation, tp tiba-tiba tadi dah last lecture sbb esok ada org nak hias dewan wat party (apekahhhh???) and aku pulak tak bawak pendrive (siap backup 2 pendrive tu). dalam phone je ada. aku tgk laptop gounwa ak ingat lepas presentation dy kot2 la kalau sempat boleh bluetooth. tapi, Allah menetapkan aku tak dapat buat presentation mahupun memperoleh 5 markah bonus tu. tapi aku email je kat Dr.Yousef presentation aku.


walaupun resolusi aku dicapai di akhir sem. sob sob. aku rasa minggu2 akhir tu aku dah boleh fokus dalam immune, sbb dr. ammar macam best jugak. dan, hari-hari akhir Dr.Ziyad dengan transplantation lectures - aku suka sangat. dan aku kagum tengok kegembiraan Dr. Ziyad semalam. hahah. and lecture akhir Dr.Yousef sebelum 2nd exam, aku rasa tenang gila bila jawab soalan, no palpitation nothing. alhamdulillah. sayangnya... hopefully lepas ni boleh jumpa Dr.Yousef lagi. walaupun aku tak dapat buat presentation tu, aku rasa aku perlu bagi penghargaan pada diri sendiri for having the courage to volunteer in the first place. (bukan bangga ni, tapi kita mmg kena amalkan rewarding ourself).

dan, kelas wellness... walaupun aku takde lah rajin sangat participate, i think i did ok. but surely can do better next time. kalau orang kata aku poyo pun tak kisah je. hakikatnya, menjadi seorang Melayu sepatutnya bukan alasan untuk tak participate dalam kelas. you choose to come here, so face it. like it or not. i'm just cherishing every moment i still have in Jordan. you have no idea how much i love this place and being here.

ok lah. btw, tadi mama bgtau air-asia is flying Jordan. aku check2 betul. coming soon. boleh balik every hols lah macam ni! and we're going to bukit tinggi inshallah - finally! and aku kena incharge bab-bab perhubungan dan penempatan. susah pulak nak dapat call budak2 ni harini. tak sabar nak balik. =) love u miss u.

5 comments:

kilah said...

tahniah!
doakn kejayaan bersama..

p/s:amboi..jln sakan balik erk cuti kali ni..
pergi bukit tinggi bagai..
org nk beli brg kawen je slalunya pergi b.tinggi ni..ehem*

weetameal said...

benar.. kekayaan yang dinafikan ramai orang kerana cinta dunia dan buta ilmu.

semoga dapat hafal banyak surah di masa cuti =p bukankah kata2 Allah yang paling sedap di dengar di kala senang dan susah?

jazakallah.
:)

one_munawwarah said...

kak kilah - ni bukit tinggi on the way balik kampung tu... bkn bukit tinggi johor tu. no one is getting married (or so i think mwahahah). =P saye mmg hormat akak senior ni..

weetameal - thanx. anda juga, mudah-mudahan.

Ainul Arina Madhiah said...

air-asia to jordan??!!... weeeee~

Public health is much way better than biostat.. Tak pening kepala den tngok nombor banyak. ^_^ Ntahla tapi aku terperasan subjek ni paling banyak doktor selit tazkirah time belajar. Dr Yusof- Kekayaan, Dr Hishameddin- Al-hakeem n doktor masyarakat, and doktor2 lain yg aku lupa nama- ayat quran, hadis macam2 lagi berderet2 dalam slide and lecture. Sebelum ni ada je yang lain tapi public health ni lagi zouq kot. ^_^

p/s: kecewa hajat nak tnogk one bentang tak kesampaian~

one_munawwarah said...

aku asal ade Dr.Yousef je aku suke. biostat baik, public health baik. mwahahah.

aku rase macam dgr motivasi everyday. dan aku suka jugak intro to family medicine.