Wednesday, August 19, 2009

manusia dan kesukaan manusia

assalamualaikum.

aku dah tak sabar nak balik menemui ahli keluarga tercinta. seperti biasa, kalau dulu aku mengira jumaat, sebab jumaat buat minggu-minggu terasa pendek, sekarang aku kira rabu jugak. by the way, tafaqquh fiqh akan bersambung semula selepas cuti nanti. lagi banyak kita belajar, lagi banyak kita tak tahu. paling tak best lagi, mostly yang kita belajar kat sekolah dulu... sangat surface dan ada banyak lagi kita tak faham, tak tahu and so on. jadi, sekali lagi tuan blog menyeru pembaca dari seluruh pelusuk alam untuk menghadiri majlis-majlis ilmu di mana jua anda berada. kalau tak ada, why not u je initiate kan untuk your area. bukan apa, tak ke sayang ibadah kita tak sempurna semata sebab kita malas belajar.

ustaz pesan, kalau tak tahu, sokmo dimaafkan. tapi berdosa sebab cuai dalam menuntut ilmu. nak2 pulak zaman sekarang ni, bukannya nak kena jalan kaki pergi negara lain untuk belajar. in fact, air asia-x pun is flying to dubai soon. one way RM99.(excluding tax) bolehlah balik kerap sket mudah2an pasni. now everybody can fly gitu. hopefully by winter ni ke ade flights to Jordan kan.. ha...

jadi, entry kali ni nak menceritakan kesukaan manusia. aku nak kupas isu, tapi tak mahu sebut nama sebab nanti orang kata aku taksub pulak. menegakkan benang yang basah and so on. sebab ada orang, tak boleh nak memandang sama macam cara aku memandang. jadi, meraikan ini dan tak mau buat org sakit hati, tak payah aku sebut nama. tapi yang faham aku dan kesukaan aku mungkin boleh tangkap isu siapa yang aku gusarkan.lagipun, aku encounter beberapa situasi yang sama dengan beberapa orang yg berbeza.

aku nak kata, majoriti masyarakat kita memang hobi dia adalah mengata orang lain tu salah. yang kita suka itu adalah, pin-point kesalahan orang. suka kataa orang lain tak faham. suka nak kata orang itu ini tak mahu faham Islam. suka kata orang itu sesat lagi menyesatkan.

tapi, abah aku pesan. orang yang kita kata sesat lagi menyesatkan itulah yang membuatkan ustaz-ustaz baru nak bagi penjelasan dan kefahaman yang lebih pada masyarakat. now, this is what you should do. EDUCATE the society. that's one thing.but during the process, kita tak perlu nak mengkafirkan orang atau mengkatasesatkan orang. aku tertanya2, masa hidupnya arwah dulu, ada tak orang approach padanya dan beritahu bahawa dia memandang dengan sudut yang berbeza. jelaskan pada dia, hukum2 ni macam mana dikeluarkan. dia tak tahu, sebab tu dia begitu! engkau tahu, yang kau tak bagitahu tu kenapa?

hari-hari cari kesalahan orang. jangan ingat kau selamat sedangkan masa hidup kau tak pernah usahapun nak bagi faham pada yang tak faham. itu satu.

dua. siput sedut walaupun duduknya dekat tempat berlumpur, siput tu boleh jugak kau makan. ciptaan Tuhan beb... takkan tak ada manfaatnya pulak. sebusuk2 mana pun manusia, kalau kau tak nampak manfaat daripadanya, kau lah yang bermasalah, bukan dia. satu hari aku ikut mama pergi ward. (btw,my mom was a nurse in hospital bahagia) these patients jarang dapat visitors, so, bila u masuk situ memang diorang akan excited sikit. (seriously aku mmg takut everytime ikut mama pergi ward) so, kadang2 ramai nak bersalam-salaman macam hari raya. biasanya aku salam je, sebab nanti karang kalau dia sedih, depressed kang takut plak aku kan. so on that particular day, this "kakak" tell me, "adik...adik nanti ikut cakap mak ye...jangan jadi macam akak.belajar rajin2 ye..." then she start singing hindi song. hahah.

ok, so she's mentally ill. but doesn't mean i can't take her advice. kadang2 manfaat dari orang ni, kita boleh dapat melalui rasa syukur. tengok orang miskin, korek tong sampah, generate lah dalam kepala kau...betapa besar nikmat Allah bagi. kau makan non stop 6 kali sehari, ada orang 2 hari tak ada makanan langsung.

hidup ni, bukan semata-mata tentang siapa yang hadir dalam hidup kau. tapi, bagaimana kau memandang manusia dan keadaannya. kau mintak Tuhan signs tapi kau sendiri yang tak membaca signs tu.

point nya aku nak kata : belajarlah cara memandang manusia lain. seek first to understand than to be understood. kau tak faham orang, kau tak kenal orang kau jangan cakap. orang tu dah tak ada, kalau kau tersalah cakap, tertabur fitnah. kau nak mintak maaf macam mana? itu satu. lagi satu orang yang hidup yang kau kata main makrifat tak hirau syariat. jangan kau pandang orang asyik je lebih buruk dari kau. aku bukan emo, cuma mengharapkan message aku sampai. sekian.

ahlan wa sahlan ya ramadhan.

5 comments:

sue ya said...

entry yang menekan jiwa ku.

oh~

one_munawwarah said...

jiwa aku pun. tp aku bukan tertekan, aku terkesan. mohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari kesukaan yang satu ini..

SuMaiYaH said...

one, selalunya kalau kita mintak pandangan kawan kita tentang diri kita, i mean kawan yang baru kenal sebulan dua, adakah pendapat itu boleh diterima?

one_munawwarah said...

boleh.
i think so lah,sbb she wont hesitate to be honest. yg dah lama2 ni kadang2 dah masak sgt smpai kita berhati2 sngt dalam percakapan sebab nk jaga hati kwn.

weetameal said...

da balik nanti, singgah2 la rumah ye =p