Monday, August 17, 2009

mulut manusia Vs mulut tempayan


aku memang big fan ustaz akil hayy dulu. pantang ada je ceramah berhampiran, mesti aku excited gila. bulan puasa, mesti ada satu malam tazkirah yang jemput ustaz akil. abah n mama tak melarang lah kesukaan aku yang satu ni kan. ustaz kahar pun aku suka. time kasih jkk surau sebab menjemput ustaz-ustaz yang best. saye suka.

aku kenal ustaz akil hayy tu sebagai ustaz dulu, bukan penyanyi. album beliau pun aku tak pernah beli, baik yang cetak rompak mahupun yang ori. gossip lagi lah aku tak minat. (heh, ye la tu sangat). orang muda macam aku ni, kalau mengaji kitab style macam abah tu, mana mau nye... nak le ada gelak ketawa sikit2 kan. (abah x suka ketawa2 bila mengaji. yelah, abah kan orang tua... )


yelah, sayelah yang suka berhibur tu.


cumanya aku nak kata. pasal orang yang suka mengata ni ha. perilaku ustaz tu salah, aku tak nak komen. aku pun bukan baik sangat nak mengata orang bukan-bukan. tapi, yang aku nak komen, masa ustaz tu dulu kata dia dengan wanita tersebut belum berkahwin, semua orang suruh mengaku...mengaku... sekarang ustaz dah menyunting waheeda sebagai suri hidupnya yang baru, korang bising pulak tak patut ustaz tu kahwin cepat sangat. jadi, cubalah fikir2 sekejap, korang nak apa sebenarnya. kalau ustaz kahwin dengan waheeda, tapi tak heboh2 pun korang bising jugak. bukan korang la, mereka (aku malas nak edit)

aku tak letak la gambar kahwin diorang, ini bukan laman web picisan nak gosip2. ni tempat kau datang lepak2 untuk berfikir.

manusia ni, memang semua yg orang lain buat nampak salah je dimatanya. yang betul, hanya diri sendiri dan setiap yang diri sendiri lakukan.ha.. check balik lah ye, berhak ke kita nak bersikap macam tu. jangan bajet best sangat.aku pun selalu bajet best.toing3. ape kau nak sibuk cakap buruk orang, lainlah kalau kau pergi buat kerja amar makruf nahi munkar. setakat nak buat laku surat khabar... aku mengcopy paste kata2 saliq,
"Sudah² lah mencaci hina orang, tak ada beza pun lu
& gua. Lu mati pun kena soal-siasat juga nanti, lu bukan exceptional pun.Gua
suggest, lu duduk fikir & membaca, mulakan dengan kitab 'Sifat 20'. Bawa²lah
kenal diri brader."

kata kakak aku dulu, mulut tempayan bolehlah kita tutup, mulut manusia kita cilikan aje. tak payah kata aku emo, aku nak pesan kata jangan suka mengumpat je. ramadhan kan dah dekat. =P

2 comments:

kilah said...

haha..
btol entri ni..
akak tk kesah dlu psl cerita dia..
rmi org galakkan husnu zhan..
ada reason dia buat mcm ni..mcm tu..

tp,sbbnya dia tipu ramai org..dia kata tkde apa2..
itu buat rmi org mrh..

apa pn,hrp yg terbaik utk dia dan anak2..

one_munawwarah said...

betul komen ni. =)

sekarang sy sedar kepentingan menjaga maruah bagi seorang pendakwah...

asik2 orang guna alasan "ana manusia, tak perfect..."

unfortunately, saying that doesnt mean you can do anything u like.

hopefully this year kalo ajk surau jemput beliau, biarlah hari jumaat. saye nak balik cepat tengok NUR. mwahahahah